Adım Adım Süt Nasıl Dondurulur?
Çiğ süt derin dondurucuya konur mu? Donmuş süt nasıl çözülür? Süt buzlukta kaç dakikada donar? İşte, sütün raf ömrünü uzatmanızı sağlayacak adım adım süt dondurma yöntemleri:

Süt ve süt ürünlerinin ömrünü uzatmak için kullanılan dondurma yöntemi, evde kolayca uygulanabilecek bir yöntemdir. Açıldıktan sonra en fazla 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gereken süt, buzlukta dondurma yöntemiyle 3 aya kadar taze bir şekilde saklanılıyor. Ayrıca doğru tekniklerle çözülerek tekrar kullanıma hazır bir hale getiriliyor. İşte, evde süt dondurma teknikleri:

Süt Nasıl Dondurulur?

  1. Süt donduktan sonra olduğundan daha fazla yer kaplar. Bu da kutunun patlamasına ve tüm sütün ziyan olmasına yol açabilir. Bu durumu önlemek için süt paketini açın ve içinden bir bardak sütü boşaltın.
  2. Sütü dondurucuya koymadan önce üzerine mutlaka o günün tarihini ve son kullanma tarihine ne kadar süre kaldığını yazın. Örneğin bugün 25 Ağustos ve paketin üstündeki son kullanma tarihi 30 Ağustos ise, sütün üzerine 'Donma tarihi 25 Ağustos, Son kullanma tarihine daha 5 gün var.' yazın. Böylece süt çözüldükten sonra kaç gün içinde tüketmeniz gerektiğini bilirsiniz.
  3. 3. adım sütü dondurmak için dondurucuya yerleştirmektir. Bunun için cam kavanozları veya kapaklı şişeleri tercih edebilirsiniz. Eğer şişe dondurucuya sığmıyorsa, sütü birkaç küçük kaba bölebilirsiniz.
  4. Süt dondurucuda 2-3 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak bu süreyi geçtiğinde buzluktaki diğer besinlerin kokusunu içine çeker ve tat kaybına yol açar.


Süt Buz Kalıplarında Nasıl Dondurulur?

  1. Sütü dondurmak için uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise buz kalıplarını kullanmaktır.
  2. Sütü buz kalıplarına su koyar gibi koyun ve dondurucuya atın.
  3. Ortalama 1 gün içerisinde süt tamamen donmuş olacaktır.
  4. Özellikle donmuş sütü kahve yapımında veya bir şeyler pişirirken kullanmak isteyenler için, buz kalıpları ideal yöntemdir. 


Donmuş Süt Nasıl Çözülür?

  1. Donmuş sütü çözmek aşamalı olarak gerçekleşir ve yavaş yavaş ilerler. Donmuş sütü çözmek için dondurucudan alıp buzdolabına indirin.
  2. Sütün buzdolabında tamamen çözülmesi 3 günü bulabilir.
  3. Sütü daha hızlı çözmek için, döküm tava gibi ağır eşyalar kullanabilirsiniz.
  4. Büyük bir kabın içerisine donmuş süt paketini yerleştirin. Muslukta soğuk suyu açın ve sütü soğuk suyun içinde bekletin. Donmuş süt 2-3 saat içinde çözülecektir.

Donmuş Sütü Çözmek İçin Kullanılmaması Gereken Yöntemler

Donmuş sütü ısı kullanarak çözmeye kalkarsanız, hem süt eşit derecede çözülmeyecek, hem de lezzetini kaybedecektir. Ayrıca bu durum sütün yanmasına ve bozulmasına da yol açar. O yüzden aşağıdaki yöntemlerin hiçbirini sütü çözmek için kullanmayın;

  1. Sütü sıcak suda çözmek,
  2. Donmuş sütü oda sıcaklığında bırakmak,
  3. Sütü güneşte çözmek,
  4. Sütü ocakta pişirerek çözmek,
  5. Sütü mikrodalgada çözmek.

Donmuş Süt Nasıl Kullanılır?

Sütü soğuk suda veya buzdolabında çözüldükten sonra güvenle kullanabilirsiniz. Eğer sütü buzluğa atarken tazeyse, çözüldüğünde de tazeliği korumaya devam edecektir. Sütü çözüldükten sonra afiyetle içebilir veya bir şeyler kaynatmak için kullanabilirsiniz.

  1. Sütü kullanmadan önce güzelce çalkalayın. Sütte sarımsı bir renk olduğunu görebilirsiniz. Ancak bu durum donma süreci için normaldir ve sütün bozulduğunu göstermez.
  2. Süt donduğunda, içindeki yağ ve sıvı birbirinden ayrışabilir. Sütün yağını tekrar dağıtmak için mutfak robotu, karıştırıcı gibi yöntemler kullanabilirsiniz.
  3. Süt çözüldükten sonra kıvamında ve görünüşünde bazı değişiklikler görülebilir. Bu durum oldukça normaldir. Çözülmüş sütü içmek güvenli olsa da, sulu ve hafif topaklı olması rahatsızlık verebilir. Bu yüzden sütü hamur işi gibi farklı tariflerde kullanmak daha iyi olacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Süt ürünleri nasıl saklanır?
  2. Bozuk süt nasıl anlaşılır?
  3. Çiğ süt nasıl kaynatılır?
  4. Yulaf sütü nasıl yapılır?
  5. Arı sütünün faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi
Chia Tohumu Nasıl Saklanır: Bozulduğunu Gösteren 5 İşaret