Teflon Tava Nasıl Temizlenir?
Evde yemek yapanların mutfakta en sık kullandığı ekipmanlardan biri olan teflon tavalar nasıl temizlenir? İşte, teflon tava temizleme yöntemleri:

Eğer evinizde yemek yapıyorsanız en sevmediğiniz kısımlardan biri yemekle kaplı tencere tavayı sonrasında temizlemek olabilir. Ancak teflon pişirme kaplarının temizlenmesi bu işi çok daha kolay hale getirir. Teflon yapışmaz kaplama genellikle yiyeceklerin tavadan dışarı kaymasını sağlar. Genel temizlik için veya tava yüzeyinde yiyecek yandığı zamanlar için, tavalarınızın yeni gibi görünmesini ve iyi performans göstermesini sağlamak için birkaç kolay çözüm vardır.



Genel Olarak Teflon Tava Nasıl Temizlenir?


  1. Soğuduğunda katılaşacağından dolayı tava orta sıcaklıktayken üzerindeki kalıntılardan kurutulun. Bunun için bir kağıt havlu, bez ya da spatula kullanabilirsiniz. 
  2. Teflon yüzeyinizde metal olmayan bir kap kullandığınızdan emin olun. Metal kaplar tencere ve tavalarınızdaki teflon tabakasını çizebilir ve çıkarabilir.
  3. Tavayı lavabonuza koyun. Tencereyi lavabonuza yerleştirmek için soğuyana kadar bekleyin. Lavabonun boyutuna bağlı olarak, tava lavaboya tam olarak sığabilir veya biraz dışarı çıkabilir. Tencereyi yıkarken tutup çevireceğiniz için, tencerenin lavaboya tam olarak oturmamasında bir sakınca yoktur. Lavabo musluğunu açın ve ılık veya sıcak su akıtın.
  4. Tavaya rahatça dokunabildiğiniz ve elinizi yakmadığınız zaman, tava ellerinizle tutabileceğiniz kadar soğuk olacaktır. Pişirme kapları hala sıcakken pişirme kaplarını temizlemenin bazen daha kolay olduğunu unutmayın. Bununla birlikte, tencerenin ellerinizle güvenli bir şekilde dokunmak için yeterince soğuması gerekir.
  5. Tavayı yıkayın. Teflon yüzeyini temizlemek için birkaç damla bulaşık deterjanı serpilmiş yumuşak naylon bir sünger, sünger veya kağıt havlu kullanın.[1] Tencerenin içindeki tüm alanları sildiğinizden emin olun, ancak aynı zamanda tencerenin dış tabanını ve tencere tutamağını da silin. Tavadaki tüm sabunlu kalıntıları durulayın.
  6. Teflon tavalarda aşındırıcı temizlik bezleri kullanmayınız. Aşındırıcı malzeme, tavanın yapışmaz kaplamasına zarar verebilir ve bunları çıkarabilir.
  7. Teflon esas olarak pişirme kapları için kullanıldığından, bu temizleme yönergeleri çok çeşitli Teflon kaplı pişirme kaplarına uygulanabilir. Bu temizleme talimatları yalnızca Teflon kaplı tavalarla sınırlı değildir.
  8. Tavayı kurutun. Teflon tavayı kurutmak için kağıt havlu, bulaşık bezi veya kurutma rafı kullanın. Böylece tava tekrar kullanıma veya saklamaya hazır hale gelir.



Kirli Teflon Tava Nasıl Temizlenir?


