Taze ceviz dalından yeşil şekilde toplanır. Dış kabukları soyulur içi kurutulur ve sonrasında tüketilir. Taze çekilmiş cevizler iki aşamada kurutulmalıdır. Birincisi, cevizler hala kabuklarındayken yeşil kabukları çıkardıktan sonradır. Ardından, fındıkları bir kez kabukladıktan sonra, işlemeden veya saklamadan önce içindeki cevizin birkaç gün daha kurutulması gerekir. Cevizleri doğru şekilde kurutmaya özen göstermek kabukların çatlamasını kolaylaştıracak. Sizler için ceviz nasıl kurutulur anlattık. İşte, taze ceviz nasıl kurutulur:
Cevizlerin Kabuklarının Ayıklanması ve Yıkanması
- Dış kabuk hala yeşil olduğunda ceviz hasat edilir. Parmaklarınızla girinti yapabileceğiniz kadar yumuşak olmalı, ancak kahverengi veya benekli değil, yine de yeşil olmalıdır. Bu, somunun tamamen şekillendiğini ve kullanıma hazır olduğunu gösterir.
- Cevizleri dikkatlice soyun. Cevizler olgunlaştığında bile kabuklarını çıkarmak biraz zordur; sadece soyulamazlar. Amaç, içindeki cevizleri kırmadan onları çıkarmaktır. Cevizleri soymanın birkaç yöntemi vardır.
- Kabukları çıkarmak için somunları ağır cisim ile vurun.
- Cevizleri tahta veya başka bir ağır nesnenin altına yuvarlayın.
- Cevizlerin dışını temizlemek için bir kovayı soğuk suyla doldurun ve yıkayın.
- Havalandırması iyi olan bir alanda kurutun.
- Dolaşımı teşvik etmek için ara sıra karıştırın.
- Cevizlerin kuru olup olmadığını kontrol edin.
- Ceviz içi gevrekleştiğinde ve etrafı gevrek bir dokuyla sarıldığında hazırdır. Hala kauçuksu ve nemliyse, somunları kurutmaya devam edin. Bunları uygun şekilde kurutulmadan önce saklamak küf sorunlarına ve çürümeye neden olur.
- Cevizleri kullanmaya hazır olana kadar saklayın. Tamamen kuruduktan sonra file torbalara veya sepetlere koyun. Kiler gibi serin ve karanlık bir yerde saklayın veya dondurucunuzda dondurun. Fındığın kalitesine bağlı olarak bir ila iki yıl arasında kalırlar.
Şunlara da göz atın;
- Ceviz suyunun faydaları nelerdir?
- Fındığın faydaları nelerdir?
- Kestanenin faydaları nelerdir?
- Limonun faydaları nelerdir?