Üzüm Çekirdeği Yenir Mi? Üzüm Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
Üzüm, sevilen, lezzetli, tatlı ve sulu olan popüler bir meyvedir. Çekirdekli ve çekirdeksiz versiyonları vardır. Üzüm çekirdeği yenir mi? Üzüm çekirdeğinin faydaları nelerdir? İşte, üzüm çekirdeği hakkında bilmeniz gerekenler:

Üzüm, sevilen, lezzetli, tatlı ve sulu olan popüler bir meyvedir. Bugün marketlerde, manavlarda ya da pazarlarda bulunan üzümlerin çoğu çekirdeksizdir, ancak bazıları çekirdek içerir. Diğer mahsullere benzer şekilde, çekirdekli üzümler de tohumlardan yetiştirilir, ancak sert çekirdekli dış kabuğun oluşmasını engelleyen genetik bir mutasyonun sonucu olurlar. Asmaları, klonlamaya benzer ve tohum gerektirmeyen kesme adı verilen bir yöntemle yetiştirilir.


Üzüm Çekirdeği Yemek Güvenli Midir?

Üzüm çekirdeği, çekirdekli üzümlerin ortasında bulunan küçük, gevrek, armut biçimli tohumlardır. Üzümlerin içinde bir veya birkaç tohum olabilir. Bazı insanlar üzüm çekirdeğinin acı bir tada sahip olduğunu bulur. En lezzetli olmasalar da, çoğu insanın yemesi için zararsızdırlar. Onları ağızınızdan çıkarmak yerine, çiğneyip yutmayı tercih edebilirsiniz. Aslında, öğütülmüş üzüm çekirdeği, popüler sağlık gıdaları haline gelen üzüm çekirdeği yağı ve üzüm çekirdeği özü yapmak için kullanılır.

Bununla birlikte, bazı popülasyonlar üzüm çekirdeği yemekten kaçınmak isteyebilir. Bazı araştırmalar, üzüm çekirdeği ekstraktının kan inceltici özelliklere sahip olduğunu, bu da kan inceltici ilaçları engelleyebileceğini veya kanama bozukluğu olan kişiler için güvenli olmadığını bulmuştur. Yine de, çoğu insan sadece makul miktarda tam çekirdekli üzüm yiyerek bu etkileşim açısından yüksek risk altında olmayacaktır. Ancak sağlık sorunlarınız varsa ya da kafanızda sorular varsa sağlık danışanınızla konuşmadan tüketmeyiniz. 


Üzüm Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

  1. Bitki Bileşenleri Açısından Zengindir

Üzüm çekirdeği, üzüm yerken ek sağlık yararları sağlayabilecek çeşitli bitki bileşikleri açısından zengindir. Örneğin, bitkilere kırmızı, mavi veya mor renklerini veren antioksidan bakımından zengin bir polifenol olan proantosiyanidinler bakımından zengindirler.


  1. Antioksidan İçerirler

Antioksidanlar, iltihabı azalttığı ve vücudunuzu oksidatif stresten koruduğu bilinen bileşiklerdir, bu da sonuçta metabolik sendroma ve kronik hastalığa yol açabilir. Üzüm çekirdeğinden elde edilen proantosiyanidinler ayrıca şişliği azaltmaya ve kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilir.


  1. Beyin Yaşını Olumlu Etkiler

Flavonoidler olarak adlandırılan antioksidan bakımından zengin bileşikler, özellikle gallik asit, kateşin ve epikateşin de üzümlerde bulunur ve en yüksek miktarlar tohumlarda bulunur. Bu flavonoidler, özellikle beyniniz için faydalı olabilecek, serbest radikal süpürücü ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Aslında araştırmalar, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların başlangıcını geciktirebileceklerini öne sürüyor.


  1. Melatonin İçerir

Üzüm ayrıca, üzümler olgunlaştıkça tohumlarda en konsantre hale gelen melatonin içerir. Melatonin, uyku düzeniniz gibi sirkadiyen ritimleri düzenleyen bir hormondur. Melatonin almak, yorgunluk ve uyku halinin indüklenmesine ve uyku kalitesinin artmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda bir antioksidan görevi görür ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir.


  1. Kanser Riskini Azaltabilir

DNA hasarı merkezi bir özellik olsa da kanserin nedenleri karmaşıktır. Flavonoidler ve proantosiyanidinler gibi yüksek miktarda antioksidan alımı, çeşitli kanser riskinin azalmasıyla ilişkilidir. Üzüm çekirdeğinde bulunanlardan ötürü kanser riskini azalttığı gözlemlenmektedir.


Şunlara da göz atın;

  1. Üzümlerin sağlığa faydaları
  2. Üzüm hangi mevsimde yetişir?
  3. Üzüm nasıl kurutulur?
  4. Kuru üzümün faydaları nelerdir?




Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları