Susam Yağıyla Yemek Yaparken Neden Yüksek Ateşten Uzak Durmalısınız?
Susam yağı farklı amaçlara hizmet veren, lezzetli bir yağdır. Yemeklerin içerisinde ya da marinasyon işleminde kullanılabilir. Peki susam yağıyla yemek yaparken neden yüksek ateşten uzak durmalısınız:

Susam yağı, birçok amaca hizmet edebilecek lezzetli bir yemeklik yağ olarak kilerinizde bulunması gereken harika bir temel maddedir. Ancak susam yağını kullanırken dikkat etmeniz gereken bir husus var: Yüksek ateşte pişirme yapılırken kullanılmamalıdır. Bunun nedeni, susam yağının, yağın yanmaya başlayacağı sıcaklık olan çok düşük bir dumanlanma noktasına sahip olmasıdır.

Aslında susam yağının fazla pişirilmesi lezzetini değiştirecek ve oldukça acı hale getirecektir ki bu da susam yağından beklediğiniz lezzetli, fındıksı tattan çok uzaktır. Yüksek ateşte yemek pişirecekseniz dumanlanma noktası daha yüksek olan kanola yağı, üzüm çekirdeği yağı veya mısır yağı kullanmanız daha iyi olacaktır.

Akılda tutulması gereken bir diğer nokta da iki tür susam yağının olduğudur: normal susam yağı ve kızartılmış susam yağı (zaten kavrulmuş tohumlardan yapıldığı için daha da besleyici bir tada sahiptir). Bunlardan biriyle yemek pişirecekseniz normal susam yağı kullanın çünkü kızartılmış susam yağının dumanlanma noktası daha da düşüktür. Susam yağıyla ne yapılacağına gelince, eğer yemek yüksek ısı gerektirmiyorsa onu hafif kızartma için de kullanabilirsiniz, ancak o kadar lezzetli ki, onu çeşitli yemeklere dahil etmenin diğer yollarını gözden kaçırmak istemezsiniz.


Susam Yağını Kullanmanın Birçok Yolu Vardır

Susam yağı yemek pişirmede kullanıldığında, kızartma için başka bir yağ kullanıldıktan sonra genellikle terbiye için kullanılır. Örneğin, hem susam yağı hem de bitkisel yağ kullanan Asya tariflerini yapabilirsiniz. Genel olarak, susam yağını kızartma yemeklerine entegre etmek, yemeğe daha dinamik ve zengin bir tat vermenin harika bir yoludur. Benzer şekilde, sebzeler veya et için marine sosunda kullanmak için harika bir malzemedir.

Ayrıca salata soslarına çok yakışır. Basit ve lezzetli bir sos için pirinç sirkesi, soya sosu ve bal gibi malzemelerle karıştırabilirsiniz. Bu malzemelerin her birinin yanı sıra limon suyu, kıyılmış zencefil ve sarımsağın kullanıldığı, soslara ya da tariflere de susam yağı ekleyebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Susam yağı nasıl yapılır?
  2. Susam yağının faydaları nelerdir?
  3. Susam nasıl kavrulur?
  4. Susamın faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?