Soya Sosu Glutensiz Midir?
Asya mutfağında yaygın olarak kullanılan bu ürün aynı zamanda son derece çok yönlüdür. Peki soya sosu gluten içerir mi:

Soya sosu, karmaşık, tuzlu ve iştah açıcı bir tat olan umamiyi yemeklere eklemenin en iyi yollarından biridir. Asya mutfağında yaygın olarak kullanılan bu ürün aynı zamanda son derece çok yönlüdür ve birçok farklı yiyecek türünde kullanılabilir. Ancak glutenden uzak durmanız gerekiyorsa soya sosunun beslenme ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığını merak edebilirsiniz.

Çoğu Soya Sosu Gluten İçerir

Soya sosu geleneksel olarak buğday ve soya ile yapılır, bu da "soya sosu" adının biraz yanıltıcı olmasına neden olur. Sos tipik olarak soya ve ezilmiş buğdayın birleştirilmesi ve ikisinin küf kültürleri içeren tuzlu bir salamurada birkaç gün fermente edilmesine izin verilmesiyle yapılır. Bu nedenle çoğu soya sosu buğdaydan elde edilen gluteni içerir.

Bununla birlikte, tamari adı verilen bir çeşit genellikle doğal olarak glutensizdir. Geleneksel Japon tamarisi az miktarda buğday içerirken, günümüzde üretilen çoğu tamari yalnızca fermente soya kullanılarak yapılmaktadır. Ayrıca bazı soya sosları, glüten hassasiyeti olan kişilere uyum sağlamak için buğday yerine pirinçle yapılır.

Glutensiz Soya Sosu Nasıl Seçilir?

Standart soya soslarının çoğu gluten içerirken tamari soya soslarının çoğu glutensizdir. Ancak her zaman ambalajın üzerinde glutensiz etiketi olmasına dikkat etmelisiniz.

Glütensiz olarak etiketlenen bir gıdanın, milyonda 20 parçadan (ppm) daha az glüten içerdiğini zorunlu kılar; bu, en ciddi glüten intoleransı olan kişileri bile etkilemesi muhtemel olmayan mikroskobik bir miktardır. Glutensiz soya sosunu tanımlamanın bir başka yolu da içindekiler listesini kontrol etmektir. Buğday, çavdar, arpa veya bu tahıllardan elde edilen herhangi bir maddeyi içeriyorsa ürün glutensiz değildir. Bunlar mevcut glutensiz seçeneklerden sadece birkaçı. Glutensiz soya soslarını tanımlamanın en güvenilir yolu, etikette glutensiz beyanının olup olmadığını kontrol etmektir.

Glutensiz Soya Sosu Alternatifi

Ek olarak, hindistancevizi aminoları, soya sosuna lezzetli bir tat verebilen popüler, doğal olarak glutensiz bir alternatiftir. Hindistan cevizi aminoları, hindistan cevizi çiçeği özünün tuzla olgunlaştırılmasıyla yapılır. Sonuç, soya sosuna oldukça benzeyen ancak doğal olarak glutensiz bir sostur. Adını, proteinin yapı taşları olan birçok amino asiti içermesinden almaktadır.

Tamari gibi, hindistancevizi aminoları da katı glutensiz soya sosu yerine geçer ve özel mağazalarda veya internette mevcuttur.

Şunlara da göz atın;

  1. Soya soslu tarifler
  2. Soya unu nedir?
  3. Soya sağlıklı mı zararlı mı?
  4. Soya sütünün faydaları nelerdir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!