Uçak Valizinde Yiyecek Taşınır Mı?
Özellikle uzak mesafelerde tercih edilen uçaklar, büyük bir kolaylık sağlayan ulaşım yollarından biridir. Peki, uçak valizinde hangi yiyecekler taşınır? İşte, uçak valizinde taşıyabileceğiniz ve taşıyamayacağınız yiyecekler:

Zamandan büyük ölçüde tasarruf ettiren uçaklar, mesafeleri kısalttığı için özellikle uzak yerlere giderken tercih edilir. Ancak havaalanında sorunla karşılaşmamak için, bagaj hazırlığına çok dikkat etmek gerekir. Kontrol noktasında özenle hazırlanan veya satın alınan yiyeceklerin çöpe gitmesini istemiyorsanız, uçak valizine hangi besinleri koyacağınızı bilmeniz gerekir. 

Uçakta Taşınabilir Yiyecekler Nelerdir?

  1. Uçak yolculuklarında hem el valizi, hem de uçak altı bagajları denetlenir. Normal yiyecek ve içeceklerin valizde taşınmasında herhangi bir sorun yok. Ancak bu durum, her istediğimizi yanımızda götürebileceğimiz anlamına da gelmiyor. Özellikle yasaklanmadığı süre, katı, sıvı ve yarı sıvı besinler uçakta taşınabilir. 
  2. Salça, yoğurt, bal, pekmez, reçel, sos gibi ürünler yarı sıvı olarak kabul edilir. Bu yiyecekler uygun şekilde paketlenirse ve uygun boyutlarda olursa uçak bagajında taşınabilir. Ancak bazı hava yolu şirketlerinde kısıtlamalara tabi tutulabilirler.
  3. Uçakta el bagajında ağırlığına ve boyutuna dikkat ettiğiniz sürece katı yiyecekleri yanınızda taşıyabilirsiniz. Kek, bisküvi, pasta, kraker, kuruyemiş, cips, sandviç gibi yiyecekler el valizinde taşınabilir. 
  4. Yoğurt, puding gibi ürünlere sıvı kısıtlaması uygulanır ve yalnızca 100 ml'lik kaplarda taşınmasına izin verilir.
  5. El bagajında su, şurup, alkollü ve alkolsüz içecekler, yağ, şampuan, jel gibi sıvılar da kısıtlamaya tabi tutulur. Kısıtlamanın aşılması halinde, bu ürünlerin uçakta taşınması kabul edilmez. 
  6. Özellikle bebekli ailelerin yanına aldığı anne sütü ve bebek maması gibi sıvılar, sıvı kısıtlamasından muaftır. Ancak miktarları makul olmalıdır. Aynı hava yolu şirketlerinin birçoğu, bebekler için uçakta mama bulundurur. 

Uçakta Taşınmayan Yiyecekler Nelerdir?

  1. Et, süt, meyve ve sebzeler, bazı ülkelerin yasaklı yiyecekler listesindedir. Özellikle yurtdışı seyahatlerinde bagaj kurallarını okumadan önce bu besinleri bagajınıza koymayın. Aksi takdirde ödediğiniz para çöpe gidebilir.
  2. Dondurma ve buz paketi gibi ürünler sıvı olarak kabul edildiği için ve erime özelliği bulunduğu için, uçakta taşınmayan besinler listesindedir. 
  3. Kuru buzun içinde bulunan karbondioksitin patlayıcı riski bulunduğu için, eriyebilir besinler ve buz paketleri bagajda taşınamaz. Özellikle Kahramanmaraş'tan dönerken yanınızda dondurma getirmek istiyorsanız, dondurmanın uçakta taşınmayacağını ve görevliler tarafından el konulacağını bilmeniz gerekir. 
  4. Teneke kutu, çuval, plastik poşet, karton kutu ve bidonlarda getirilen yiyecekler de, uçakta taşınmayanlar listesindedir. Bu besinlerin akma, sızıntı ve bulaşma ihtimaline karşı uçağa alınması yasaklanmıştır. Yani, memleketten dönerken yanınıza yöresel ürünler almayı düşünüyorsanız, uçak yerine başka ulaşım yollarını tercih etmeniz gerekebilir.

  1. Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan sorunlardan biri de tereyağı taşımacılığıdır. Tereyağı çok sıvı olmasa da, yağ kapsamına girdiği için uçak bagajına kabul edilmez. 
  2. Katı peynirler bagajda taşınsa da, krem peynir sıvı kapsamında sayıldığı için uçakta taşınmayan yiyeceklerden biridir. 
  3. Kek, kurabiye gibi tatlı atıştırmalıklar uçakta taşınabilir. Fakat baklava gibi şerbetli ve sütlü tatlılar sıvı olarak kabul edildiği için, hem el valizinde, hem de uçak bagajında taşınmaz. 
  4. Puding, mus gibi yiyeceklerde ise sıvı kısıtlaması vardır. 100 ml'den fazlasının taşınmasına izin verilmez.

Tüm bunlara ek olarak bıçak, pürmüz gibi mutfakta kullanılan delici ve yanıcı aletlerin uçak bagajında taşınmayacağını da unutmamanız gerekir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Neden uçaktayken su içmeliyiz?
  2. Uçakta neden domates suyu içilir?
  3. Araba yolculuklarında ne yenmeli?
  4. Araba tutmasına ne iyi gelir?
  5. Deniz tutmasına ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı