Saksıda Marul Nasıl Yetiştirilir: Evde Marul Yetiştirme ve Bakımı
Evde marul nasıl yetiştirilir? Marul ne zaman ekilir? Marul bakımı nasıl yapılır? İşte, saksıda marul yetiştirme ve marul bakımı hakkında her şey!

Salataların ana malzemesi, yemeklerin vazgeçilmezi olan bir bitki o, marul. En lezzetli yemeklerin içerisinde kullanılan ve faydaları saymakla bitmeyen marulu, evde kendi ellerinizle yetiştirmek ister misiniz? 'Kendi sebzemi kendim yetiştiririm' diyenler böyle alalım. Bahçenizi veya balkonunuzu renklendirecek marulu, saksıda kolayca yetiştirebilirsiniz. Adım adım evde marul nasıl yetiştirilir, marul bakımı nasıl yapılır? sorularını sizler için cevapladık. İşte, saksıda marul yetiştirme ve bakımı:

Saksıda Marul Nasıl Yetiştirilir?

Tohum seçimi: Marul yetiştirmek için tohum veya fide kullanabilirsiniz. Ancak marulun güzel bir şekilde yetişebilmesi için alacağınız tohumlar oldukça önemli. Hızlı ve kesin sonuç almak isteyenlere doğrudan marul fidesi almalarını öneriyoruz. Bitkinin adım adım büyümesini izlemek isteyenlere ise tohum almalarını tavsiye ediyoruz. Marul tohumunu güvenilir yerlerden almanız gerekiyor. Aksi takdirde verimsiz bir marul elde edebilirsiniz.

Toprak seçimi: Marul, torf bakımından zengin ve besin değeri yüksek olan topraklarda yetişiyor. Asit oranı yüksek olmayan ve humus bakımından zengin olan bahçe topraklarını tercih edebilirsiniz. Eğer toprak türleri hakkında bilginiz yoksa, çiçekçilerden veya bitki uzmanlarından yardım alabilirsiniz.

Saksı seçimi: Fide ve tohumu hallettikten sonra, saksıyı da uygun bir şekilde seçmek gerekiyor. Alacağınız saksının çok derin olmamasına özen gösterin. Ayrıca birden fazla marul ekmeyi düşünüyorsanız, marullar büyüdükçe birbirini kapamaya çalışacaktır. Bu yüzden uzun saksılar kullanmanızı öneriyoruz. Ve fideleri ekerken aralarında boşluk bırakmaya dikkat edin.

Konum ve Işık: Eğer ekimi yaz aylarında yapacaksanız, marulun doğrudan güneş ışığına maruz kalması zararlı olacaktır. Bu yüzden yaz aylarında yarı gölgeli alanları tercih edebilirsiniz. İlkbahar, sonbahar ve kış aylarında ekim yapacaksanız, gün ışığı alan fakat direkt güneş ışığına maruz kalmayan yerleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca marulu şiddetli rüzgar olan bir yere koymamanız gerekir.

Sulama: Marul sulama işlemini seven bir bitki olsa da, fazla sulama durumunda yaprakları çürüyecektir. Marul bitkisinin toprağı her zaman nemli olmalıdır. Sulama sıklığını belirlemek için parmağınızla toprağa bastırabilirsiniz. Eğer toprak çok kuruysa su verin. Eğer toprak çamur kıvamındaysa bir süre sulama yapmayın.

Marul Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Marul yapraklarında çürüme varsa, sulama sıklığını ve miktarını azaltmanız gerekir.
  2. Bitkinin sağlıklı kalması için, çürümeye başlayan kısımları makasla dikkatlice kesin.
  3. Marul yapraklarında böceklenme olursa budama yapmalı, gerekli görülürse ilaçlama yapmalısınız.
  4. Marul yapraklarının birbirini örtmesini önlemek için, ekim aşamasında aralarında boşluk bırakın.

Şunlara da göz atın;

  1. Evde nane nasıl yetiştirilir?
  2. Kapya biber nasıl yetiştirilir?
  3. Domates nasıl ekilir?
  4. Evde limon nasıl yetiştirilir?
  5. Lavanta bakımı nasıl yapılır?
  6. Patates nasıl ekilir?
  7. İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?