Tam Kıvamında Patates Püresi Yapmanın 10 Püf Noktası
Patates püresi, yemeklerin yanında çok yakışan garnitürlerden biridir. Ancak doğru kıvamda bir patates püresi hazırlamak için bilmeniz gereken bazı tüyolar var. İşte, patates püresi yaparken dikkat etmeniz gereken 10 püf noktası:

Ana yemeklerin yanına çok yakışan patates püresi, genellikle garnitür niyetine servis edilir. Özellikle et yemeklerinin altında yumuşak bir yatak oluşturmak için kullanılır. Her halini sevdiğimiz patates ile püre hazırlamak her ne kadar kolay gözükse de, daha lezzetli ve kıvamlı olmasını sağlayacak bazı tüyolarımız var. İşte, çok sıvı veya çok sert olmasın diye, pürüzsüz kıvamıyla herkesi kendine hayran bırakacak patates püresinin 10 püf noktası:

  1. Haşlamalık patates kullanın

Marketlerde satılan patateslerden bazıları kızartmalıkken, bazıları da haşlamalıktır. Mükemmel bir patates püresi için, mutlaka haşlamalık patates kullanın.

  1. Kabuğunu soymayın

Patatesleri pişirme aşamasında dağılmasını önlemek için, kabuklarıyla birlikte haşlayın. Kabukları nemli bezle sildikten sonra pişirme aşamasına geçin. Pişen patatesleri soğuk suya tutun ve kabuklarını kolayca soyun.

  1. Haşlama suyunu dökmeyin

Makarna haşlarken uygulanan bu yöntemi, patates püresinde de kullanabilirsiniz. Patatesleri haşladığınız suyun bir kısmını kenara ayırın. Patatesleri ezerken az miktarda haşlama suyu ekleyerek daha kıvamlı olmasını sağlayabilirsiniz.

  1. Blender kullanmayın

Blender, püre ve karıştırma işlemi için kolaylık sağlasa da, patates püresi yaparken çatal veya patates ezici kullanın. Yavaş yavaş ezerek pürüzsüz kıvama ulaşmasını sağlayın. Eğer blenderda ezerseniz, patatesin içindeki nişasta bozulur ve püre yapışkan bir kıvamda olur. 

  1. Patateslerin eşit boyutlarda olmasına dikkat edin

Haşlamak için kullanacağınız patatesler, mutlaka eşit boyda olmalıdır. Eğer boyutlar farklı olursa, pişme süreleri de değişir. Küçük patatesler çabuk pişerken, büyük patatesler henüz pişmemiş olacaktır.

  1. Suyun buharlaşmasına dikkat edin

Eğer patates püresinin son aşamasında sulu ve nemli oluyorsa, istediğiniz kıvamı elde edemezsiniz. Bu yüzden ilk aşamada çok fazla su koymamaya dikkat edin. İkinci olarak pişirme aşamasında suyunun hemen hepsinin buharlaşmasına izin vermelisiniz.

  1. Haşlama suyuna soğan ekleyin

Soğanın dış zarını çıkartın ve ikiye bölün. Yarım soğanı, patates haşlama suyuna atın. Patatesler piştiğinde soğanı çıkarın. 

  1. Tereyağı ekleyin

Ezdiğiniz patateslerin içine ilk olarak bir parça tereyağı ekleyin. Tereyağı, patatesin nişastalı yapısını kırar ve daha pürüzsüz bir püre elde etmenizi sağlar. Tereyağı miktarını dikkatli bir şekilde ayarlamanız gerekir. Bu yüzden 450 gram patatese, 200 gram tereyağı ölçüsünü kullanabilirsiniz.

  1. Malzemeler oda sıcaklığında olmalı

Patates püresine, süt, krema veya mayonez ekleyebilirsiniz. Ancak bu malzemeleri mutlaka oda sıcaklığında beklemeniz gerekir. Eğer soğuk süt kullanırsanız, patates tam olarak sütü ememez ve kıvamı sertleşir.

  1. Yoğurtla lezzetlendirin

Patatesleri ezip mükemmel kıvamı elde ettikten sonra, doğrudan servis tabağına alarak sunabilirsiniz. Özellikle et yemekleriyle birlikte kullanacaksanız, tuzunu ekleyip servis etmeniz yeterlidir. Ancak patatesi masanın ortasında sunmayı planlıyorsanız, üzerine çırpılmış yoğurt ekleyin. Bu esnada toz biber yağda kızdırın ve patates püresinin üzerine şekil vererek dökün.

Patates püresi tarifimizi defterinize kaydetmeyi unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Patates püresinin yanına ne gider?
  2. Patates püresi nasıl kalınlaştırılır?
  3. Biber dolmasının püf noktaları nelerdir?
  4. Izgara tavuk yapmanın püf noktaları
  5. Mücver yapmanın püf noktaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?