Portakal Hangi Mevsimde Yetişir?
Portakal hangi bölgede ne zaman yetişir ve hangi ayda toplanır? Portakal hangi mevsimin meyvesidir? İşte, vitamin deposu portakal çeşitleri ve hasat dönemleri:

Portakal, Citrus cinsi bir ağaçta yetişen meyvedir. Turunçgiller içerisinde yer alan portakal, Türk topraklarına ilk kez Portekiz'den gelmiştir. İlk zamanlar Portugal meyvesi denmiş, sonradan portakal ismine dönüşmüştür. Hem gıda sektöründe, hem de ilaç sanayisinde kullanılan bu meyve, sade bir şekilde tüketilebilir. Ayrıca bitki çayı yapımında ve tatlılarda da kullanılır. 



Portakal Hangi Bölgede Yetiştirilir?

Dünyada portakal üretiminin en çok olduğu ülke, Brezilya'dır. Brezilya'yı sırasıyla Çin, Hindistan ve ABD takip eder. Türkiye ise, portakal üretiminde 9. sırada yerini alır. Ülkemizde portakal üretimi en çok Akdeniz Bölgesi'nde yapılır. Doğu Karadeniz ve Ege kıyıları da portakal üretiminin yapıldığı yerlerdir. Türkiye'deki portakal üretiminin %60'ı Hatay, Antalya, Adana ve Mersin illerinden karşılanmaktadır. En kalitelisi ise Washington cinsi olarak bilinen portakaldır ve Antalya'nın Finike ilçesinde yetişmektedir. Finike'nin Çavdır köyünde yetiştirilen portakal, en iyi portakal ödülü almıştır.

Portakal Hangi İklimde Yetişir?

Portakal, ılıman ve Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetiştirilir. Eğimli alanlarda yetiştirilmeye uygundur. 0 derece kadar soğuğa dayanabilir. Ancak hava sıcaklığı -9'un altına düşmeye başladığında, portakal ağacı ölebilir. Bu yüzden çok sert ve soğuk iklimlerin görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi oldukça zordur. Ayrıca hava sıcaklığının 45 dereceyi geçtiği yerlerde ise, portakal ağacının gelişimi durur. Kar ve buz, portakal gelişimini olumsuz yönde etkiler. 

Portakal Hangi Toprakta Yetişir?

Portakal, iyi drenajlı toprakları sever. Portakal ağacı için hafif veya orta ağır yapıda olan topraklar tercih edilebilir. Portakal yetiştirmek için toprağın pH derecesi, 4,5-8 arasında olmalıdır. Taban suyu yüksek olan topraklar, portakal yetiştirmek için uygun değildir. 

Portakal Hangi Mevsimde Yetişir?

Portakal, bir kış meyvesidir. Kasım, Aralık ve Ocak aylarında manavlarda, marketlerde ve pazar tezgahlarında yerini alır. Portakal hasadı Kasım ayının başından, Mayıs ayının ikinci haftasına dek sürer. Portakalın çeşidine göre hasat dönemi değişiklik gösterir.



Portakal Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Valencia portakalı: Tatlı bir portakal çeşididir. Küçük meyvelere sahiptir ve suludur. Aromatik tadıyla diğer portakallardan ayrılır. Şubat ayında olgunlaşan valencia portakalı, Nisan ayına kadar hasat edilebilir.
  2. Fukumato: Erken olgunlaşan fukumato portakalı, parlak bir renge ve düzgün kabuklara sahiptir. Ekim ayından Aralık ayının sonuna kadar hasat edilebilir.
  3. Navelate: Kabukları ince ve zor soyulan bir portakal türüdür. Meyvesi lezzetlidir ve dayanıklıdır. Geç hasat edildiği için sık sık tercih edilir. Hasat dönemi Ocak ve Şubat aylarıdır.
  4. Cara Cara: Sulu ve lezzetli bir yapıya sahip olan cara cara portakalının içi, kırmızı rengindedir. Aralık ayında olgunlaşan bu portakal, Mart ayına kadar hasat edilebilir.
  5. Hamlin: Florida ve Brezilya'da sık sık yetiştirilen bu portakal, genellikle meyve suyu yapımında kullanılmaktadır. Mevsim öncesi hasat özelliğine sahiptir.
  6. Washington: Kolayca soyulabilir, ayrık dilimleri vardır, acılığı yoktur. Dünyanın en meşhur portakal türlerinden biridir. Ülkemizde Antalya'da yetiştirilir.
  7. Kan portakalı: İçi kırmızıdır, İspanya ve İtalya'da yetiştirilir. En lezzetli portakal suyuna sahip olduğu düşünülür. Kan portakalı Şubat ayında hasat edilir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Portakal nasıl kurutulur?
  2. Elma hangi mevsimde yetişir?
  3. Havuç hangi mevsimde yetişir?
  4. Enginar hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri