Yılbaşı Masası Nasıl Hazırlanır?
Yeni yıla girerken çoğumuz özenerek masalarımızı hazırlarız. Peki bu sofralar nasıl olmalı? İşte, yılbaşı sofralarını güzelleştirmenizi sağlayacak pratik ipuçları ve Dyt. Canan Aksoy'dan yılbaşı için beslenme önerileri:

Yeni yıla sayılı günler kala, yılbaşı için hazırlayacağınız yemekleri planlıyor, ancak masanızı nasıl güzelleştireceğinize karar veremiyorsanız, sizi böyle alalım. Aile ve arkadaşlarınızla birlikte geçirebileceğiniz bu özel gece için, yılbaşı masası her zamankinden daha canlı ve dikkat olmalı! İşte, adım adım yılbaşı masası hazırlama teknikleri:

  1. Masa Örtüsü

Yılbaşı masanızın konseptini belirleyecek en önemli maddelerden biri masa örtüsüdür. Renklere, konsepte uygun seçimler yapmalısınız. Konsepti önceden belirlemeniz gerekiyor. Sofranız için kırmızı tonları tercih edecekseniz sade bir kırmızı örtü ya da desenli bir örtü seçebilirsiniz. Tabaklarınız ve süslemeleriniz ile bir renk katacaksanız beyaz ya da siyah renkte sade bir masa örtüsü tercih edebilirsiniz. Altın rengi tonlarında ya da gümüş tonlarında örtü tercih ederek kozalak gibi sade süsler ile sofra hazırlayabilirsiniz. Konseptinize uygun masa örtüsünü parti malzemeleri dükkanlarından ya da internetten satın alabilirsiniz.

  1. Tabak Seçimi

Tabak seçimi menünüze göre değişiklik gösterecektir. Çukur ya da düz bir tabak seçmek yaptığınız yemeğe bağlıdır. Masa örtünüz ve süsleriniz hareketli ise sade siyah ya da beyaz tabaklar tercih edebilirsiniz. Beyaz tabaklarınızda gümüş ya da altın rengi yaldız tercih edebilirsiniz. Eğlenceli bir sofra tercih ediyorsanız yılbaşı desenli tabakları tercih edebilirsiniz.

  1. Bardak Seçimi

Bardak seçimi konsept ve menünüze göre değişiklik gösterecektir. Sıcak şarap tercih ediyorsanız renkli emaye kupalar ya da şık cam kupa tercih edebilirsiniz. Alkollü içeceklerinize uygun bardaklar, soğuk içecekleriniz için kadehler tercih edebilirsiniz. Gazlı içecekler için yaldızlı ya da yılbaşı desenli cam bardak tercih edebilirsiniz.

  1. Aksesuar Seçimi

Mum tercih edebilirsiniz. Yılbaşı sofralarına çok yakışan mum ışığını dilerseniz şamdan şeklinde kullanabilir ya da küçük kavanoz mumlardan bir süsleme hazırlayabilirsiniz. Kozalak sofranıza yılbaşı havasını katacak başka bir süslemedir. Kozalakları farklı ağaçlardan farklı boyutlarda kullanarak hareketlendirebilirsiniz. Hatta bir yürüyüşünüzde kendiniz kozalaklarınızı toplayabilirsiniz. Yılbaşı ağaç süslerinizi sofraya dahil edebilirsiniz. Sofralarınıza dahil edeceğiniz farklı renklerdeki ağaç süsleri çok yakışacaktır. Taze yılbaşı çiçekleri kullanabilirsiniz. Kırmızı tonlarda bir çiçek tercih edebilir ya da yılbaşının klasik çiçeği kokina tercih edebilirsiniz. Yeşil ve kırmızı tonları ile kokina sofralarınıza çok yakışacaktır. Sofralarınıza minyatür çam ağacı, geyik dekoru ya da kar küresi koyabilirsiniz. Peçeteleriniz ile aksesuarlarınızı tamamlayabilirsiniz. Sade bir peçete tercih ediyorsanız peçete tutucunuzu ona göre seçebilirsiniz.

