Tarçın çayı, çeşitli sağlık yararları sağlayabilen ilginç bir içecektir. Tarçın ağacının, kururken rulolar halinde kıvrılan ve tanınabilir tarçın çubuklarını oluşturan iç kabuğundan yapılır. Bu çubuklar ya kaynar suya batırılır ya da çay yapmak için kullanılabilecek bir toz haline getirilir. Tarçın çayı, kilo vermeye yardımcı olmak, kalp sağlığını iyileştirmek, adet kramplarını hafifletmek ve iltihabı ve kan şekeri seviyelerini azaltmak dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları sağlayabilen faydalı bileşiklerle doludur. İşte tarçın çayının bilime dayalı 12 sağlık faydası:
Tarçın çayı, sağlıklı kalmanıza yardımcı olan yararlı bileşikler olan birçok antioksidan içerir. Antioksidanlar, hücrelerinize zarar veren ve diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıklara katkıda bulunan moleküller olan serbest radikallerin neden olduğu oksidasyonla savaşır. Tarçın özellikle polifenol antioksidanlar açısından zengindir. 26 baharatın antioksidan aktivitesini karşılaştıran bir çalışma, tarçının yalnızca karanfil ve kekik tarafından geride bırakıldığını bildirdi. Ayrıca araştırmalar, tarçın çayının vücudunuzun savaşabileceği serbest radikal miktarının bir ölçüsü olan toplam antioksidan kapasitesini (TAC) artırabileceğini gösteriyor. Test tüpü çalışmaları, tarçındaki bileşiklerin iltihaplanma belirteçlerini azaltabileceğini düşündürmektedir. Enflamasyonun kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok kronik hastalığın kökünde olduğu düşünülürse, bu son derece faydalı olabilir. Çalışmalar ayrıca tarçının bazı kişilerde kan basıncını, ayrıca trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol düzeylerini azaltabileceğini bildirmektedir. Dahası, tarçın, kan damarlarınızdaki fazla kolesterolü atarak kalp sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olan HDL (iyi) kolesterol seviyelerini artırabilir. Özellikle Çin tarçını, kan damarlarının daralmasını önlemeye yardımcı olan ve kan pıhtılarına karşı koruma sağlayan bir grup bileşik olan yüksek miktarda doğal kumarin içerir. Bununla birlikte, aşırı kumarin alımı karaciğer fonksiyonunu azaltabilir ve kanama riskini artırabilir, bu nedenle ölçülü olarak tarçın tükettiğinizden emin olun. Tarçın, kan şekeri düzeylerini düşürerek güçlü antidiyabetik etkiler sağlayabilir. Bu baharat, şekeri kan dolaşımınızdan dokularınıza taşımaktan sorumlu hormon olan insüline benzer bir şekilde hareket ediyor gibi görünmektedir. Dahası, tarçında bulunan bileşikler, insülin direncini düşürerek kan şekeri düzeylerini düşürmeye katkıda bulunabilir ve böylece insülinin etkinliğini artırabilir. Tarçın ayrıca bağırsaklarınızdaki karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir ve kan şekeri seviyelerinizin yemeklerden sonra ani yükselişini önler. Tarçın çayı genellikle kilo vermeye yardımcı olmak için lanse edilir ve birkaç çalışma tarçın alımını yağ kaybı veya bel çevresinde azalma ile ilişkilendirmiştir. Bununla birlikte, bu çalışmaların çok azı kalori alımını uygun şekilde kontrol etti ve çoğu yağ kaybı ile kas kaybı arasında ayrım yapamadı. Bu, kilo verme etkilerini tek başına tarçına atfetmeyi zorlaştırır. Bu faktörleri kontrol eden tek çalışma, katılımcıların 12 hafta boyunca günde 5 çay kaşığı (10 gram) tarçın tozu aldıktan sonra yağ kütlesinin %0,7'sini kaybettiğini ve kas kütlesinin %1,1'ini kazandığını bildirdi. Bununla birlikte, bu kadar büyük miktarlarda tarçın tehlikeli derecede