Tarçın Yağı Nasıl Yapılır?
Tarçın geniş kullanıma sahiptir. Tarçın yağı ise farklı alanlarda kullanılabilir. Sizlere tarçın yağı nedir ve nasıl yapılır anlattık. İşte, tarçın yağı nasıl yapılır:

Tarçın mutfakta pek çok kullanım alanına sahip olsa da, antiinflamatuar özelliklerinin yanı sıra yüksek düzeyde antioksidan içermesi nedeniyle sağlığı iyileştirmek için de kullanılabilir. Tarçının tüm faydalarını anlamak için hâlâ bazı araştırmaların yapılması gerekiyor. Ancak ister sağlık için ister sadece lezzeti için kullanmak istiyorsanız tarçın yağı, günlük hayatınıza daha fazla tarçın eklemenize yardımcı olabilir. Tarçın yağı sadece yiyeceklerde yararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda şifa ve antiseptik özellikleri nedeniyle vücudunuzda, ayrıca temizlik ve böcek kontrolü amacıyla evin çevresinde de kullanılabilir. Taze tarçını bir taşıyıcı yağa batırmanız yeterli; düzenli kullanıma hazır, tarçın aromalı bir katkı maddesine sahip olacaksınız.


1. Adım: Malzemelerinizi Seçmek

  1. Tarçınınızı seçin. Tarçın yağı tarçın çubuğu veya öğütülmüş tarçın kullanılarak yapılabilir. Yerel marketlere bakarak bölgenizde neyin mevcut olduğunu öğrenin. Yerel bir baharat tüccarınız varsa, yerel pazardan alacağınızdan daha kaliteli tarçın bulmanıza yardımcı olabilirler.
  2. Bir taşıyıcı yağ bulun. Zeytinyağı, tarçın yağı yapımında kullanılan en yaygın taşıyıcı yağlardan biridir, ancak nötr, hafif aromalı herhangi bir yağ işe yarayacaktır. Hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu görmek için en sevdiğiniz mutfak yağlarının besin değerine, sağlık yararlarına ve lezzet profillerine bakın.
  3. Bir depolama yöntemi seçin. Yağınızı temiz cam kavanozlarda saklamak isteyeceksiniz. Kapaklarına entegre edilmiş lastik contalı kavanozları bulun ve ihtiyaçlarınıza en uygun boyutu seçin. Ne kadar çok yağ kullanmayı planlıyorsanız kavanoz o kadar büyük olmalıdır.


2. Adım: Yağı İnfüze Etmek

  1. Kavanozları sterilize edin. Yağınızı yapmadan önce kavanozları sterilize edin, böylece yağınıza istenmeyen bakteriler bulaşmasın. Bunu ılık su ve bulaşık deterjanı kullanarak ve ardından kaynar suda banyo yaparak yapın.
  2. Tarçın çubuklarını paketleyin. Tarçın çubukları kullanıyorsanız bunları kavanozun içine dikey olarak yerleştirin. Mümkün olduğunca çok sayıda paketleyin. Bir litrelik kavanoz için bir düzineden fazla tarçın çubuğu isteyebilirsiniz.
  3. Yağı ekleyin. Taşıyıcı yağınızı, tüm tarçın çubukları tamamen suya batırılıncaya kadar kavanozun içine dökün. Kavanoz izin veriyorsa, tarçın çubuklarının üst kısımlarının üzerine en az yarım inç kadar yağ koymaya çalışın.
  4. Öğütülmüş tarçını hazırlayın. Eğer toz tarçın kullanıyorsanız kavanoza koymadan önce yağın içinde pişireceksiniz. Taşıyıcı yağınızın her fincanı için yaklaşık çeyrek fincan öğütülmüş tarçın kullanın.
  5. Yağı kaynatın. Kavanozların ağzını sıkıca kapatın ve pencere kenarı gibi sıcak, kuru bir yere koyun. Kavanozları üç haftaya kadar yerinde bırakın. Bu, tarçının tatlarını ve bazı besin maddelerini yağa salmasını sağlar.
  6. Yağı süzün. Demlenmeyi tamamladıktan sonra tarçın yağını başka bir sterilize edilmiş cam kavanoza süzmek için bir parça tülbent kullanın. Tülbenti yeni kavanozun ağzına yerleştirin ve yağı dökerken elinizle veya lastik bantla sabitleyin.


3. Adım: Yağın Saklanması ve Kullanımı

  1. Yağı kapatın ve saklayın. Yağ başarılı bir şekilde yeni kavanoza aktarıldıktan sonra, kavanozu sağlam bir lastik contalı bir kapak kullanarak kapatın. Yağı kileriniz veya buzdolabınız gibi serin ve kuru bir yerde saklayın.
  2. Yağı soğutun. Yağınızı buzdolabında saklayarak raf ömrünü uzatın. Kullanılan taşıyıcı yağın türüne bağlı olarak, tarçın yağının raf ömrünü soğutma yoluyla iki katına kadar uzatabilirsiniz.
  3. Yağını kullan. Tarçın yağı yemek pişirmede, topikal olarak veya evinizde kullanılabilir. Bazı araştırmalar, günde beş gram tarçının Tip 2 Diyabet için faydalı olabileceğini öne sürerken, bazı naturopatlar bunu, kistik yumurtalıklardan evdeki böcek istilasına kadar her şeyin tedavisi olarak kullanmıştır.

Şunlara da göz atın;

  1. Tarçın yağının faydaları nelerdir?
  2. tarçın yerine ne kullanılır?
  3. Tarçın çayı nasıl yapılır?
  4. Tarçının faydaları nelerdir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri