Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Gıda zehirlenmelerinin önemli bir kısmının sebebi olan salmonella bakterisi, gıdalar yoluyla bulaşır. Peki, salmonella hangi besinlerden bulaşır, belirtileri nelerdir? İşte, salmonella hakkında merak edilenler:

Salmonella bakterisi, bağırsak yolunu etkileyen ve bakteri kaynaklı olan bir hastalıktır. Hayvan ve insan bağırsaklarında yaşayan bu bakteri, en çok yiyecekler ve su yoluyla bulaşır. Salmonella bakterisi çeşitli belirtilerle ortaya çıkar ve gıda zehirlenmelerinin en yaygın sebebidir. Salmonella bakterisi vücuda alındıktan sonra, 12-36 saat içinde belirtiler ortaya çıkar ve 7 güne kadar devam edebilir.

Salmonella Bakterisi Belirtileri Nelerdir?

Salmonella belirtileri şu şekildedir;

  1. İshal
  2. Ateş
  3. İştah kaybı
  4. Baş ağrısı
  5. Mide bulantısı
  6. Kusma
  7. Şiddetli karın ağrısı
  8. Titreme
  9. Dışkıda kan

Salmonella, ciddi bir sıvı kaybına yol açabilir.

Salmonella Nasıl Bulaşır?

Salmonella bakterisi, en çok yumurtadan kaynaklanır. Ancak çiğ veya az pişmiş et, kümes hayvanları, yumurta üretimi ve pastörize edilmemiş sütten de bulaşabilir. Salmonella bütün çiftlik hayvanlarında bulaşır. Ayrıca su kaynaklarının kirlenmesi de, rahatlıkla insan vücuduna geçmesini sağlar. Tavuk ve yumurta, salmonellanın ana kaynağını oluşturur. Ayrıca enfekte olmuş kırmızı et ürünleri, süt, meyve, sebze, su ve fast food ürünler de salmonella salgınına neden olabilir.

Hijyen şartlarının uygun olmadığı yerlerde tüketilen yemekler, salmonella enfeksiyonunun bulaşma riskini artırır. Dünyada salmonella ile kontamine olmuş yiyecek ve ortamlar şunlardır;

  1. Çiğ yumurta ve yumurta kabuğu
  2. Çiğ kümes hayvanları, deniz ürünleri ve kırmızı et
  3. Pastörize edilmemiş süt ürünleri
  4. Sebze ve meyveler
  5. Hayvan kürkleri, tüyleri, pulları ve derileri
  6. İşlenmemiş su
  7. Salmonella bakterisi ile enfekte olmuş birinin taşıyıcı olması

Salmonella Bakterisinden Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?

  1. Düzenli olarak ellerinizi yıkayın.
  2. Yiyecekleri güzelce temizleyip pişirin.
  3. Çiğ tükettiğiniz besinlere dikkat edin. Bakteriler, çiğ besinlerde daha kolay bir şekilde ürer. 
  4. İyi yıkanmamış sebze ve meyveler de salmonella riski taşır. Bu yüzden sebze ve meyveleri karbonatlı suda bekletin ve bol suyla yıkayın.
  5. Kırık yumurtaları almayın. Yumurtaları buzdolabında saklayın.
  6. Çapraz bulaşma riski mutfaklarda yaygındır. Bu yüzden pişmemiş et ürünlerini, pişmiş yiyeceklerden uzak tutun.
  7. Salmonella en çok Asya, Orta Doğu, Güney Amerika ve Afrika'da yaygındır. Bu bölgelere seyahat edecekseniz, tükettiğiniz gıdalara dikkat edin. 
  8. Suyunuzun kirlendiğinden şüpheleniyorsanız, içme suyu kullanın.
  9. Akvaryum ve kafes gibi evcil hayvanların yaşam alanlarını açık alanda temizleyin. Oyuncak ve mama kaplarını mutfakta yıkamayın.

Salmonella ciddi yan etkilere ve dehidrasyona sebep olur. Bu yüzden yukarıdaki belirtiler sizde varsa, en kısa zamanda doktora başvurun.

Şunlara da göz atın;

  1. Gıda zehirlenmesi neden olur?
  2. Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
  3. Balık zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
  4. Mantar zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
  5. Ağır metal zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı