Salatalığın Faydaları Nelerdir, Salatalık Neye İyi Gelir?
Yemeklerin içerisinde sık sık tüketilen salatanın sağlığa faydaları nelerdir ve salatalığın içinde hangi vitaminler vardır? Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç'tan salatalığın faydaları ve ev yapımı detoks suyu tarifi:

Kabakgiller familyasına ait bir sebze olan salatalığın ana vatanı Hindistan'dır. Dünya üzerinde salatalığın üç farklı türü bulunmaktadır. Bunlar turşuluk, dilimlemelik ve kahvaltılık salatadır. Birçok coğrafyada yetiştirilen salatalığın esas yetiştirilme yeri, Güney Asya'dır. Silindirik konik bir şekle sahip olan salatalığın en bilinen türü, koyu yeşil renkte olanlardır. Bunun dışında beyaz, turuncu ve sarı renklerde olan türleri de mevcuttur. Genellikle çiğ bir şekilde tüketilen salatalık; sulu yemeklerde, turşu yapımında, atıştırmalık besinlerde ve salataların içerisinde kullanılır. Diyet listelerinin de vazgeçilmezi olan salatalığın, %90'dan fazlası sudan oluşur. Peki, salatalığın faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir? Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç, sizler için salatalığın faydalarını tek tek anlattı. İşte, salatalığın bilinmeyen yararları ve ev yapımı detoks tarifleri:

Salatalığın Faydaları Nelerdir?

  1. Çok iyi bir vitamin kaynağıdır: Salatalığın lif ve su miktarı fazladır. Bu nedenle günlük lif ve su ihtiyacımızı karşılamada yardımcı olur. Aynı zamanda potasyum ve magnezyumdan da zengindir. C vitamini ve kafeik sayesinde gözlerdeki şişkinliği azaltır. Düşük kalorili olduğu için porsiyon miktarı kısıtlaması yapmadan yenebilir. Özellikle sıcak yaz aylarında tercih edilen serinleten lezzettir. 
  2. Kilo vermeye yardımcıdır, zayıflatır: 100 gram salatalık yaklaşık 15 kalorilidir. Atıştırma ihtiyacı geldiği zaman rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yanında labne peyniri veya humus alırsanız besleyici bir ara öğüne de dönüşür. Açlık hissini bastırmaya yardımcı olur. Kahvaltıda veya ana öğünlerdeki salatalarda tüketilirse doygunluk hissini arttırır. Ödem atımını kolaylaştırır.
  3. Baş ağrısını azaltır: Baş ağrısının şiddetini azaltmak için ihtiyacınız olan mineral ve vitaminleri içerir. Stresli bir günün sonunda ertesi sabah baş ağrısı yaşamamak için akşam birkaç dilim salatalık yiyebilirsiniz.
  4. Kabızlık oluşmasını önler: Salatalığın lif ve su miktarı fazladır. Bu nedenle günlük lif ve su ihtiyacımızı karşılamada yardımcı olur. Aynı zamanda potasyum ve magnezyumdan da zengindir. C vitamini ve kafeik sayesinde gözlerdeki şişkinliği azaltır. Düşük kalorili olduğu için porsiyon miktarı kısıtlaması yapmadan yenebilir. Özellikle sıcak yaz aylarında tercih edilen serinleten lezzettir. 

  1. Böbrek sağlığını korur: Vücudumuzdaki ürik asit seviyesini düşürerek böbrek sağlığının korunmasına yardımcı olur. Gut hastalarında yükselen ürik asit seviyesinin düşmesini sağlayabilir.
  2. Cilt sağlığına iyi gelir: Yüksek su içeriği sayesinde cildi nemlendirir, parlamasını sağlar. Gözlerdeki şişkinlikleri azaltır. Egzama, sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına karşı etkilidir. Güneş yanıklarına iyi gelir ve gözlerde oluşan koyu halkaların giderilmesini sağlar.
  3. Selülitlere iyi gelir: Selülitli bölgeler salatalık dilimleri ile ovulduğunda, cildin sıkılaşması sağlanır. 
  4. Günlük vitamin ihtiyacını önemli ölçüde karşılar: Kabuğunda A, içeriğinde ise bol miktarda B ve C vitamini barındırır. Bu da günlük alınması gereken vitamin değerini önemli ölçüde karşılar.
  5. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir: Mide de oluşan ülser, reflü gibi hastalıklara karşı etkilidir. Aynı zamanda idrar söktürücü bir özelliği de mevcuttur. 

Salatalığın Besin Değerleri Nelerdir?

100 gram salatalık şunları içerir;

  1. Su: 95.1 gr
  2. Kalori: 15 kcal
  3. Protein: 0.9 gr
  4. Yağ: 0.1 gr
  5. Karbonhidrat: 3.4 gr
  6. Posa: 0.6 gr
  7. Kalsiyum: 25 mg
  8. Demir: 1.1 mg
  9. Fosfor: 27 mg
  10. Potasyum: 160 mg
  11. Sodyum: 6 mg
  12. Vitamin A: (IU) 250
  13. Tiamin: 0.03 mg
  14. Riboflavin: 0.04 mg
  15. Niasin: 0.2 mg
  16. C Vitamin: 11 mg

Ödem Attıran Detoks Suyu Tarifleri

Yeşil ile Gelen Sağlık

  1. 1 adet yeşil elma
  2. 1 avuç ıspanak
  3. 1 avuç marul
  4. 1 adet salatalık
  5. 1 çay kaşığı toz zencefil
  6. Yarım limon

Yapılışı: Bütün malzemeleri 1.5 bardak su ile blenderize edin.

Ferahlatan Deteoks Suyu

  1. 2 dilim ananas
  2. 1 adet armut
  3. 1 avuç ıspanak veya marul
  4. 1 adet karanfil
  5. 1 adet salatalık

Yapılışı: Bütün malzemeleri 2 bardak su ile blenderize edin.

Tok Tutan Detoks Suyu

  1. 1 adet salatalık
  2. 1 avuç kara lahana
  3. 1 adet havuç
  4. Yarım limon suyu
  5. 10 dal maydanoz

Yapılışı: Bütün malzemeleri 1.5 bardak su ile blenderden geçirin ve bardağa aktarın.

Yazar:

Uzm. Dyt. Perihan Kılıç

Şunlara da göz atın:

  1. Salatalık meyve mi sebze mi?
  2. Salatalık dondurulur mu?
  3. Salatalık nasıl yetiştirilir?
  4. Salatalık ile hazırlanan detoks içecekleri
  5. Yaz salataları

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif