Sütlaç, sütlü tatlılar arasında en sevilenlerden biridir. Süt ve pirinç ile hazırlanan bu tatlı, fındık ile zenginleştirilir. Türk mutfağında çok sevilen sütlaç, yöreden yöreye göre farklı şekillerde hazırlanabilir. Orijinal tarifte sübye kullanılarak sütlaca kıvam verilir. Bazı yörelerde ise nişasta eklenerek kıvam alması sağlanır.
Hem fırın sütlaç, hem de klasik sütlaçlarda nişasta kullanılabilir. Sütlaç temel olarak pirinç, şeker ve sütten yapılır. Bağlayıcı bir maddeye ihtiyaç duyulduğunda genelde içerisine pirinç unu, nişasta veya yumurta girebiliyor. Ancak en çok kullanılanı nişastadır. Böylece daha hızlı bir sütlaç elde edilebilir. Nişastanın tadı ilk aşamalarda belli olmasa da, sütlaç bekledikçe nişastadan dolayı daha yoğun ve sert bir hal alabilir. Yani nişastanın sütlaca kıvam ve hız katkısı oluyor.
Sütlaca nişasta konmadığında ise bazı püf noktalarına ve daha fazla zamana ihtiyaç duyuluyor. Süt ne kadar yağlı bir kıvamdaysa, sütlacın kıvamı o denli güzel oluyor. Ayrıca lezzeti çok daha hafif ve yumuşak oluyor. Bekledikçe de yoğunlaşmaya başlıyor. Sütün tadı nişastasız sütlaçta daha fazla geliyor. Nişasta kullanılmadığında pişirme süresi de uzayabiliyor.
Yani nişasta zamandan ve kıvamın tutmama riskinden sizi kurtarıyor. Nişastasız yapılan sütlaçlar ise çok daha hafif lezzetleriyle ön plana çıkıyor.
Şunlara da göz atın;