Yaz Sıcaklarında Güzel Bir Uyku Çekmenin 5 Sırrı
Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte uykusuzluk sorunu baş göstermeye başladı. Peki, yaz sıcaklarında daha rahat uyuyabilmek için ne yapmalıyız? İşte, sıcak havalarda kaliteli uyku çekmenin 5 sırrı:

Sıcak havalarda uyumanın zorlaştığını hepimiz biliyoruz. Sıcak havanın etkisiyle bunalma ve terleme gibi problemler görülebiliyor. Uyku uzmanları serin ortamların uyku kalitesini artırdığını söylüyor. Ancak havaların ısınmasıyla birlikte uykusuzluk problemi giderek artış gösteriyor. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, insanların yıllık yaklaşık 44 saat daha az uyuduğunu gösterdi. Özellikle hava sıcaklıklarının 30 derecenin üstünde olduğu gecelerde, uyku süresi 14 dakika azaldı. Peki, bu sıcaklarda daha rahat ve konforlu uyumak için ne yapmalıyız?

  1. Yatak odasını serin tutun

Uyku zamanı geldiğinde, vücut ayaklardan ısı yayarak soğumaya başlar. Ancak oda sıcaklığı ve vücut sıcaklığı arasında fark olmazsa, vücudun bu sıcaklığı atması zorlaşır. Bu yüzden kaliteli bir uyku için, yatak odasını serin tutmak gerekir. Uyumadan 2 saat önce klimayı açmak veya vantilatör yardımıyla odayı soğutmak, daha rahat uyumanıza yardımcı olur. 

  1. Çarşaf kullanın

Sıcak havalarda battaniye ve yorgan kullanımı rafa kalksa da, yatakta mutlaka ince bir çarşaf bulundurun. Bir süre yattıktan sonra gelen serinlik hissi, uyku esnasında üşümenize yol açabilir. Bu yüzden yatakta ince bir örtü olması iyi olacaktır. 

  1. Ilık duş alın

Uzmanlara göre yatmadan önce ılık bir duş almak hem rahat uyumaya, hem de vücudun soğumasına yardımcı olabilir. Ancak suyun çok soğuk olmamasına dikkat edin. Soğuk su, kalbin hızlanmasına ve rahatsız olmanıza yol açabilir. Duş sonrası cildin nemli kalması, serinlemenize yardımcı olur.

  1. Uyku düzeni oluşturun

Yatak odası çok sıcak oluyorsa, özellikle yaz aylarında daha rahat uyumak için daha serin bir odada uyumayı düşünebilirsiniz. Uykusuzluğa karşı mücadele etmek için, ideal bir uyku düzeni oluşturun. Her gün aynı saatte yatmaya ve aynı saatte kalkmaya özen gösterin. 

  1. Uyku alışkanlıkları

Sıcak gecelerde uyumak zorlayıcı olabilir. Soğutma sistemleri sayesinde odayı soğuturken, diğer koşulları da iyileştirmeye çalışın. Bunun için yatak odasında karanlık ve sessiz bir ortam oluşturun. Yatmadan önce televizyon ve telefon ekranına bakmayı bırakın. Meditasyon, kitap okuma gibi rahatlatıcı aktiviteler ile uykuya hazırlanın.

Şunlara da göz atın;

  1. Kilo verirken uyku düzeni nasıl olmalı?
  2. 5 saat uyku yeterli mi?
  3. Uyku bozukluğu olduğunu gösteren işaretler
  4. Melatonin açısından zengin besinler
  5. Uyku kalitesini artırmanın etkili yolları

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Magnezyum İçeren Besinler: Magnezyum Deposu 10 Besin
Taste Atlas'a Göre Dünyanın En İyi 10 Sosu
Liçi Meyvesi Nedir, Nasıl Yenir?
Orfoz Balığı Yenir Mi?
Bağırsak Gazına Ne İyi Gelir?
20 Ekim 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Açıklandı!