Pişirme İşleminden Sonra Fırın Kapağı Açık Mı Bırakılmalı?
Fırın, evlerde pişirme amacıyla en çok kullanılan eşyalardan biridir. Peki, pişirme işleminin ardından fırın kapağı açık mı bırakılmalı, kapatılmalı mı? İşte, fırın kapağının açık bırakılıp bırakılmayacağı hakkında merak edilenler:

Fırın, hem daha sağlıklı, hem de hızlı pişirme için kullanılan ev eşyalarından biridir. Hemen her mutfakta kullanılan fırın, yemeklerin doğru ve eşit ısıda pişirilmesini sağlar. Yalnızca sulu yemeklerde değil, aynı zamanda kek, kurabiye ve tatlıları pişirmek amacıyla da kullanılır. Hazırlık yapıldıktan sonra fırın çalıştırılır ve geriye yemeğin pişmesini beklemek kalır. Ön ısıtma ve yemek pişirme aşamalarında fırın kapağının kapalı bir şekilde kalması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Peki, ya yemek piştikten sonra? Gelin, pişirme işleminden sonra fırın kapağının açık bırakılmasının etkilerini birlikte inceleyelim.

Fırın Kapağı Açık Mı Kalmalı?

Yemek pişirdikten sonra, hem içerideki ısının, hem de buharın daha çabuk çıkması ve fırının kısa sürede soğuması için fırın kapağı genellikle açık bırakılır. Ancak birçok fırında, sıcak hava ve nemi dışarıya yönlendirmek için çapraz akışlı fanlar bulunur. Fırınınızda böyle bir fan olup olmadığını merak ediyorsanız, pişirme işleminden sonra fırından çıkan sesleri dinleyebilirsiniz. Fırın hala çalışmaya devam ediyor gibi ses çıkarıyorsa, içerideki fanlar çalışıyor ve sıcak havayı dışarıya yönlendiriyor demektir. Eğer fırınınızda böyle bir fan sistemi varsa, pişirme işleminden sonra fırının kapağını hiç bekletmeden kapatmanız gerekir.

Fırın modeline göre fan olup olmadığı değişiklik gösterir. En net bilgiyi almak için, kullanıcı talimatlarını okumanız gerekir. Üreticiler, kullanımdan sonra fırın kapağının açık bırakılıp bırakılmayacağı hakkında bilgi verir. Eğer fan olmasına rağmen kapağı açık bırakıyorsanız, fanlar işlevini yerine getiremez. 

Bazı üreticiler, fırının yalnızca kapağı kapalıyken soğutulmasını şart koşuyor. Bunun sebebi, yakınlardaki mobilyaların zarar görmesidir. Özellikle fırının yakınlarında ön cephesi folyo ile kaplı mobilyalar varsa, bunlar ısıdan dolayı zamanla soyulabilir. Fırın ısısının dışarı çıkması, duvar boyası ve mutfak dolabı kağıtlarının da gevşemesine sebep olabilir. Ayrıca fırın sıcakken kapağının açık bırakılması, çocuklar ve evcil hayvanlar için de sakıncalıdır. Fırın kapağı açık bırakıldığında dışarı çıkan ısı ve buhar, mutfaktaki nemin artmasına yol açabilir. Bu durum zamanla mutfakta küflenme ve rutubet gibi sorunları da beraberinde getirir. Bu yüzden cihazınızın kullanım talimatlarına bakmayı ihmal etmeyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Fırın alırken dikkat edilmesi gerekenler
  2. Fırında pişirme hakkında bilinmesi gerekenler
  3. Fırında meyve nasıl kurutulur?
  4. Mikrodalga fırın nasıl çalışır?
  5. Fırında ön ısıtma nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif