Tam Yağlı Süt Az Yağlı ve Yağsız Sütten Daha mı İyi?
Son araştırmalar, yağsız sütün her zaman sağlığı teşvik eden en iyi seçim olmayabileceğini göstermektedir. Birçok resmi yönerge uzun süredir tam yağlı sütten kaçınılmasını tavsiye etse de, aslında besin odaklı bir diyete harika bir katkı olabilir. Sizler için tam yağlı süt az yağlı ve yağsız sütten daha mı iyi anlattık:

Süt, gezegendeki en doğal besleyici içeceklerden biridir ve bu, neden genellikle okul yemeklerinin temel maddesi olduğunu ve her yaştan insan için popüler bir içecek olduğunu açıklar. Onlarca yıldır beslenme kılavuzları, 2 yaşından büyük herkes için az yağlı süt ürünleri önermektedir. Ancak son yıllarda bilim adamları bu tavsiyeyi sorguladılar. Bu yazıda hangisinin en iyi seçenek olduğunu belirlemek için farklı süt türlerinin nasıl biriktiğini sizler için anlattık.


Farklı Süt Sütü Türleri: Tam Yağlı, Az Yağlı Ve Yağsız

Çoğu bakkalın, marketin süt ürünleri reyonunda, esas olarak yağ içerikleri bakımından farklılık gösteren çeşitli süt türleri vardır. Tam yağlı süt, içindeki yağ miktarı değişmediği için bazen "normal süt" olarak anılır. Yağsız ve %1 süt, tam yağlı sütten yağ alınarak üretilir.

Yağ içeriği, ağırlıkça toplam sıvının yüzdesi olarak ölçülür. İşte popüler süt çeşitlerinin yağ içeriği:

  1. Tam Yağlı Süt: %3,25 Süt Yağı
  2. Az Yağlı Süt: %1 Süt Yağı
  3. Yağsız: %0,5'ten Az Süt Yağı

Yağ, porsiyon başına diğer tüm besinlerden daha fazla kalori içerdiğinden, daha yüksek yağ içeriğine sahip sütün kalorisi daha yüksektir. Her süt türü benzer miktarda mikro besin içermesine rağmen, D vitamini miktarı biraz farklılık gösterebilir. Bununla birlikte, çoğu süt üreticisi süte D vitamini eklediğinden, her çeşit genellikle benzer miktarda D vitamini içerir.

Süt çeşitleri arasındaki bir diğer önemli beslenme farkı, gelişmiş kalp ve beyin sağlığı ve azaltılmış inflamasyon dahil olmak üzere birçok sağlık yararına bağlanan bir yağ türü olan omega-3 yağ asitlerinin miktarıdır. Bir bardak sütün içinde ne kadar çok yağ varsa, omega-3 içeriği o kadar yüksektir. Ek olarak, araştırmalar organik tam yağlı sütün normal tam yağlı sütten daha fazla miktarda omega-3 içerdiğini göstermiştir. Ancak bu ayrım en çok zaten neredeyse her zaman organik olan “otla beslenen” sütte görülmektedir. Bu nedenle, porsiyon başına daha yüksek omega-3 arıyorsanız, otla beslenen mil satın aldığınızdan emin olun.

Tam Yağlı Süt: Sağlıksız Mı?

Yıllardır, beslenme kılavuzları, esas olarak doymuş yağ içeriği nedeniyle insanlara tam yağlı sütten kaçınmaları talimatını veriyor. Ana akım beslenme önerileri, kalp hastalığı için bir risk faktörü olan kolesterol seviyelerini artırabileceği için doymuş yağın sınırlandırılmasını tavsiye eder. Bu bilgilere dayanarak uzmanlar, doymuş yağın kalp hastalığı riskini artırması gerektiği varsayımında bulundu. Ancak bunun doğru olduğunu kanıtlayacak deneysel bir kanıt yoktu. 1970'lerde, doymuş yağ ve kalp hastalığı arasındaki bu varsayılan bağlantıya dayanan bir kamu politikası benimsendi. Sonuç olarak, resmi yönergeler insanlara doymuş yağ alımını azaltma talimatı verdi. Son yıllarda, bu öneri sorgulanmaya başlandı. Ölçülü miktarda doymuş yağ yemenin doğrudan kalp hastalığına neden olmadığını gösteren deneysel veriler ortaya çıkıyor.


Doymuş Yağ Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yüksek kolesterol düzeyi veya kalp hastalığı olanların doktor tavsiyelerine uyması ve doymuş yağ alımını izlemesi gerekebilirken, bu iki koşula sahip olmayan kişiler için dengeli beslenmenin bir parçası olarak yine de tüketilebilir. Aslında, birçok çalışma, doymuş yağ alımının artmasının daha yüksek kalp hastalığı, inme, kalp krizi veya kalp hastalığına bağlı ölüm riski ile doğrudan ilişkili olmadığını göstermektedir. Başlangıçta, araştırmacılar doymuş yağın kolesterol seviyelerini artırdığına ve bunun da kalp hastalığı riskini artırdığına inanıyorlardı. Bununla birlikte, doymuş yağ ve kolesterol arasındaki ilişki çok daha karmaşıktır. Yeni başlayanlar için, doymuş yağ LDL (kötü) kolesterol seviyelerini artırsa da, aslında kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilecek HDL (iyi) kolesterol seviyelerini de arttırır. Ek olarak, farklı LDL türleri vardır ve kalp ve atardamarlar üzerinde en zararlı etkilere sahip olanlar, LDL'nin çok küçük, yoğun parçacıklarıdır. Doymuş yağ kolesterol seviyelerini artırabilse de aslında LDL'yi küçük, yoğun parçacıklardan büyük, daha az zararlı parçacıklara dönüştürür. Ayrıca, diğer araştırmalar, doymuş yağ oranı yüksek bazı gıdaların kalp sağlığını farklı şekilde etkileyebileceğini öne sürüyor. Örneğin, bir inceleme, peynir ve yoğurdun aslında daha düşük kalp hastalığı riskiyle bağlantılı olduğunu, kırmızı et ve tereyağının ise daha yüksek bir riskle bağlantılı olduğunu gösterdi. Bu nedenle, bir içeriğin yalnızca içerdiği besin maddelerine odaklanmak yerine genel besin bileşimini dikkate almak önemlidir.

Birçok yeni araştırma, doymuş yağ ve kalp sağlığı arasındaki doğrudan bağlantıyı sorgulasa da, bazı kişilerde kolesterol seviyelerini artırabilir. Bu nedenle, kalp hastalığı veya yüksek kolesterol düzeyi olanlar, bunun yerine doymuş yağ oranı yüksek gıdaları diğer bileşenlerle değiştirmeyi düşünebilir.

Özellikle araştırmalar, doymuş yağlı gıdaların tam tahıllar veya çoklu doymamış yağlarla (zeytinyağı, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi gıdalarda bulunan bir yağ türü) değiştirilmesinin uzun vadeli kalp sağlığı için faydalı olabileceğini göstermektedir.

Tam Yağlı Süt Ve Kilo Yönetimi

Pek çok insan, ekstra yağ ve kalorilerin kilo almalarına neden olacağını düşündükleri için tam yağlı süt içmekten kaçınırlar. Bununla birlikte, birçok çalışma, yüksek yağlı süt ürünleri tüketmenin aslında kilo yönetimini desteklemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. 2017'de yapılan başka bir araştırma, süt yağı alımının daha yüksek kilo alma, kalp hastalığı veya tip 2 diyabet riski ile bağlantılı olmadığını buldu. Süt ve kilo yönetimi arasındaki ilişki birkaç yıldır araştırma konusu olmuştur ve bulgular tutarsızdır. Bununla birlikte, bu çalışmaların çoğu ya her tür süt ürününü içerir ya da az yağlı süt ürünlerine odaklanır. Tam yağlı süt gibi yalnızca yüksek yağlı süt ürünlerine bakan araştırmalarda, tam yağlı süt ürünleri ile daha düşük vücut ağırlığı arasında oldukça tutarlı bir bağlantı vardır; ılımlı bir kiloyu korumanıza yardımcı olabilir.


Tam Yağlı Süt Kronik Hastalık Riskinizi Azaltabilir Mi?

Çalışmalar, tam yağlı sütün, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, daha düşük bir kronik durum riski ile bağlantılı olabileceğini bulmuştur:

  1. Metabolik Sendrom: Birden fazla çalışma, tam yağlı süt içmenin, kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet risklerini artırabilen bir grup risk faktörü olan metabolik sendrom riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olabileceğini göstermektedir.
  2. Tip 2 Diyabet: Büyük bir çalışmada, kan dolaşımında en yüksek miktarda süt türevli yağ asitleri bulunan kişilerin diyabet oranı %44 daha düşüktü. Bununla birlikte, diğer bazı çalışmalar tam yağlı ve fermente edilmemiş süt ürünlerinin daha yüksek bir riskle ilişkili olabileceğini bulduğu için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Fiziksel aktivite, günlük diyet ve kişisel sağlık geçmişi gibi diğer birçok faktörün de kronik hastalıkların gelişiminde rol oynadığına dikkat etmek önemlidir. Bu nedenle, tam yağlı süt içmek çok daha büyük bir denklemin küçük bir parçasıdır.

Yağsız Süt Seçmenin Avantajı

Yağsız sütün sizin için en iyi seçim olabileceği bazı durumlar vardır. Örneğin, çok düşük kalorili bir diyet uyguluyorsanız yağsız sütü seçmek daha iyi bir seçenek olabilir çünkü kalorisi daha düşüktür ancak fincan başına yaklaşık aynı miktarda protein içerir. Yağsız süt aynı zamanda besin açısından yoğun bir bileşen olarak kabul edilir, yani çok az kalori ile yüksek dozda vitamin ve mineral sağlar. Aslında yağsız süt, fincan başına yaklaşık 325 mg kalsiyum sağlayan en zengin besin kaynaklarından biridir. Bu, fincan başına 306 mg olan tam yağlı sütün kalsiyum içeriğinden bile daha yüksektir. D vitamini, fosfor ve potasyum da dahil olmak üzere diğer bazı önemli vitamin ve minerallerin alımını artırmanın harika bir yolu olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Süt detoksu nedir?
  2. Süt tozu yerine ne kullanılır?
  3. Tam yağlı süt mü, yağsız süt mü?
  4. Sütün kötü olduğu nasıl anlaşılır?
  5. Süt ürünleri yerine kullanılabilecek ikameler

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Kozalaktan Yılbaşı Süsü Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Sepeti Nasıl Hazırlanır: 6 Farklı Yılbaşı Sepeti Önerisi
Biftek Mantarı Nasıl Pişirilir?
Çay Kaç Kalori: Çay Çeşitleri ve Kalorileri
2024 Google Trends: Dünyada En Çok Aranan Tarifler
Diyabeti Yönetmek İçin En İyi 7 Egzersiz