Sodyum Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Sodyum diyeti nedir, nasıl yapılır? Sodyum diyetini kimler yapabilir? Sodyum diyeti kimler için zararlı? İşte, Dyt. Gökhan Çelik'ten sodyum diyeti hakkında merak edilenler:

Vücuttaki yaşamsal faaliyetlerin gerçekleşmesi için gerekli minerallerden biri olan Sodyum; vücuttaki sıvı dengesini sağlamada, sinirlerin iletiminde, kas kasılması gibi hayati işlevlerde görev alır. Vücutta en fazla bulunan minerallerden biri olsa da sağlıklı bir birey için günlük 2300 mg’dan fazla tüketilmemelidir. Fazla sodyum tüketimi vücudun su dengesini ve damar yapısını bozarak kalp-damar ve böbrek hastalıklarına yol açar. Bu gibi bazı tıbbi durumlarda sodyum diyeti önerilir. Sodyum diyeti, sodyum içeriği yüksek olan yiyeceklerin sınırlandırıldığı bir diyet modelidir. Bu yiyeceklerin başında sofra tuzu ve işlenmiş ürünler gelir.

Sodyum Diyeti Kimler İçin Önerilir?

Sodyum diyeti kan basıncının düşürülmesinde, mide kanserinden korunmada etkilidir. Aynı zamanda kalp-damar, böbrek, hipertansiyon hastalarında önerilen tıbbi beslenme tedavisidir.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta, bu diyetin mutlaka bir beslenme uzmanı tarafından uygulanmasıdır.

Sodyum Diyeti Nasıl Yapılır?

Günlük sodyum ihtiyacının bir kısmı doğal besinlerden karşılanır, fakat büyük oranda sofra tuzu ve paketli yiyeceklerden alınır. Bu sebeple sodyum diyetinin dayandığı temel nokta paketli yiyeceklerin ve sofra tuzunun azaltılmasıdır. Bunun için şu öneriler dikkate alınmalıdır:

  1. Yemeklere sonradan tuz eklenmemeli, sofradan tuzluk kaldırılmalı.
  2. Yemekler az tuz ile pişirilmeli, yemekleri tatlandırmak için tuz yerine baharatlardan yararlanılmalı.
  3. Yemekler mümkün olduğunca evde pişirilmeli. Dışarda yediğimiz hazır yemekler, özellikle de fast food olanlar çok daha yüksek oranda sodyum içerir.
  4. Hazır çorbalar, salam gibi işlenmiş et ürünleri, konserve ve salamura ürünler, salata ve makarna sosları kesinlikle tüketilmemeli. 
  5. Paketli yiyeceklerin birçoğu yüksek oranda sodyum içerir. Paketli ürünler alınırken mutlaka etiket okunmalı. Porsiyon başına 140 mg’dan fazla sodyum içeriyorsa tüketilmemeli.
  6. Tuzla kavrulmuş çekirdek, yer fıstığı, badem gibi yağlı tohumlar tüketilmemeli.
  7. Peynir ve zeytinler tuzsuz veya az tuzlu tercih edilmeli. Bir diğer alternatif ise bu yiyecekleri yemeden önce bol miktarda suda bekletmektir.

Sodyum Diyeti Zararları Nelerdir?

Sodyum; vücutta asit-baz ve su dengesini, hücreler arası iletişimi, kas kasılmasını sağlayan mineraldir. Hayati görevlere sahip olmasından dolayı mutlaka gereksinim karşılanmalıdır. Sodyum kısıtlaması gerektiren kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları ve hipertansiyon gibi durumlarda bu diyetin uygulanmasının zararı yoktur, aksine sağlık için gereklidir. Ancak sodyum diyeti mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Aksi takdirde bilinç kaybı ve komaya kadar olumsuz etkiler görülebilir.

Yazar:

Dyt. Gökhan Çelik

instagram.com/dytgokhancelik

Şunlara da göz atın;

  1. Vejetaryen diyetiyle nasıl kilo verilir?
  2. Düşük tansiyon diyeti nedir?
  3. Pegan diyeti nasıl yapılır?
  4. Düşük kalorili meyveler
  5. Ayva detoksu nedir?

Haber Kategorileri

Diyet Listeleri

Lezzetli Haberler

Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var