Tekirdağ Yöresel Yemekleri: Tekirdağ Mutfağından 12 Nefis Tarif
Tekirdağ'da ne yenir? Tekirdağ'ın hangi tatlısı meşhur? İşte, Tekirdağ mutfağından mutlaka denemeniz gereken birbirinden lezzetli 12 yöresel tarif:

Tekirdağ mutfağı, Trakya mutfağının özelliklerini taşıyan bir mutfaktır. Balkan ve Rumeli göçmenleri sayesinde zenginleşen Tekirdağ mutfağının başta köftesi olmak üzere, hamur işleri, çorbaları ve tatlıları ile ön plana çıkar. Rumeli mutfağı esintilerini taşıyan Tekirdağ mutfağında, düğün, bayram gibi özel günler için kalabalık sofralar kurulur. Özellikle küçük köylerde, yöre halkı bir araya gelir ve yemeklerini paylaşır. İstanbul'a yakın olduğu için özellikle yaz aylarında gezginlerin uğrak noktası olan Tekirdağ, hem geleneksel, hem de yöresel lezzetleri yaşatan bir şehirdir. İşte, Tekirdağ mutfağından 12 yöresel tarif:

Unutmadan, Tekirdağ ziyaretinizden dönerken, yol kenarında görebileceğiniz karpuz ve kavunların tadına mutlaka bakmanız gerektiğini de söyleyelim.

  1. Çeneçarpan Çorbası

Yeşil mercimek ve erişte ile hazırlanan çeneçarpan çorbası, özellikle kış aylarında tercih edilir. Sıcak bir başlangıç yapmak isteyenler için, idealdir.

  1. Cizleme

Yalnızca 5 malzemeden oluşan cizleme, Trakya mutfağının vazgeçilmez tariflerinden biridir. Hamurun yapımında kuru maya kullanılır. Kahvaltı sofralarında servis edilir.

  1. Patlıcan Ekşilisi

Tekirdağ mutfağından yayılan patlıcan ekşilisi, patlıcan, soğan, domates ve sirke ile hazırlanır. Gaziantep'te 'doğrama' ismiyle de bilinir.

  1. Sini Mantı

İç harcı kıyma ile doldurulan sini mantısı, üçgen şeklinde kapatılır. Geniş bir tepsiye konur ve fırında pişirilir. Sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edilir.

  1. Tekirdağ Köftesi

Tekirdağ denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de, dana ve kuzu kıymasıyla hazırlanan Tekirdağ köftesidir. Genelde piyaz eşliğinde sunulan bu köftenin yapımında, irmik de kullanılır.

  1. Kaşarlı Köfte

Koyun ve dana etiyle hazırlanan kaşarlı köfte de, Tekirdağ'daki lokantalarda bulabileceğiniz lezzetlerden biridir. Ortalama 40-45 dakika içinde sofralardaki yerini alır.

  1. Damat Paçası Böreği

Rumeli mutfağından Trakya mutfağına yayılan bu lezzet, 'yokluk yemeği' olarak da bilinir. Hazırlanan damat paçası böreğinin içine altın konur. Düğünlerde sunulan yemeklerden biridir.

  1. Üzüm Turşusu

Bağı ve bahçesi çok olan Tekirdağ'da, üzüm turşusunun yeri bir başkadır. Bağlardan toplanan üzümlerle hem turşu, hem de sirke yapılır.

  1. Hayrabolu Tatlısı

İrmik, tahin ve tuzsuz peynir ile hazırlanan Hayrabolu tatlısı, ismini Tekirdağ'ın aynı isimli ilçesinden almıştır. Genellikle kaymak eşliğinde sunulur. Bayram sofralarının vazgeçilmezidir.

  1. İncir Tatlısı

Balkan ülkelerinde çok sevilen incir tatlısı, yalnızca 3 malzemeden oluşur. Hem pratik, hem de lezzetli tariflerden biridir. Yapımında kuru incir kullanılır.

  1. Höşmerim

Balıkesir, Çanakkale ve Tekirdağ'da sık sık tüketilen höşmerim, 'peynir helvası' adıyla da bilinir. Batı Trakya'nın vazgeçilmezi olan bu lezzet, peynir ürünleri satan yerlerden alınabilir.

  1. Zerde

Eskiden bebeklerin dünyaya gelişini kutlamak amacıyla hazırlanan zerde tatlısı, Tekirdağ, Edirne ve Balıkesir'de düğün zamanlarında sunulan eşsiz lezzetler arasında yer alır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Edirne'nin yöresel yemekleri
  2. Çanakkale yemekleri
  3. Balıkesir yemekleri
  4. İzmir yemekleri
  5. Bursa yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?