yüksek miktarda kumarin içerebilir. Fazla tüketildiğinde, bu doğal bileşik kanama riskini artırabilir ve karaciğer hastalığına neden olabilir veya kötüleştirebilir. Bu özellikle Seylan tarçınından 63 kat daha fazla kumarin içeren Sinameki tarçını için geçerlidir. Tarçın çayında bulunanlar gibi daha düşük dozlarda herhangi bir kilo kaybı yararının ortaya çıkıp çıkmadığını doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Tarçın bazı güçlü antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Örneğin, test tüpü araştırması, tarçındaki ana aktif bileşen olan sinnamaldehitin çeşitli bakteri, mantar ve küflerin büyümesini engellediğini göstermektedir. Bunlar, insanlarda hastalığa neden olabilen yaygın Staphylococcus, Salmonella ve E.coli bakterilerini içerir. Ayrıca tarçının antibakteriyel etkileri, ağız kokusunu azaltmaya ve diş çürümelerini önlemeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, güçlü sonuçlara varılmadan önce insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Tarçın çayı, adet öncesi sendromu (PMS) ve dismenore gibi bazı adet semptomlarını daha katlanılabilir hale getirmeye yardımcı olabilir. İyi kontrollü bir çalışma, kadınlara adet döngüsünün ilk 3 günü boyunca her gün 3 gram tarçın veya plasebo verdi. Tarçın grubundaki kadınlar, plasebo verilenlere göre önemli ölçüde daha az adet ağrısı yaşadılar. Başka bir çalışmada, kadınlara adet döngüsünün ilk 3 gününde 1,5 gram tarçın, ağrı kesici bir ilaç veya plasebo verildi. Tarçın grubundaki kadınlar, plasebo verilenlere göre daha az adet ağrısı bildirdi. Bununla birlikte, tarçın tedavisi ağrı kesici ilaç kadar etkili değildi. Tarçının kadınların regl dönemlerinde adet kanamasını, kusma sıklığını ve bulantı şiddetini azaltabileceğine dair kanıtlar da var. Çalışmalar, tarçının kollajen oluşumunu destekleyebileceğini ve cilt elastikiyetini ve hidrasyonunu artırabileceğini gösteriyor - bunların tümü yaşlanma görünümünü azaltabilir. Test tüpü araştırması, tarçın özlerinin cilt kanseri hücreleri de dahil olmak üzere belirli kanser hücresi türlerini öldürmeye yardımcı olabileceğini gözlemlemiştir. Test tüpü ve hayvan araştırmaları, tarçının beyin hücrelerini Alzheimer hastalığından koruyabileceğini ve Parkinson hastalığı olanlarda motor işlevi iyileştirebileceğini düşündürmektedir. Tarçın çayı yapmak ve diyetinize dahil etmek inanılmaz derecede kolaydır. Ilık olarak içebilir veya ev yapımı buzlu çay yapmak için soğutabilirsiniz. Bu içeceği yapmanın en kolay yolu, 1 çay kaşığı (2,6 gram) öğütülmüş tarçını 1 bardak (235 ml) kaynamış suya ekleyip karıştırmaktır. Bir çubuk tarçını kaynar suda 10-15 dakika demleyerek tarçın çayı da yapabilirsiniz. Alternatif olarak, tarçınlı çay poşetlerini çevrimiçi olarak veya yerel süpermarkette veya sağlıklı gıda mağazasında bulabilirsiniz. Zamanınız kısıtlı olduğunda uygun bir seçenektir. Tarçın çayı doğal olarak kafeinsizdir, bu nedenle gün boyunca her zaman içilebilir. Bununla birlikte, özellikle kan şekerini düşürücü etkileriyle ilgileniyorsanız, onu yemeklerinizle birlikte tüketmeniz en etkili olabilir. Şu anda kan şekeri düşürücü ilaç kullanıyorsanız, rutininize tarçın çayı eklemeden önce sağlık uzmanınıza danışmanız en iyisidir. Tarçın üzerine yapılan bu araştırma umut verici olsa da şu anda tarçın çayı içmenin bu faydaları sağlayacağına dair bir kanıt yok. Güçlü sonuçlara varılmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Şunlara da göz atın;