Pürin İçeren Besinler Nelerdir?
Gut atakları önlenebilir mi? Hangi besinler pürin içerir? İşte, Dyt. Ceren Karahan'dan gut hastaları için öneriler ve pürin içeren besinler:

Gut hastalığı, pürin metabolizmasında oluşan bozukluk nedeniyle artirit atakları ve hiperürisemi ile karakterize bir hastalıktır. Pürin, vücutta yıkılır ve ürik aside dönüşür. Kabul edilebilir ürik asit üst düzey miktarı erkeklerde 7 mg/dl, kadınlarda ise 6 mg/dl'dir. Gut hatsalarında pürin metabolizması bozulduğu için, kandaki ürik asit miktarı yüksek seyreder. Ayak baş parmağı, diz ve yumuşak dokulara yerleşen monosodyum ürat kristalleri, eklem dokularında yıpranmalara sebep olur. Gut hastalığı sıklıkla 40 yaş üzerindeki yetişkinlerde ve daha çok erkeklerde görülür.


Gut hastalarında tedavinin amacı, akut atak anlarındaki ağrıyı, oluşabilecek olan ağrıları azaltmak ve ürik asit atımını artırmaktır. Medikal tedaviye ek olarak tıbbi beslenme tedavisi de desteklenmelidir. Hastalara düşük pürinli diyet verilir. Ciddi gut hastalarının beslenme tedavilerinde, pürin miktarı 100-150 mg ile sınırlandırılır. Akut atak anlarında pürinden zengin besinler tüketilmez. Fakat akut atak geçtiğinde günde 60 gram kadar balık, et veya kümes hayvanları tüketilebilir. Yağ, vücuttaki ürik asit atımını azalttığı için, bu diyetler yağ bakımından sınırlandırılır. Vücutta biriken monosodyum ürat kristallerinin atımı için bol bol su içilmelidir. Alkol metabolizması sonucu hiperürisemi oluştuğu için, alkol tüketilmemelidir. Yavaş ve ılımlı kilo kaybı önerilir. Çünkü hızlı kilo vermek, kan ürik asit düzeyini artırır ve akut ataklara yol açabilir. 



Pürin İçeren Besinler Nelerdir?

  1. 100 gramında 150-300 mg pürin içeren besinler, yüksek pürin içeren besinler olarak sınıflandırılır. Bunlar; Havyar, et suyu, ançüez, maya, organ etleri, et ürünleri, midye, balık yumurtası, kaz eti ve küçük balıklar.
  2. 100 gramında 50-150 mg pürin içeren besinler; Kırmızı et, tavuk eti, balık eti, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz, bezelye ve kurubaklagiller.
  3. 100 gramında 0-15 mg pürin içeren besinler, diyette serbest olarak besinlerdir. Bunlar; Süt ve süt ürünleri (az yağlı), ekmek (çavdar ekmeği hariç), yumurta, meyveler, yukarıda bahsedilenler dışında kalan sebzeler, pirinç, makarna, baharatlar ve turşu.


Yazar:

Ceren Karahan

instagram.com/dyt.cerenkarahan


Şunlara da göz atın;

  1. Glutamin içeren besinler
  2. Laktoz içeren besinler
  3. Sodyum içeren besinler
  4. Omega 6 içeren besinler
  5. Selenyum içeren besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!