  1. Yılbaşı Yemekleri

Yılbaşı masasını hazırladıktan sonra, menüde hangi yemeklere yer vereceğinize karar veremiyorsanız, sizler için hazırladığımız yılbaşı menüsü yemeklerinden ilham alabilirsiniz. Yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı, hindidir. Bu yüzden masanızda yılbaşı hindisine kocaman bir yer açın. Farklı bir alternatif arıyorsanız, iç pilavla doldurabileceğiniz fırında tavuk yemeğini de tercih edebilirsiniz. Etli yemek sevmeyenler ve vejetaryenler için de, sebzeli yılbaşı menümüz olduğunu hatırlatalım. Ayrıca yeni yılda yediklerinize dikkat etmek istiyorsanız, diyet yılbaşı menüsündeki düşük kalorili yemekleri değerlendirebilirsiniz.

  1. Yılbaşı Mezeleri ve Salataları

Yılbaşı sofrasını güzelleştirmenin bir diğer yolu ise, ana yemeğin yanında sunulan meze ve salatalardır. Fava, humus, haydari, Rus salatası, havuç tarator, yılbaşının en sevilen mezeleri arasında olsa da, daha fazla seçenek için yılbaşı mezelerine göz atın. Ayrıca kereviz salatası, lahana salatası gibi yan ürünler için, yılbaşı salatalarını inceleyebilirsiniz. 

  1. Yılbaşı Aperatifleri

Kalabalık sofralarda küçük porsiyonlu atıştırmalıklara yer vermek, sofranızın daha zengin görünmesine yardımcı olur. Ancak aperatif olarak ne hazırlayacağınıza karar veremediyseniz, 40 farklı tarifin bulunduğu yılbaşı aperatifleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

  1. Yılbaşı Tatlıları

Türk milleti olarak yemeklerden sonra tatlı yeme alışkanlığımızı bir türlü bırakamıyoruz. Bayram gibi özel günlerin vazgeçilmezi olan tatlılara, yılbaşı sofralarında da yer veriyoruz. Yeni yıla tatlı bir başlangıç yapmak isteyenler için, kabak tatlısı, magnolia, kütük pasta, yılbaşı keki, pavlova, kestaneli tart gibi lezzetli seçeneklerin bulunduğu yılbaşı tatlılarına göz atın. Tek bir tatlıyla yetinmek istemeyenler için, zencefilli kurabiye gibi alternatiflerin yer aldığı yılbaşı kurabiyeleri ve yılbaşı pastaları listelerimiz de sizi bekliyor. 

  1. Yılbaşı İçecekleri

Yılbaşı sofralarını güzelleştirmenin bir yolu da, içeceklerden geçiyor. Masanızda kadeh gibi özel yılbaşı temalı bardaklara yer verebilirsiniz. Yemeklerin yanında sunacağınız içecek seçimini size bırakıyoruz. Ancak yardım isterseniz, alkolsüz yılbaşı kokteyllerine göz atmanızda fayda var!

  1. Yılbaşı Hediyeleri

Yemekler yendi, sofralar toplandı, yılbaşı ağacının altına dizilen hediyelerin gün yüzüne çıkma zamanı geldi.. Sevdiklerinizin yüzünde kocaman bir gülümseme bırakmanızı sağlayacak hediyeler, yılbaşının en sevilen anlarını oluşturur. Bu özel gün için hala ne alacağınıza karar veremediyseniz, farklı mutfak ürünlerinden oluşan yılbaşı hediyeleri sayfamıza danışabilirsiniz. 

Yılbaşı Sofrasına Özel Beslenme Önerileri

Dyt. Canan Aksoy, yılbaşında sağlıklı beslenmek için dikkat etmeniz gerekenleri de paylaştı. İşte, yılbaşı sofrası için beslenme önerileri;

Yazıya başlarken şunu hatırlatmak isterim. Sağlıklı beslenme, sadece bir geceye ait değildir, sağlıklı beslenmeyi alışkanlık, bir hayat rutinine getirmek sizi sağlıklı kılar yüzden bu önerilerimi bir yıl boyunca uygulamanız dileğiyle

