Yasemin yağı, yasemin bitkisinin beyaz çiçeklerinden elde edilen esansiyel bir yağdır. Yasemin çiçeğinin İran'dan geldiğine inanılsa da, tropik iklimlerde yetiştirmek mümkündür. Tatlı ve romantik kokusuyla çok popüler olan yasemin çiçeği, parfüm yapımında da sık sık kullanılmıştır. Çiçekten elde edilen yasemin yağı ise, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
Yasemin Yağının Faydaları Nelerdir?
- Aromaterapide kullanılan yasemin yağı, antidepresan etkisi gösterebilir. Yapılan bir araştırmada yasemin yağı kullanan katılımcıların kendini daha uyanık hissettiği bildirilmiştir. Bunun üzerine yağın depresif etkileri azaltmak ve ruh halini iyileştirmek gibi faydaları olabileceği sonucuna varıldı.
- Antiseptik ve anti bakteriyel özellikleri vardır.
- Yasemin yağı, seyreltildiğinde ve cilde uygulandığında veya oral pamukçuk gibi oral enfeksiyonlar için durulama olarak kullanıldığında enfeksiyonların tedavisinde ve önlenmesinde etkili olabilir.
- Yasemin yağının romantik kokusunun afrodizyak etkisi olduğuna inanılır. Hatta Hindistan'ın bazı bölgelerinde yasemin çiçekleri yeni evlilerin yatak odasına dekor olarak kullanılır.
- Yasemin yağı kokusunun ruh halini iyileştirdiği, enerji sevilerini, pozitif ve romantik duyguları artırdığı rapor edilmiştir.
- Yasemin, kramp ve spazm tedavisinde de kullanılır. Yasemin yağı seyreltilerek masaj için kullanıldığında ağrıları hafiflettiği gözlemlenmiştir.
- Yasemin yağı, yara dokusu oluşumu yoluyla yaranın iyileşmesini teşvik edebilir.
- Cilt enfeksiyonlarının tedavisinde antiseptik olarak kullanılabilir.
- Diyabetik ülser gibi kronik yaraların iyileşmesini hızlandırabilir.
- Sıcak basması, depresyon gibi menopoz semptomlarının tedavisi için kullanılabilir.
- Yasemin çayı kokusunun sinirleri yatıştırdığı düşünülmektedir.
Yasemin Yağı Nasıl Kullanılır?
- Yasemin yağı, hindistan cevizi yağı veya tatlı badem yağı gibi taşıyıcı yağlarla seyreltilerek kullanılmalıdır.
- Kokusunu yaymak için difüzöre konulabilir.
- Doğrudan şişeden solunabilir. Ancak uzun süre solumamaya dikkat etmek gerekir.
- Aromatik buhar elde etmek için, bir kase sıcak suyun içerisine eklenebilir.
- Diğer yağlarla seyreltilerek banyoya ilave edilebilir.
- Diğer yağlarla karıştırılarak masaj yağı olarak kullanılabilir.
- Ağız yoluyla alınması sakıncalıdır.
Önemli Not: Diğer bitkilerde olduğu gibi yasemin yağının da alerjik reaksiyon riski vardır. Cilde uygulanmadan önce taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir. Kesinlikle yutulmamalıdır. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler ve emziren annelerin uygulamadan önce mutlaka doktora danışması gerekir. Uygulamadan sonra kızarıklık, yanma ve kaşıntı oluşursa bölge hemen su ile durulanmalı ve bir daha kullanılmamalıdır.
Şunlara da göz atın;
- Sedir yağı ne işe yarar?
- Shea yağının faydaları nelerdir?
- Okaliptüs yağı neye iyi gelir?
- Badem yağı nasıl yapılır?
- Kekik yağı neye iyi gelir?