Su İçmenin Faydaları Nelerdir? Günde Ne Kadar Su İçmeliyiz?
Su içmenin faydaları nelerdir? Su içmek neden bu kadar önemli? Günde ne kadar su tüketilmeli? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan su detoksu ve su içmenin faydaları

Kan dolaşımının düzenli çalışmasını sağlayan su, bütün organ ve dokuların çalışmasına da yardımcı olur. Solunum, sindirim, üreme, kalp-damar, sinir sistemi, beyin, böbrek ve karaciğerlerin düzgün çalışması için her gün yeterli miktarda su içilmelidir. Kanın %83'ü, kasların ve beynin %75'i, kemiklerin ise %22'si sudan oluşuyor. Besinlerin emilimi, vücut ısısının dengelenmesi de su sayesinde mümkün oluyor. Peki, su içmek neden bu kadar önemli? Su içmenin faydaları neler ve günde ne kadar su tüketilmeli? İşte, su içmenin vücuda sağladığı faydalar:

  1. Vücudun düzenli çalışması:  Vücudun ve organların düzgün çalışabilmesi için su tüketimi oldukça önemli. Özellikle basur, kabızlık gibi problemlerde lif bakımından zengin besinlerin tüketilmesi önerilir. Lifin çalışmasını sağlamak için de su içmek gerekiyor.
  2. Kalp sağlığını korur: Kasların düzgün çalışabilmesi için de vücudun mutlaka su alması gerekiyor. Susuz kaldığınızda kan kalınlaşır ve kaslar daha fazla çalışmak zorunda kalır. Kalbin daha çok çalışması ise ileri yıllarda kalbin zayıflamasına ve ciddi kalp problemlerine yol açar. Günde 5 bardak ve daha fazla su içenlerin kalp krizine yakalanma riski, günde 2 bardak su içenlere göre %41 daha azdır.
  3. Kilo vermeye yardımcı olur: Vücudun susuz kalması, yağ hücrelerini yakmak da son derece zordur. Bu nedenle yeterli miktarda su içilirse, yağ hücreleri daha kolay yakılır ve kilo vermek kolaylaşır.
  4. Enerjiyi arttırır: Yetersiz su tüketimi hem beynin, hem de vücudun yavaşlamasına neden olur. Vücudun susuz kalması kasların, kemiklerin ve kanın işlevini yerine getirememesine neden olur. Bununla birlikte yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik ortaya çıkar. Bu nedenle su içerek vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayabilirsiniz.
  5. Cildi temizler: Düzenli su tüketimi hücrelerin yenilenmesini de kolaylaştırır. Özellikle kuru cilde sahip olan kişiler için cildin nemlenmesine yardımcı olur. Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan su, temiz cilt oluşumunu sağlar.
  6. Baş ağrısı ve baş dönmesine iyi gelir: Vücut susuz kaldığında baş ağrısı ve baş dönmesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu belirtiler su içtiğinde kaybolmaya başlar.
  7. Enfeksiyonlarla savaşır: Böbrek taşları ve idrar enfeksiyonlarından korunmanın en önemli yolu su içmekten geçer. Bol bol su içmek, solunum yollarını temizleyerek alerjilere karşı da yardımcı olur.
  8. Konsantrasyonu arttırır: Beynin %85'i sudan oluşmaktadır. Vücut susuz kaldığında kısa süreli hafıza sorunları ve odaklanma zorlukları başlar. Beynin enerji seviyesini yükseltmek ve konsantrasyonu arttırmak için, su tüketimi oldukça önemlidir.
  9. Egzersiz yapmaya teşvik eder: Egzersiz yaparken terlemek, vücuttaki su ve tuzun atılmasına neden olur. Kaybolan suyu yerine koymak için, egzersizlerden sonra mutlaka su içilmelidir. Aynı zamanda su içmek, egzersizleri daha sıkı performansla yapmanızı sağlar.
  10. Sindirim problemlerini giderir: Bağırsak tembelliği, böbrek taşı ve kabızlık gibi sorunlara karşı su içmek, en doğal tedavilerden biridir.
  11. Saç problemlerine iyi gelir: Saç derisinin kuruması, kepeklenmeye yol açar. Kepek, saç kırıkları ve cansız saçları gidermek için gün içinde yeteri miktarda su içilmesi gerekir.

Günde Ne Kadar Su Tüketilmeli?

Uzmanlar günlük su tüketiminin 2 ile 2.5 litre olması gerektiğini söylüyor. Bu durum, bireylerin harcadığı kaloriye göre de değişebilir. Gün içinde 1500-2000 kalori harcayan kişiler, günde 1.5-2 litre su içmelidir.

1 Litre Su İçmek Kaç Kalori Yakar?

Suyun kalori değeri 0'dır. Yapılan araştırmalara göre her gün 1.5 litre su içen bireyler, yılda fazladan 17 bin 400 kalori yakmaktadır. Bu da ortalama 2 buçuk kiloya denk gelir. Fakat su yerine başka sıvılar tüketmek, kalori yakımı için geçerli değildir.

Gece Su İçmek Zararlı Mı?

Gece uykudan uyanıp su içmek, beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler. Aynı zamanda uykudan kalkar kalmaz boş mideye su içmek de sindirimi olumsuz yönde etkiler. Uykudan uyanıp su içmeyi alışkanlık haline getirmek, mide problemlerine yol açabilir. Fakat içilen suyun miktarı da oldukça önemlidir. Yalnızca ağız kuruluğunu gidermek için birkaç damla su içmek, sağlık açısından bir sorun teşkil etmez.

10 Bardak Su Kaç Litredir?

1 litre su, ortalama 5 bardak suya denk gelir. 10 bardak su ise yaklaşık 2 litre civarındadır. Gün içinde yeterli miktarda su almak için, en az 8 bardak su tüketilmesi gerekir.

Önemli Not: Hava koşulları, egzersiz yapmak, genel sağlık durumu, hamile ve emziren annelerin günlük sıvı alımı değişkenlik gösterebilir. Önerilen günlük sıvı tüketimi kadınlara 2.7 litre, erkeklere ise 3.7 litredir. Sıvı tüketiminin 2 litresi sudan alınmalıdır. İdrarınız açık sarı ya da renksiz ise gün içinde yeteri kadar su alıyorsunuz demektir. Öğün ve öğün aralarında su ya da düşük kalorili içecekler tercih edilmelidir. Bununla birlikte egzersiz öncesi, esnası ya da sonrasında mutlaka su tüketilmelidir. Aç hissedildiği zaman su içmek de, doygunluğu arttırır. Nadiren olsa da, çok fazla su tüketmek böbreklerin fazla suyu dışarı atamamasına neden olur. Bu durum kandaki sodyum içeriğini seyrelterek hiponatremiye neden olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Gece içtiğiniz su sizi zehirliyor!
  2. Akciğer detoksu: sigarayı azaltan besinler
  3. D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?
  4. Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir?
  5. Kabızlığı önleyen besinler nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Salataları: Yeni Yıla Özel 40 Yılbaşı Salatası Tarifi
Yılbaşı Pilavları: Yılbaşı İçin 35 Nefis Pilav Tarifi
Yılbaşı Aperatifleri: Yılbaşı Sofralarına Özel 52 Pratik Aperatif Tarifi
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu