Yanlışlıkla Küf Yerseniz Ne Olur?
Küf yiyeceklerde sıklıkla olan bir durumdur. Bütün küfler kötü değildir, bazı yiyecekler özellikle küflü olarak tüketilir. Peki yanlışlıkla küf yerseniz ne olur?

Basit bir dilim tost havasında olmaktan daha hayal kırıklığı yaratan çok az şey var, sonra ekmeğinizin bulanık yeşil küf lekeleriyle kirlendiğini fark edin. Bazen etkilenen bütün somundur. Diğer zamanlarda, kolayca kesebileceğiniz yalnızca belirli alanlar vardır. Peki ya aceleniz varsa ve küfü ancak bir ısırık aldıktan sonra fark ederseniz? Yanlışlıkla herhangi bir tür küflü yiyecek yediyseniz (veya şimdi pişman olacağınız bir risk aldıysanız), üzülmeyin. Çoğu durumda, bu büyük bir anlaşma değil.

Sindirim ve bağışıklık sistemlerinizin her şeyi halletmesi gerekir. Nispeten sağlıklı olduğunuz ve küf alerjiniz olmadığı sürece, midenizdeki mide asidi ve bağışıklık tepkiniz hastalanmanızı önlemelidir. Yaşayabileceğiniz herhangi bir kusma veya mide bulantısı, muhtemelen kişisel tiksintiniz nedeniyle olacaktır. Teknik olarak, vücudunuzun sindirilmiş herhangi bir küfü temizlemesine gerek yoktur.

Bununla birlikte, bunu, tüylü yiyecekleri yemek için bir başlangıç olarak algılamayın. Küf yüzde 100 güvenli değildir ve bazı durumlarda sağlıklı insanları bile oldukça hasta edebilir. Dünya Sağlık Örgütü, mikotoksinler olarak bilinen bir tür küfün kanserle bile bağlantılı olduğunu söylüyor. Adil olmak gerekirse, bunlar genellikle yalnızca tarım ortamlarında bulunur ve umarız evinizin mutfağında yoktur. Yine de, güvende olduğunuzdan emin olmak istiyorsanız, o küflü yiyeceği atmanız en iyisi olacaktır.


Küflü Yiyecekleri Keserseniz, Yemek Güvenli Midir?

USDA'ya göre, küflü yiyeceklerin çoğu yemek için çok riskli. Bu, yiyecekler tamamen küfle kaplandığında ve hatta etkilenen kısmı kesebildiğinizde bile geçerlidir. Tek istisna uzun ömürlü sert peynirler, tütsülenmiş etler ve bazı meyve ve sebzelerdir. Havuç veya lahana gibi nem içeriği ve yoğunluğu düşük olan meyve ve sebzeler potansiyel olarak kurtarılabilir. Yumuşamadıklarından emin olun, ardından etkilenen noktayı kalıbın en az bir inç çevresinden kesin. Çapraz kontaminasyon meydana gelmesin diye kalıba bıçağınızla dokunmamaya dikkat edin.

Aynı yöntem sert peynirler için de geçerlidir. Bununla birlikte, kürlenmiş et söz konusu olduğunda, yüzey küfü bu ürünün doğal bir parçası olduğundan ve güvenli olması gerektiğinden, tüylü maddeleri temizlemekte sorun yoktur. Bununla birlikte, kontamine gıda maddelerinden hastalanma riski daha yüksek olduğundan ve sağlığınız için riske atılmaya değmeyeceğinden, küf bulunduğunda diğer herhangi bir yiyecek türü atılmalıdır.

Sonuç olarak, herhangi bir türden küflü yiyecek tüketmek için kendi yolunuzdan çıkmamak en iyisidir. Ancak, tesadüfen olursa, bunun dünyadaki en kötü şey olmadığını bilin. Bir dahaki sefere kazmadan önce yemeğinize daha dikkatli bakmayı unutmayın.


Tüm küfler kötü mü?

100.000'den fazla küf türü vardır, ancak bunların hepsi yiyeceklerde yaygın olarak bulunan türler değildir. Etinizde veya kümes hayvanınızda masalsı bir tüylenme görürseniz, muhtemelen Botrytis, Geotrichum, Oidium, Penicillium veya Thamnidium gibi bir düzine kadar yaygın küf türünden biridir.

Herhangi bir taze et, kümes hayvanı veya deniz ürününün yüzeyinde küf görürseniz, tüm ürünün derhal atılması gerektiği anlaşılmalıdır. Bununla birlikte, yukarıda tartışıldığı gibi, sadece küfün varlığı, yiyeceğin çöpe atılması gerektiğinin bir işareti olmayabilir. Salam ve sert peynir gibi şeylerin dış yüzeyinde oluşan küfü güvenli bir şekilde temizlemenin yanı sıra, sadece zararsız değil, aynı zamanda gıda üretiminin ayrılmaz bir parçası olan bazı küfler de vardır.

Penicillium cinsinden küf - evet, aynı zamanda antibiyotik penisilinin de türetildiği şeydir - Camembert, Brie ve Roquefort gibi peynirlere farklı tat ve görünümlerini vermeye yardımcı olur. Burada çalışan kalıplar diğer küflerden farklı davranmazlar, ancak üretildikleri ve geliştirildikleri dikkatle kontrol edilen koşullar, küflerin zararlı mikotoksinler üretmesine izin vermez.


Küf Yemeğinize Nasıl Bulaşır?