  1. Tavaya su ve sirke ekleyin. Yağlı bir tabakanız varsa ve teflon yüzeyde pişen yiyecek parçacıkları varsa, tencerenin soğumasını bekleyin ve tavayı yaklaşık yarısına kadar suyla doldurun. Ardından, tavaya yaklaşık ½ bardak sirke ekleyin.
  2. Suyu ve sirkeyi kaynatın. Tencereyi ateşin üzerine koyun ve sirkeli suyu kaynatın. Bu, alevi ne kadar yükseğe koyduğunuza bağlı olarak 5-10 dakika arasında bir süre alabilir.
  3. Su ve sirke ısınıp kaynamaya başladıkça yağ ve yemek artıkları tavadaki suyun yüzeyine çıkmaya başlayacaktır.
  4. Yağı toplayın. Yağ yüzeye çıktıktan sonra, alevi kapatın ve yağ birikintilerine bastırmak için toplanmış bir kağıt havlu kullanın. Su çok sıcak olacağından yağı toplarken suya dokunmamaya çok dikkat edin. Kağıt havlu üzerindeki yağın çoğunu topladıktan sonra kağıt havluyu atın. Yüzen yiyecek parçacıkları varsa, yiyecekleri toplamak için delikli plastik bir kaşık kullanın ve çöpe atın.
  5. Kaşıktan sıcak suyun akmasına izin verirken yiyecek parçacıklarını toplayabilmeniz için delikli plastik kaşık kullanılması önerilir.
  6. Tavayı yıkayın. Yıkamaya başlamadan önce tavayı lavaboya oturtun ve soğumaya bırakın. Tavayı hızlı bir şekilde soğutmak için, tavada birkaç dakika kadar soğuk ve ılık su akıtmayı deneyebilirsiniz. Mutfak lavabonuzdaki tavayı nazikçe temizlemek için birkaç damla bulaşık deterjanı içeren yumuşak bir naylon yıkayıcı, sünger, bez veya kağıt havlu kullanın. Tavaya yapışmış olabilecek yiyecek parçacıklarını çıkarmak için tava yüzeyini hafifçe ovalayın.
  7. Kalan sabunu çıkarmak için tavayı temiz suyla iyice durulayın.
  8. Tavayı kurutun. Tavayı tamamen silmek ve kurutmak için bir kurutma rafı veya bir tür havlu kullanın. Tava başka bir kullanım için veya daha sonra kullanılmak üzere saklanmak üzere hazır olacaktır.


Yanık Teflon Tava Nasıl Temizlenir?


  1. Yanmış alanlara kabartma tozu dökün. Tava onunla pişirmekten soğuduktan sonra, o tavada yanmış yiyeceklerle kaplı alanlara az miktarda kabartma tozu dökün. Ardından kabartma tozu yığınlarına az miktarda su ekleyin ve tavayı gece boyunca bekletin. Kabartma tozu ve su, macun karışımı gibi görünmelidir.
  2. Kalıntıyı fırçalayın. Tencerenin gece boyunca ıslanmasına izin verdikten sonra, yanmış yiyecekleri çıkarmak için tavayı yumuşak, naylon bir fırça veya süngerle ovun.
  3. Yiyecekler tavadan kolayca çıkmalıdır, ancak inatçı olanlar varsa, yiyecekleri ovalamak için biraz daha baskı uygulamayı deneyin.
  4. Tavayı normal şekilde yıkayın. Yanmış yiyecek tavadan çıkarıldıktan sonra, her zamanki gibi lavaboda yıkayın. Tencerenin tüm alanlarını silmek ve temizlemek için ılık ila sıcak su, yumuşak bir naylon yıkayıcı veya sünger ve az miktarda bulaşık deterjanı kullanın.
  5. Sabun veya yemek artıklarını gidermek için tavayı temiz suyla durulayın.
  6. Tavayı kurutun. Tavayı kurutmak için bir bulaşık bezi, kağıt havlu veya kurutma rafı kullanın. Tava kuruduğunda, yemek pişirmek için tekrar kullanılmaya veya daha sonra kullanılmak üzere saklanmaya hazırdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Süzgeç nasıl temizlenir?
  2. Bıçak nasıl temizlenir?
  3. Mutfak dolapları nasıl temizlenir?
  4. Mutfak süngeri nasıl temizlenir?




Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden