Tarhana çorbası un, yoğurt ve baharatlardan oluşan geleneksel bir Türk lezzetidir. Özellikle soğuk kış aylarında tercih edilen tarhana çorbası zengin bir besleyici değere sahiptir. A ve B grubu vitaminleri; potasyum, kalsiyum, fosfor gibi iskelet-kas sistemi için elzem mineralleri içeren tarhana çorbası fermentasyon yoluyla üretildiği için bir miktar probiyotik etkisi de vardır. Lifli bir yiyecek olduğundan sindirim sistemini destekler, kabızlık sorunlarına iyi gelir. İçeriğindeki baharatlar solunum yolların açılmasını sağlar, bu şekilde grip semptomlarını rahatlatır.
1 porsiyon (2 kepçe) tarhana çorbası yaklaşık 180 kalori içerir. Oldukça doyurucu ve düşük kalorili olan bu çorba diyet yapanlar tarafından da rahatlıkla tercih edilebilir. Üstelik bol miktarda baharat içerdiğinden termik etkisi yüksektir ve bu sebeple metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Tarhana çorbasını daha sağlıklı hale getirmek için beyaz un yerine tam buğday unu kullanılabilir, bu şekilde çorbanın glisemik indeksi de düşeceğinden şeker hastaları için de uygun hale gelir. Tarhana çorbasının yanına yoğurt ve salata eklendiğinde dengeli bir öğün oluşturmak mümkün.
1 porsiyon (2 kepçe) tarhana çorbası şunları içerir;
Tarhana çorbasının hemen her yörede farklı şekilde pişirilen çeşitleri vardır. Bu çeşitlerden en popüler olanı ise, içinde yoğurt eklenen tarhana çorbasıdır. 1 porsiyon yoğurtlu tarhana çorbası, yaklaşık 180-200 kalori içerir.
Bir porsiyon kıymalı tarhana çorbası, 280 kaloridir. Bu çorbanın içindeki protein oranı 15 gram, karbonhidrat değeri ise 26 gramdır. Kıymalı tarhana çorbası tarifine göz atmayı unutmayın.
Tarhana çorbası tarifini en kolay şekilde hazırlamanız için, videolu tarifimizi buraya bırakıyoruz.
Yazar:
Dyt. Gökhan Çelik
Şunlara da göz atın;