Sağlıklı Bağırsak Bakterilerine Zarar Veren 8 Alışkanlık
Bağırsak bakterileri, bağırsak ve sindirim sağlığı için çok önemlidir. Peki, bağırsak bakterilerine zarar veren şeyler nelerdir? İşte, farkında olmadan bağırsak bakterilerine zarar vermenize yol açan 8 alışkanlık:

Bağırsaklarınızda yüzlerce bakteri türü bulunur. Bazıları dost canlısıdır, bazıları ise değildir. Bağırsaktaki bakterilerin çoğu dört gruptan birine aittir: Firmicutes, Bacteroidetes, Actinobacteria veya Proteobakteriler. Her grup sağlığınızda bir rol oynar ve büyüme için farklı besinlere ihtiyaç duyar. Sağlıklı bağırsak bakterileri, zararlı bakterileri yok eder, K vitamini, folat ve yağ asitleri üretir. Sağlıklı bir bağırsak, obezite, kilo alımı, insülin direnci ve inflamatuar bağırsak sağlığı ile ilişkilendirilmiştir. Bu yüzden bağırsak bakterilerini sağlıklı tutmak çok önemlidir. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre, bağırsak bakterilerine zarar veren alışkanlıkları inceliyoruz. 

  1. Yeterince çeşitli beslenmemek

Genel olarak zengin ve çeşitli bir bağırsak florasının sağlıklı olduğu kabul edilir. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi çok çeşitli tam gıdalardan oluşan bir diyet, daha çeşitli bağırsak florasına yol açabilir. İşlenmemiş gıdalar açısından zengin bir diyet, bağırsağınıza farklı bakteri türlerinin büyümesini teşvik eden çeşitli besin maddeleri sağlar.

  1. Prebiyotik eksikliği

Prebiyotikler, sindirilmeden vücuttan geçen ve dost bağırsak bakterilerinin büyümesini ve aktivitesini destekleyen bir lif türüdür. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar dahil pek çok gıda doğal olarak prebiyotik lif içerir. Mercimek, nohut, fasulye, ıspanak, muz, yulaf, kuşkonmaz, pırasa, sarımsak, soğan ve fındık prebiyotik bakımından zengindir. Prebiyotik lif takviyeleri aynı zamanda kısa zincirli yağ asitlerinin üretimini de destekler. 

  1. Çok fazla alkol tüketmek

Alkol bağımlılık yapar, oldukça zehirlidir ve büyük miktarlarda tüketildiğinde zararlı fiziksel ve zihinsel etkilere sahip olabilir. Bağırsak sağlığı açısından kronik alkol tüketimi disbiyoz da dahil olmak üzere ciddi sorunlara neden olabilir. Alkol, yalnızca bağırsak sağlığını değil, kalp ve sinir sağlığını da olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden alkol tüketimini en kısa zamanda bırakmanız gerekir. 

  1. Antibiyotik kullanımı

Antibiyotikler, idrar yolu enfeksiyonları ve boğaz ağrısı gibi bakterilerin neden olduğu enfeksiyon ve hastalıkları tedavi etmek için kullanılan önemli ilaçlardır. Antibiyotikler bakterileri öldürdüğü için, bu durumdan hem iyi, hem de kötü bakteriler etkilenir. Uzun süre antibiyotik kullanımı, bağırsak florasında önemli değişikliklere yol açabilir. Bu yüzden antibiyotikler, yalnızca doktorun reçete ettiği durumlarda kullanılmalıdır. Doktorun önermediği zamanlarda antibiyotik kullanılmamalıdır. 

  1. Fiziksel aktivite eksikliği

Fiziksel aktivite basitçe vücudun enerji yakan herhangi bir hareketi olarak tanımlanır. Yürüyüş, bahçe işleri, yüzme ve bisiklete binme fiziksel aktivite örnekleridir. Fiziksel olarak aktif olmanın, kilo kaybı, daha düşük stres seviyeleri ve kronik hastalık riskinin azalması gibi bir dizi sağlık yararı vardır. Dahası, son araştırmalar fiziksel aktivitenin bağırsak bakterilerini de değiştirebileceğini ve bağırsak sağlığını iyileştirebileceğini öne sürüyor. Fiziksel olarak aktif olan kişilerin sağlıklı bakteri miktarı, hareketsiz olan kişilere göre daha fazla olabilir.

  1. Sigara kullanmak

Tütün dumanı binlerce kimyasaldan oluşur ve bunların 70'i kansere neden olabilir. Sigara içmek vücuttaki hemen hemen her organa zarar verir ve kalp hastalığı, felç ve akciğer kanseri riskini artırır. Ayrıca sigara içenlerin, sigara içmeyenlere kıyasla yaygın bir inflamatuar bağırsak hastalığı türü olan Crohn hastalığına yakalanma olasılığı iki kat daha fazladır. Bir çalışmada sigarayı bırakmak, sağlıklı bir bağırsağın göstergesi olan bağırsak florası çeşitliliğini artırdı. Sağlıklı bir yaşam için, tütün ürünleri kullanımını bırakın.

  1. Yetersiz uyku

İyi bir uyku almak genel sağlık açısından çok önemlidir. Araştırmalar, uyku yoksunluğunun obezite ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok hastalıkla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Uyku yoksunluğu, bağırsak florasında önemli değişikliklere sebep olabilir. Uykusuzluk, kilo alımı, obezite ve diyabet riskini artırabilir. 

  1. Aşırı stres

Sağlıklı olmak sadece diyet, fiziksel aktivite ve yeterli uyku ile ilgili değildir. Yüksek stres düzeylerinin vücut üzerinde de zararlı etkileri olabilir. Bağırsakta stres duyarlılığı artırabilir, kan akışını azaltabilir ve bağırsak bakterilerini değiştirebilir. Stres, bağırsak için iyi olan bakterilerin sayısını azaltabilir ve düşman bakterileri çoğaltabilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Bağırsak sağlığına iyi gelen besinler
  2. Bağırsak düğümlenmesi nedir?
  3. Bağırsak parazitlerinden korunmanın yolları
  4. Bağırsak detoksu nasıl yapılır?
  5. Bağırsak enfeksiyonu neden olur?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!