Tahin, susamın ezilerek farklı işlemlerden geçirilip yağ haline getirilmesiyle hazırlanan bir besindir. Susamlar önce elekten geçirilir, ardından kabukları soyulur ve yüksek ısıda kavrulur. Bu işlemlerin sonucunda kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan tahin elde edilir. Genellikle kahvaltı sofralarında pekmezle birlikte karıştırılarak tüketilen tahin, aynı zamanda unlu mamüllere de lezzet katar. Kalp sağlığını koruyan, kolesterolü dengeleyen ve vücutta zararlı maddelerin birikmesini engelleyen bu besin, kemik ve kasların gelişimine de destek olur. Tahini hangi yemeklerde kullanacağınızı bilmiyorsanız, sizler için hazırladığımız listeden yararlanabilirsiniz. İşte, 15 nefis tahinli tarif:
Daha fazlası için tahinli ve pekmezli tarifler sayfamıza göz atın.
Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan tahinli kurabiye, çay saatlerinin vazgeçilmezidir. Ne çok tatlı, ne çok tuzlu olan bu kurabiye, küçük porsiyonlarda sunulur. Tahinli kurabiyenin bir adedi yaklaşık 45 kaloridir. Tahin, süt, un ve maya ile nefis bir çörek hazırlamaya ne dersiniz? Gül şekli verilerek hazırlanan çöreklerin üst kısmı susamla zenginleştirilir. Genellikle meyveli hoşaf veya çay eşliğinde sunulur. Bursa mutfağıyla özdeşleşen tahinli pide, 25 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanır. Yumuşak pide hamuru, pekmez ve tahin ile hazırlanan bu pide, ufalanmış fındık ile zenginleştirilir. Ege mutfağıyla özdeşleşen kabak tatlısı, genellikle yılbaşı gibi özel günlerde sunulan bir tatlıdır. Fırında pişirilen kabaklar tahin ve ceviz ile zenginleştirilir. Tahinli kabak tatlısı, yalnızca 4 malzeme ile hazırlanır. Tahin ve nohutun muhteşem uyumunu bilmeyen yoktur elbet. Birbirine çok yakışan bu ikiliyi nar, zeytin, zerdeçal ve maydanoz ile zenginleştirdik ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Tahinli ve narlı nohut salatasını, ana yemeklerin yanında servis edebilirsiniz. Tahini tuzlu tariflerde kullanmak isteyenler için, Gıda mühendisi Dilge Gökçe'den ağızda dağılacak nefis bir kurabiye tarifimiz var. Yulaf unu ve mahlep ile hazırlanan tahinli tuzlu kurabiyeyi, vegan menülerine de ekleyebilirsiniz. Tahinin kahvaltı sofralarına çok yakıştığını biliyoruz. Ancak bu kez pekmez yerine ıspanakla bir araya getirip nefis bir börek hazırlamaya ne dersiniz? Yumuşacık hamur ile hazırlanan tahinli ıspanaklı böreği, sac üzerinde pişirebilirsiniz. Türk mutfağının en sevilen tariflerinden biri olan şekerpareyi, bu kez tahin sosuyla zenginleştirdik. Hazırladığınız şekerpareyi tahin sosuyla daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Kahvaltı sofralarında yer verilen katmer, un, su ve tuz ile hazırlanır. Genellikle sacda pişirilen katmerin ara katlarına tahin sürerek lezzetini arttırabilirsiniz. Son yılların en popüler tatlılarından biri olan cheesecake'i bu kez tahin ile zenginleştiriyoruz. Bisküvi, labne peynir ve tahin ile hazırlanan cheesecake'i frenk üzümü veya yaban mersini ile süsleyebilirsiniz. Yalnızca 5 malzeme kullanarak hazırlanan fırında sıcak tahin, fındık ve badem ile zenginleştirilir. Özellikle balık yemeklerinden sonra sunulan bu tatlı, hafif olduğu için sindirim sistemini rahatlatır. Özel günlerde kendi pastalarını hazırlamak isteyenler böyle alalım. İrmik, kakao, tahin ve hurma ile hazırlanan bu pastayı nar taneleri ile süsleyebilir, sevdiğiniz meyvelerle daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Kayseri yöresiyle özdeşleşen nevzine tatlısı, 3 farklı yağın birleşiminden oluşur. Tahin, yoğurt ve un ile hazırlanan bu tatlı, şerbetle zenginleştirilir. İsteğe göre dondurma veya kaymak eşliğinde ikram edilir. Klasik börek tariflerinden sıkılanlar için, hamuru tahin, iç harcı ise kıymayla hazırlanan nefis bir tarifimiz var. Tahinli kıymalı böreği hem kahvaltıda, hem de çay saatlerinde sunabilirsiniz. Süt, un ve yumurta ile hazırlanan bu kek, ballı tahinli sos ile zenginleştirilir. Okurumuzdan gelen bu tarif, çay saatlerinin en lezzetli eşlikçisi olacak, bizden söylemesi. Şunlara da göz atın;