Geleneksel lezzetlerin dünya çapında tanınmasına öncülük eden gastronomi rehberi TasteAtlas, geçtiğimiz günlerde dünyanın en iyi kahveleri listesini sosyal medya hesabında yayınladı. Listede, Türk kahvesi de yer alıyor. İşte, TasteAtlas'ta kullanıcı ve profesyonel kişilerin verdiği puanlara göre seçilen dünyanın en iyi 10 kahvesi:
Cafe Cubano olarak da bilinen Küba kahvesi, dünyanın en iyi kahvesi seçildi. Kübalılar, espresso makinesi olmadan önce sıcak kahveyi pamuklu bir kumaştan geçirerek filtreliyordu. Kahvenin tadını yumuşatmak için içine şeker ilavesi yapıldı. Şimdilerde kahve makinede demlenirken, içerisine esmer şeker veya demerara şekeri ekleniyor ve espresso shot hazırlanıyor. Küba kahvesi bir bardak su ile birlikte servis ediliyor ve ülkede genellikle öğleden sonra içiliyor. Küba kahvesi, Küba'nın yanı sıra Florida, Miami, Florida ve Havana bölgelerinde de oldukça meşhur.
Bakınız; Küba kahvesi nasıl yapılır?
İnce öğütülmüş kahve tozunun Hint filtresinden geçirilmesiyle hazırlanan bu kahve, sıcak süt ve şeker karışımıyla buluşuyor. Hint kahvesi, sıcak, sert, tatlı ve köpüklü bir kahve olarak tanınıyor. Hindistan'da filtre kaapi ismiyle biliniyor.
Listenin üçüncü sırasında Yunanistan yer alıyor. Freddo espresso, espressonun mikser ile köpürtülmesi ve buzlu bir bardağa aktarılmasıyla hazırlanıyor.
Yunanistan'da buzlu ve soğuk kahveler daha çok seviliyor. Freddo cappucino için, espresso buzlu cam bardağa alınıyor. Üzerine köpürtülmüş süt kreması ekleniyor ve uzun bardaklarda servis ediliyor. Özellikle yaz aylarında sık sık tercih ediliyor.
İspanyol mutfağıyla özdeşleşen cafe combon, espresso shot ve yoğunlaştırılmış süt ile hazırlanıyor. Süt, kahvenin aromasını yumuşatırken aromasını da ortaya çıkarıyor. Cafe Bombon, özellikle Malezya, Singapur ve Tayland'da da son derece meşhur
Dünyanın en iyi kahveleri listesinin altıncı sırasında İtalya yer alıyor. Espressonun buharda köpürtülmüş süt ile karıştırılmasıyla hazırlanan bu kahvenin kökeni 1930'lu yıllara dayanıyor. Küçük fincanlarda servis edilen kahvenin köpük oranına çok dikkat ediliyor.
Bakınız; Cappuccino nasıl yapılır?
Listenin 7. sırasında ise kumda pişirilmiş Türk kahvesi yer alıyor. Ekstra ince öğütülmüş kahve ile hazırlanan Türk kahvesi, bakır cezvede soğuk su ve şeker ile karıştırılarak hazırlanıyor. Klasik Türk kahvesi, ocakta kısık ateşte pişirilerek hazırlansa da, kumda pişirme gibi farklı tekniklerle yapılanları da mevcut. Doğru şekilde hazırlandığında içimi lezzetli ve köpüklü bir kahve elde ediliyor. Türk kahvesi, su ve lokum eşliğinde servis ediliyor.
Bakınız; Türk kahvesi tarifi
Espresso shot'ın yarısı olan ristretto kahvesi, İtalyan mutfağından dünyaya yayılmıştır. Espressoya göre daha az su ile hazırlandığı için daha sert bir içime sahip olduğu biliniyor.
Bakınız; Ristretto kahvesini eşsiz kılan ne?
1950'li yıllarda bulunan Frappe, Yunanistan'ın en sevilen içeceklerinden biri olarak biliniyor. Hazır kahvenin su ve buz ile birleştirilmesiyle hazırlanan frappe, genellikle mikserden geçiriliyor. İçecek uzun bardağa döküldüğünde üzeri köpüklü görünüyor. İsteğe göre çikolatalı şuruplarla tatlandırılabiliyor.
Bakınız; Frappe kahvesi
Dünyanın en iyi kahveleri listesinde onuncu sırada, Vietnam'ın meşhur buzlu kahvesi yer alıyor. İnce çekilmiş kahvenin yoğunlaştırılmış süt ve buz ile karıştırılmasıyla hazırlanan bu kahve, ca phe sua da ismiyle biliniyor. Vietnam buzlu kahvesi, buzlu zencefil veya buzlu yasemin çayı ile birlikte servis ediliyor.
Bakınız; Vietnam buzlu kahvesi nasıl yapılır?
Şunlara da göz atın;