  1. Akşam çok yiyeceğim o yüzden öğün atlayayım: Öğün atladığınız zaman şeker – insülin dengeniz bozulur ve normalden fazla yeme eğilimi ortaya çıkabilir. Öğün atlamayın ancak öğünlerinizin enerjisini düşürebilirsiniz. Örneğin öğlen yemeğini sebze veya kurubaklagil yemeği – salata-yoğurt – çorba şeklinde tüketip ikindide meyve- yoğurt yemek günün kalori dengesini sağlamaya yardımcı olacaktır.
  2. Önce gözünüz doysun, tabağınıza hazırlanan yemekleri bir koyun, salatanızı ayrı bir kaseye alıp gözünüzün önüne koyun, sonra bununla doyup doymayacağınızı bir saniye düşünün. Tabağınıza almak tam yediğiniz porsiyonu ve ne kadar yediğiniz gerçeğini daha rahat görmenizi sağlayacaktır.
  3. Hazırladığınız yemeklerin kalorisini düşürün: Kızartmak yerine fırın yemeği tercih etmek, mayonez yerine yoğurt kullanmak, krema yerine süt kullanmak, yağlı soslar yerine sebze soslarını tercih etmek görünmez kalori yükünü azaltacaktır.
  4. Tıka basa yemek yerine doymayı tercih edin. Çok yemek daha fazla yemek veya yeterince yemek hepsi sizin belirleyeceğiniz sınırlar içinde. Tıka basa yemek yerine yeterince yemek, doydum dediğiniz yerde çatalı bıçağı bırakmak makul ve kolay uygulanabilir bir stratejidir, lütfen unutmayın.
  5. Su içmeyi unutmayın. Su hayat kaynağı. Tokluğunuza anlamanıza yardımcı olur, kalorili içecekleri azaltmanızı sağlar, tuzun atılmasını kolaylaştırır, detoksifikasyon mekanizmalarının çalışmasını sağlar. Sofranızdan su bardağını ve suyu eksik etmeyin.
  6. Salata mutlaka sofranızda bulunsun. Aman çok yemek var, salata yenir mi demeyin, üşenmeyin ve salata yapın. Salata yerken neredeyse aldığımızdan daha fazlasını yakıyoruz. Ağır bir sos yapmadığınız az zeytinyağı, limon, sirke, baharat kullanarak yaptığınız bir salata midenizin tokluk sinyalini beyninize daha kolay iletmesini sağlayacaktır , bol renkli bir mevsim salatasına sofranızda yer açın.
  7. Yemek çeşidi olarak sebze ve kurubaklagilleri kullanın. Yoğurtlu kereviz salatası, havuç tarator, humus, fava, zeytinyağlı yer elması tercih edebilirsiniz.
  8. Yediklerinizin tadını çıkarın. Acısıyla tatlısıyla bir yılı bitirdik hepimiz gelecek yılında daha iyi olacağını ümit ve temenni ediyoruz.Yılın son gününde ve her zaman yediklerinizin tadını çıkararak ne yediğinizin farkına vararak, çiğneyerek tüketin. Daha kolay ve çabuk doyduğunuzu ve tatmin olduğunuzu göreceksiniz.

Yeni yılın hepimiz için sevinç, mutluluk, huzur ve sağlık getirmesi dileğiyle.

Dyt. Canan Aksoy

Şunlara da göz atın;

  1. Yılbaşı hindisi nasıl pişirilir?
  2. Hindili yılbaşı menüsü
  3. Etli yılbaşı menüsü
  4. Sebzeli yılbaşı menüsü
  5. Yılbaşı tatlıları

Haber Kategorileri

Mutfak Dekorasyonu

Lezzetli Haberler

Hava Fritözünde Patlıcan Nasıl Közlenir?
Meyveli Kurabiye Tarifleri: Taze ve Kuru Meyveli 14 Kurabiye Tarifi
Kolay Omlet Tarifleri: Kahvaltı Sofralarına Çok Yakışacak 20 Değişik Omlet Tarifi
Et Yemeğinin Yanına Hangi Çorba Gider?
Brownie Tarifleri: Kahvenin Eşlikçisi Olacak 14 Brownie Tarifi
Ravioli Tarifleri: İtalyan Usulü 10 Nefis Ravioli Tarifi