Vücut Peelingi Nasıl Yapılır: 5 Doğal Tarif
Vücuttaki ölü derilerden kurtulmak ve hücreleri yenilemek için, evdeki malzemeleri kullanarak peeling karışımı hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz? İşte, ev yapımı 5 doğal vücut peelingi tarifi:
Vücut Peelingi Nasıl Yapılır: 5 Doğal Tarif

Peeling, cildinizin canlı ve sağlıklı görünmesini sağlamanın harika bir yolu olabilir. Vücut peelingi, cildinize peeling yapmanın popüler bir yoludur ve mağazadan satın alınabilecek çok sayıda çeşit vardır. Veya kilerinizde bulunan malzemeleri kullanarak kendi ev yapımı vücut peelinginizi yapabilirsiniz. Vücut peelingi tariflerine geçmeden önce, peeling yapmanın faydalarından biraz bahsedelim. Lif kabağı veya fırça gibi yumuşak ürünlerle peeling yapmak, cildin daha parlak görünmesini sağlayabilir. Ölü hücreleri ciltten arındıran peeling, aynı zamanda cildi sıkılaştırır. Vücut peelingi ile masaj yapmak, özellikle yorgun veya stresliyseniz rahatlamanın ve daha sakin hissetmenin harika bir yolu olabilir.

Vücut Peelingi Hangi Sıklıkla Yapılır?

Cildinizde her gün vücut peelingi kullanmayın. Bu durum cildin kurumasına ve tahriş olmasına yol açabilir. Bu yüzden haftada iki kez peeling yapmak daha güvenli kabul edilir. Eğer kuru ve hassas bir cilde sahipseniz, haftada yalnızca bir kez peeling yapın. Bir cilt rahatsızlığınız varsa veya cildinizi ne sıklıkta peeling yapmanız gerektiğinden emin değilseniz bir dermatologla konuşun.

Vücut Peelingi Tarifleri

  1. Kahve peelingi

kahve peelingi

Kafeinin selülit görünümünü azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı bilimsel kanıtlar var. 2011 yılında yapılan bir araştırma, kafein ve diğer içerikleri içeren bir kremi 78 katılımcı üzerinde test etti. Çalışma, kremi kullanan katılımcıların 12 haftalık kullanımdan sonra selülit görünümlerinde önemli bir azalma gördüklerini buldu. 

Malzemeler;

  1. 1/2 fincan kahve telvesi
  2. 2 yemek kaşığı sıcak su
  3. 1 yemek kaşığı ısıtılmış hindistan cevizi yağı

Yapılışı: Kahve telvesini bir kaba alın ve üzerine sıcak su ekleyin. Kaşık yardımıyla güzelce karıştırın. İçine ısıtılmış hindistan cevizi yağını ekleyin. Kıvamı ayarladığınızda karışımı masaj yaparak vücudunuza uygulayın. 10 dakika bekledikten sonra bol suyla durulayın.

  1. Esmer şeker peelingi

Esmer şeker cilt üzerinde deniz tuzu veya Epsom tuzundan daha yumuşaktır. Bu onu hassas ciltler için ideal bir bileşen haline getirir. Şeker granülleri cildinizin yapışkan olmasına neden olabilir, bu nedenle peeling yaptıktan sonra iyice duruladığınızdan emin olun.

Malzemeler;

  1. 1/2 su bardağı esmer şeker
  2. 1/2 su bardağı yağ (Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı veya zeytinyağı kullanabilirsiniz)
  3. İsteğe göre 3-4 damla uçucu yağ

Yapılışı: tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Hazırladığınız peelingi yumuşak fırça yardımıyla vücudunuza uygulayın. 10 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayın ve cildinizi kurulayın.

  1. Deniz tuzu peelingi

Tuz, bazı cilt rahatsızlıklarına yardımcı olabilecek antibakteriyel özelliklere sahiptir. Kaba deniz tuzu cildinize çok zarar verebileceğinden öğütülmüş deniz tuzu kullanın. Deniz tuzu peelingleri hassas ciltler için fazla aşındırıcı olabilir. Ayrıca cildinizde bir kesik varsa dikkatli olun, çünkü tuz acı verici olabilir.

Malzemeler;

  1. 1/2 su bardağı öğütülmüş deniz tuzu
  2. 1/2 su bardağı zeytinyağı veya badem yağı
  3. Uçucu yağ (isteğe göre)

Yapılışı: Tüm malzemeleri karıştırın. Portakal yağı gibi esansiyel yağdan 1-2 damla karışıma ekleyin. Peelingi fırça yardımıyla cildinize nazikçe uygulayın. Çok fazla bastırmayın. 10-15 dakika bekledikten sonra cildinizi bol suyla durulayın.

  1. Yeşil çay peelingi

Antioksidan ve anti-inflamatuar özellikler açısından zengin olan yeşil çay cildinize çeşitli şekillerde fayda sağlayabilir. Ayrıca 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yeşil çay içeren kozmetikler güneş hasarının neden olduğu cilt hasarını azaltabilir.

Malzemeler;

  1. 2 çay poşeti yeşil çay
  2. 1 su bardağı esmer şeker
  3. 1/2 su bardağı sıcak su
  4. 1/4 su bardağı hindistan cevizi yağı (eritilmiş)

Yapılışı: Çay poşetlerini sıcak suya ekleyin ve soğuyana kadar bekleyin. Çay soğurken bir kaseye esmer şeker ekleyin. Üzerine hindistan cevizi yağını ilave edip karıştırın. Soğuyan çayı süzerek karışıma ekleyin ve kıvam alana kadar karıştırın. Hazırladığınız karışımı parmak uçlarınızla cildinize uygulayın. 10 dakika bekledikten sonra durulayın.

  1. Bal peelingi

Araştırmalar, balın antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. 2016 tarihli bir incelemeye göre bal, çeşitli cilt rahatsızlıklarına yardımcı olabilecek antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere de sahiptir. Bal sadece cilt dokusunu onarmaya ve UV hasarına karşı korumaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ciltteki mikropları öldürmeye de yardımcı olabilir.

Malzemeler;

  1. 1/2 su bardağı esmer şeker
  2. 1/4 su bardağı hindistan cevizi yağı (eritilmiş)
  3. 2 yemek kaşığı bal

Yapılışı: Bir karıştırma kabına esmer şeker, hindistancevizi yağı ve bal ekleyin. Malzemeleri karıştırıp ince bir tabaka halinde cildinize fırça yardımıyla uygulayın. 10-15 dakika bekledikten sonra, ılık suyla durulayın.

Not: Bu ev yapımı peelingler yüzünüzde değil, yalnızca vücudunuzda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Yüzünüzdeki cilt vücudunuzun geri kalanındaki cilde göre daha hassastır. Cildinizde güneş yanığı, çatlak, kırık, kızarıklık, şişlik veya yaralar varsa peeling yapmaktan kaçının. Vücut peelingi yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışın ve yama testi yapmayı unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Dudak peelingi nasıl yapılır?
  2. El peelingi nasıl yapılır?
  3. Ayak peelingi nasıl yapılır?
  4. Bacak peelingi nasıl yapılır?
  5. Vücut çatlaklarına ne iyi gelir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Güzellik Reçeteleri

Lezzetli Haberler

Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden