Taze Olmayan Yumurta Akları Neden Kolay Çırpılır?
Çırpılmış yumurta akları kabarık, yastığa benzer bir dokuya sahiptir. Tatlı ve tuzlu tariflerde kullanılabilir. Peki neden taze olmayan yumurta akları daha kolay çırpılır?

Çırpılmış yumurta akları kabarık, yastığa benzer bir dokuya sahiptir. Çırpılmış yumurta akı, sufle ve kekleri kabartır, krepleri ve waffle'ları hafifletir ve birçok kullanımları arasında tatlandırılabilir ve beze olarak tüketilebilir.

Yumurta beyazı çırpıldıkça katılaşır, sertleşir. Bunun kimyasal sebepleri vardır ancak basit olarak anlatmak gerekirse yumurta beyazları içerisine çırpma esnasında hava girer, bu da yumurta beyazlarındaki proteinin gerilmesine ve beyazların içindeki suyun etrafında kabarcıklar oluşturmasına neden olur dönüştürür.

Yumurta beyazlarını çırparken dikkatli olmanız gerekir. Çünkü fazla çırpıldığı zaman gerilmiş protein kırılır ve suyun beyazlara girmesine izin vererek gerçekten iştah açıcı olmayan bir yumurta suyu ve köpük karışımı oluşturur. Yumurta aklarını çırpmak zor bir süreç olabilir, herhangi bir yağ molekülü veya yanlış adım sönük bir yumurta akına yol açar.

Yumurta aklarını sorunsuz çırpmak farklı etkenlere bağlıdır. Çırptığınız kase temiz ve susuz olmalıdır. Doğru çırpma ekipmanı kullanılmalıdır. Çok sık bu işlemi tekrarlıyorsanız taze olmayan yumurtaların daha kolay ve daha iyi çırpıldığını gözlemlemiş olabilirsiniz.

Yumurta aklarını çırparken yaşanan olay protein ağının çözülmesidir. Yani yumurta akı protein bağları ne kadar gevşek olursa, çırpma o kadar iyi olur. Bu köpük kıvamını elde etmek için bazı pastane ve fırınlarda stabilize edici katkı malzemeleri kullanılır. Ancak iyi bir çırpıcı ile böyle bir maddeye gerek yoktur.

Peki, sağlam bir eski yumurta ile çürük bir yumurtayı nasıl ayırt edersiniz? Yumurtanızın yaşını belirlemek için tek ihtiyacınız olan su dolu bir bardak. Yumurtanız dibe batar ve yan yatarsa taze yumurtadır. Yumurta yukarı doğru yüzerse, çok eskidir. Yumurta bardağın dibinde dik durduğunda, yumurta eskidir ancak bozulmamıştır- yumurta köpürtmek için mükemmeldir.

Şunlara da göz atın;

  1. Hamur işleri üzerine yumurta beyazı kullanırsanız ne olur?
  2. Yumurta beyazı nasıl çırpılır?
  3. Yumurta kokusu nasıl giderilir?
  4. Yumurta nasıl temizlenir?
  5. Taze yumurta nasıl anlaşılır?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?