Gut hastalığı, pürin metabolizmasında oluşan bozukluk nedeniyle artirit atakları ve hiperürisemi ile karakterize bir hastalıktır. Pürin, vücutta yıkılır ve ürik aside dönüşür. Kabul edilebilir ürik asit üst düzey miktarı erkeklerde 7 mg/dl, kadınlarda ise 6 mg/dl'dir. Gut hatsalarında pürin metabolizması bozulduğu için, kandaki ürik asit miktarı yüksek seyreder. Ayak baş parmağı, diz ve yumuşak dokulara yerleşen monosodyum ürat kristalleri, eklem dokularında yıpranmalara sebep olur. Gut hastalığı sıklıkla 40 yaş üzerindeki yetişkinlerde ve daha çok erkeklerde görülür.
Gut hastalarında tedavinin amacı, akut atak anlarındaki ağrıyı, oluşabilecek olan ağrıları azaltmak ve ürik asit atımını artırmaktır. Medikal tedaviye ek olarak tıbbi beslenme tedavisi de desteklenmelidir. Hastalara düşük pürinli diyet verilir. Ciddi gut hastalarının beslenme tedavilerinde, pürin miktarı 100-150 mg ile sınırlandırılır. Akut atak anlarında pürinden zengin besinler tüketilmez. Fakat akut atak geçtiğinde günde 60 gram kadar balık, et veya kümes hayvanları tüketilebilir. Yağ, vücuttaki ürik asit atımını azalttığı için, bu diyetler yağ bakımından sınırlandırılır. Vücutta biriken monosodyum ürat kristallerinin atımı için bol bol su içilmelidir. Alkol metabolizması sonucu hiperürisemi oluştuğu için, alkol tüketilmemelidir. Yavaş ve ılımlı kilo kaybı önerilir. Çünkü hızlı kilo vermek, kan ürik asit düzeyini artırır ve akut ataklara yol açabilir.
Yazar: Ceren Karahan instagram.com/dyt.cerenkarahan Şunlara da göz atın;Pürin İçeren Besinler Nelerdir?