Romano Peyniri Nedir, Nasıl Kullanılır?
İtalyan mutfağıyla özdeşleşen romano peyniri, dünya çapında bilinen sert peynir çeşitlerinden biridir. Peki, romano peyniri nedir, nasıl kullanılır? İşte, romano peynirinin kullanımı:

Pecorino romano, %100 koyun sütünden üretilen bir İtalyan peyniridir. Kökeni Roma dönemine dayanan bu peynir, savaş dönemlerinde askerlerin temel diyetlerinin bir parçası haline gelmiştir. Sadece geleneksel yöntemlerle üretilen bu peynir, keskin ve tuzlu bir tada ve sert bir dokuya sahiptir. 

Romano Peyniri Nedir?

Romano peynirinin üretilmesine Lazio, Sardunya ve Toskana bölgelerinde izin verilir. Bunun sebebi, peyniri geleneksel yöntemlerle üretilmesinden kaynaklanır. PDO statüsü alan bu peynir, olgunlaşma süresine göre farklı özelliklerde olabilir. Peynire tat vermek için, üretilen peynir kuru tuz ile defalarca tuzlanır ve elle yoğrulur. Olgunlaşma süresi 8-12 ay arasındadır. Olgunlaşmanın ardından güçlü bir tat profiline ve taneli bir dokuya ulaşır. Olgunlaşmanın ilk aşamalarında tatlı ve yumuşak bir kıvamda olan romano peyniri, bu sürecin sonunda sertleşir ve daha tuzlu bir hale bürünür. Özellikle 8. ayın sonunda tadı keskinleşir ve tütsü tadını alır. 

Romano Peyniri Nerelerde Kullanılır?

Sert dokuya ve keskin bir tada sahip olan romano peyniri, en çok makarna yemeklerine yakışır. Özellikle fırında makarna yapmayı düşünüyorsanız, bu peyniri parçalayarak tarifinize ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda ekmek, pide gibi hamur işlerinde ve fırın güveçlerinde de kullanılır. Izgaraya yakışan bu peynir, sadece pastörize edilmemiş koyun sütünden elde edilir. Romano peyniri, ülkemizde bulunmadığı için güvenilir online alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz.

Pecorino romano peyniri, parmesan peynirine alternatif olarak kullanılabilir. Özellikle makarna yapımında parmesan yerine kullanılır. Ancak romano peyniri çok tuzlu olduğu için, yemeklerin tuz oranına çok dikkat etmeniz gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. Parmesan peynirli tarifler
  2. Ricotta peynirli tarifler
  3. Mascarpone peynirli tarifler
  4. Hellim peynirli tarifler
  5. Ev yapımı peynir tarifleri

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Ayran Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Defne Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Uzmanlar Uyardı: Bu Besinleri Kış Aylarında Tüketmemeliyiz
Bal Kabağı Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu