Yemeklerinde bol miktarda soğan kullanan herkes için, dondurucunuzda biraz saklamak, ihtiyaç duyduğunuzda her zaman elinizin altında olması anlamına gelir. Bununla birlikte, lezzetlerini korumalarını istiyorsanız, soğanları dondurmadan önce uygun şekilde hazırlamanız önemlidir. Doğranmış soğanları kolayca dondurabilseniz de, kullanmaya başladığınızda lezzetlerini artırmaya yardımcı olmak için önceden haşlamak veya püre haline getirmek isteyebilirsiniz. İşte, soğan nasıl dondurulur:
Soğanları Dondurmanın Kolay Yolu
- Soğanları soyun ve doğrayın. Soğanları dondurmak üzere hazırlamak için keskin bir bıçak kullanarak üst kısımlarını 1,3 cm kesin. Ardından, soğanı ikiye bölün. Kağıt gibi kabuğunu soyun ve ardından soğanı tercih ettiğiniz boyutta doğrayın.
- Soğanları buzdolabı poşetine koyun. Soğanları istediğiniz büyüklükte doğradıktan sonra plastik bir dondurucu poşetine aktarın. Donduklarında topaklanmalarını önlemek için bunları torbaya tek, düz bir tabaka halinde yerleştirdiğinizden emin olun. Torbanın tüm havasını sıkın ve kapatın.
- Torbayı etiketleyin ve dondurun. Soğanları dondurucuya atmadan önce, bir kalem veya keçeli kalem kullanarak çantanın üzerine soğanın tarihini, türünü ve ne zaman kullanmanız gerektiğini yazın. Torbayı düz bir şekilde dondurucuya yerleştirin, soğanları konumlandırırken hala tek bir tabaka halinde olduğundan emin olun.
Dondurmadan Önce Soğanları Haşlayın
- Soğanları soyun ve doğrayın. Keskin bir bıçakla soğanların üst ve alt kısımlarını keserek hazırlayın. Ardından, kağıtsı cildi soyarak çıkarın. Soğanı tercih ettiğiniz boyutta doğramak için bıçağı kullanın.
- Bir tencereye su kaynatın. Büyük bir tencereyi suyla doldurun ve ocağa yerleştirin. Ateşi yükseğe ayarlayın ve suyun tamamen kaynamasına izin verin; bu, kullandığınız su miktarına bağlı olarak yaklaşık 10 ila 20 dakika sürer.
- Soğanları tencereye ekleyin ve birkaç dakika kaynatın. Su kaynadıktan sonra soğanları tencereye alın. Tencerenin kapağını kapatın ve kaç tane haşladığınıza bağlı olarak soğanların 3 ila 7 dakika pişmesine izin verin.
- Soğanları bir kase soğuk suya aktarın. Soğanları kaynayan sudan çıkardığınız anda buzlu veya soğuk su dolu bir kaseye koyun. Pişirme işlemini durdurmak için soğanları kaynattığınız süre kadar soğuk suda bekletin.
- Soğanları süzün ve dondurucu poşetlerine koyun. Soğanlar yeterince soğuduğunda, bir kevgir içinde iyice süzün. Fazla suyu çıkarmak için iyice çalkalayın ve temiz bir havluyla kurulayın. Kuruduklarında dondurucu poşetlerine aktarın ve dondurucuya yerleştirin.
Dondurmadan Önce Soğan Püresi Hazırlamak
- Soğanları soyun ve parçalar halinde kesin. Soğanların üst ve alt kısımlarını kesmek için bir bıçak kullanın, böylece kağıtsı cildi kolayca sıyırabilirsiniz. Ardından soğanları püre haline getirmek için parçalara ayırın. Soğanı doğramanıza veya küp küp doğramanıza gerek yok, ancak blendere sığacak kadar küçük parçalar halinde kesin.
- Soğanları bir karıştırıcıya koyun ve püre haline getirin. Tüm soğanları parçalara ayırdıktan sonra, bir karıştırıcıya koyun. Püre ayarını kullanın ve soğanlar kalın ama pürüzsüz bir püre haline gelene kadar düğmeyi basılı tutun.
- Püreyi buz küpü tepsilerine aktarın ve dondurun. Soğanları püre haline getirdikten sonra, püreyi dikkatli bir şekilde temiz bir buz tepsisine dökmek için bir kaşık kullanın. Tepsiyi dondurucuya yerleştirin ve pürenin tamamen donmasını bekleyin, bu yaklaşık dört saat sürecektir.
- Soğan buz küplerini plastik bir torbaya taşıyın ve dondurucuda bırakın. Püre haline getirilmiş soğan buz küpleri tamamen donduktan sonra tepsiden dikkatlice çıkarın. Onları plastik bir dondurucu torbasına koyun ve kullanmaya hazır olana kadar dondurucuda saklayın.
Şunlara da göz atın;
- Soğanın kötü olduğunun 5 işareti
- Kesilen soğan ne kadar dayanır?
- Dilimlenmiş soğan nasıl saklanır?
- Soğan nasıl saklanır?