Kalıp her yerde. Daha spesifik olarak, küf sporları etrafınızdadır, ancak mikroskobik boyutları ve sizi etkileyememeleri nedeniyle onları asla fark etmezsiniz. Bununla birlikte, insan sağlığı üzerinde derin bir etkiye sahip olabilecek küfler vardır. Stachybotrys Atra genellikle siyah küf olarak adlandırılır ve bir evde bulunması sorun yaratabilir. Henüz herhangi bir sağlık sorunuyla doğrudan bağlantılı olmasa da, siyah küfün zaten solunum yolu hastalığına yatkın kişilerde solunum sorunlarına neden olabileceğine inanılmaktadır.

Küf, siyah küfün evlerin nemli ve konuksever bölümlerine girmesi gibi yiyeceklerinize de bulaşır. Sporlar tesadüfen ihtiyaçlarına uygun bir yiyecek parçasına konar. Elbette ilk başta fark etmeyeceksiniz, ancak kısa süre sonra bir koloni oluşacak ve küfün belli belirsiz tüyleri olarak gördüğünüz ipliksi yapılar olan hifleri filizlendirecek. Yiyeceklerimizin bir yuva bulmak için sürekli olarak küf sporları tarafından bombalanması pek hoş bir düşünce olmasa da, yaşam döngüsünün dönmesini sağlayan doğal balenin önemli bir parçası olduğundan emin olabilirsiniz.

Evde Küf Önleme

Küfün yiyeceklerinize girmesini tamamen engelleyemezsiniz. Kilerinizde, buzdolabınızda ve dondurucunuzda sakladığınız meyve, et, peynir ve diğer her şey dışarıdaki hava ile temas eder. Bu, doğal yetiştirme ortamında, üretim ve paketleme tesislerinde, nakliyede, manavda ve evinizde olur. Hava geçirmez paketleme, maruziyeti en aza indirmeye yardımcı olur, ancak hiçbir paketleme biçimi bunu tamamen ortadan kaldıramaz.

Bununla birlikte, siz tüketmeye fırsat bulamadan yemeğinizi yiyip bitiren küf tehdidini azaltmak için evde atabileceğiniz adımlar vardır. İlk olarak, tüm hava geçirmez kaplar, içindeki yiyecekleri kullanmaya hazır olana kadar oldukları gibi bırakılmalıdır. Taze, ambalajsız veya bir dereceye kadar gözenekli ambalajlarda satılan ürünler için, mevsimlik, yerel olarak yetiştirilen ürünleri küçük miktarlarda satın almak faydalı olacaktır. Bu, tazeliği sağlar ve taşıma sırasında ürüne verilen zararı ve elleçleme miktarını azaltır.

Ek olarak, mutfağınızı, buzdolabınızı ve yiyecek saklama kaplarınızı olabildiğince temiz tutmak, küf sporlarının varlığını azaltmada uzun bir yol kat eder. Küf sıcak ve nemli bir ortamda büyüdüğü için sıcaklık da önemli bir husustur. İzoterm torbalar ve soğutma, küfün gıdaya yayılmasını yavaşlatmada kritik öneme sahiptir.

Gıda Endüstrisinin Küfle Mücadele Önlemleri

Gıda bilimi, mikrobiyal aktiviteyi azaltarak gıda bozulmasını önlemek gibi çeşitli amaçlara sahip geniş bir alandır. Yüzyıllardır kullanılan mekanik gıda saklama yöntemleri arasında, bazı mikrobiyal aktiviteleri durduran hızlı bir ısıtma ve soğutma işlemi olan dondurma, kurutma ve pastörizasyon yer alır. Ek olarak, ışınlama ve yüksek basınca maruz kalma, ürünlerinin raf ömrünü uzatmak isteyen gıda üreticilerinin alet çantasına daha yeni eklenenlerdir. Paketleme, yukarıda tartışıldığı gibi kusurlu olsa da, küflenmeyi biraz rahatlatabilir. Tarçın yağı, selofan ve bitki bazlı malzemelerle emprenye edilmiş mumlu kağıdın, küf aktivitesini ve bulaşmayı azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Kimyasal düzeyde, küfle savaşmak için bir dizi koruyucu kullanılır. Bir somun taze esnaf ekmeğinin küfle kaplandığını gördüyseniz, unlu mamullerin ve hamur işlerinin özellikle hassas olduğunu bilirsiniz. Propiyonatlar, sorbatlar, benzoatlar, parabenler ve asetik asit, unlu mamullere uygulanan en yaygın kimyasal katkı maddeleridir ve her birinin avantaj ve dezavantajları vardır. Propiyonatlar gibi bazılarının nihai ürün üzerinde çok az etkisi vardır, oysa sorbatlar ve benzoatlar gibi diğerleri, başka bir mantar türü olan maya aktivitesini ve fermantasyonu inhibe edebilir ve daha akıllıca kullanılır veya diğer gıdalarda kullanım alanı bulmuştur. reçel gibi unlu mamuller yerine.

Gıda endüstrisi, üretim boyunca küf oluşumunu önlemek için büyük çaba sarf etse de, evde de tamamen önleyemeyeceğiniz gibi, süreçte riski tamamen ortadan kaldırmak imkansızdır. Yiyeceklerinizden bazıları kaçınılmaz olarak istenmeyen bir mantar arkadaşı ürettiğinde, tüm küflerin kötü olmadığını ve belirli yiyeceklerden kesilip güvenle yenebileceğini bilin - geri kalan her şey için her zaman çöp kutusu vardır.

Şunlara da göz atın;

  1. Beyaz peynir nasıl saklanır?
  2. Küflü peynir yenmeli mi?
  3. Küf nasıl temizlenir?
  4. Çilek küflenmesi nasıl önlenir?
  5. Ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi