Tarhana Nasıl Kurutulur: 2 Farklı Yöntem
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
27 Tarif       24 Takipçi
Tarhana, kış aylarında sık sık tüketilen çorba çeşitlerinden biridir. Peki, hamur halindeki tarhana nasıl kurutulur? İşte, güneşte ve fırında tarhana kurutma yöntemleri:

Tarhana, domates, biber ve hamurun fermente edilmesiyle hazırlanır. Güneşte veya fırında kurutulan tarhanalar sonradan toz haline getirilir ve çorba yapımında kullanılır. Özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için tercih edilen tarhana çorbası, hastalıklara karşı şifa niyetiyle tüketilir. Ancak evde tarhana hazırlayanların kurutma işlemini doğru yapması gerekir. Aksi takdirde tarhana hamuru nemlenir ve küflenmeye başlar. Bu da hem tadının bozulmasına, hem de raf ömrünün kısa olmasına yol açabilir. 

Tarhana Güneşte Nasıl Kurutulur?

Tarhana kurutma yöntemine geçmeden önce, fermantasyon işleminin çok önemli olduğunu bilmelisiniz. Hamur haline getirilen tarhana, günde birkaç kez yoğrulmalıdır. Özellikle tarhana hamuru kabardıkça yoğrulmalı ve fermente olması sağlanmalıdır. Tarhananın hamur halinde bekleme süresi, lezzetini doğrudan etkiler. Eğer ekşi olmasını istiyorsanız en fazla 15 gün, tatlı olmasını istiyorsanız da ortalama 1 hafta bekletmeniz yeterlidir. Fermente olan tarhanayı, güneşte kurutmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  1. Sıcak ve gölgeli bir alana temiz bir çarşaf serin.
  2. Fermente olan tarhana hamurundan küçük parçalar koparın ve çarşafın üzerine birbirine değmeyecek şekilde dizin.
  3. Tarhana hamurunu günde bir veya iki kez olacak şekilde ters yüz edin.
  4. Tarhana hamurunu doğrudan güneşe maruz bırakmayın. Bu durum hem lezzetini, hem de rengini olumsuz etkiler. 
  5. Gölgede beklettiğiniz tarhana parçaları tamamen kuruduğunda toplayın.
  6. Tarhana parçalarını kevgirden veya blenderdan geçirerek toz haline getirin. 
  7. Toz haline gelen tarhanayı, sterilize edilmiş cam kavanozlarda veya bez torbalarda saklayabilirsiniz. Karanlık ve nemsiz ortamlarda 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz. 

Tarhana Fırında Nasıl Kurutulur?

Tarhana hamurunu hazırlayın ve her gün yoğurarak fermente olmasını sağlayın. Fermente olan hamuru aşağıdaki adımlarla kurutabilirsiniz.

  1. Tarhana hamurunu fırın tepsisine ince bir tabaka halinde yayın. 
  2. Fırını 50 derecede çalıştırın ve fırın kapısını hafif açık bırakarak çalıştırın. 
  3. Dilerseniz tarhana hamurunu küçük parçalar halinde de dizebilirsiniz.
  4. Hamur parçalarını saatte bir ters yüz edin. 
  5. Tarhana hamuru tamamen kuruduğunda, kevgirden geçirerek toz haline getirebilirsiniz. 
  6. Tarhana hamurunu nemden uzak tutun. Nemi çeken tarhanalar daha hızlı bozulur.
  7. Tarhana hamurunu, serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Tarhana çeşitleri
  2. Tarhana nasıl saklanır?
  3. Tarhana ile hazırlanan yemekler
  4. Tarhana hazırlarken yapılan hatalar
  5. Tarhana çorbasının yanına ne gider?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?