Pisi Balığı Nasıl Pişirilir?
Pisi balığı nedir, nasıl temizlenir? Pisi balığı nasıl pişirilir? Son yıllarda yaygın olarak tüketilen pisi balığının özellikleri, temizlenmesi ve pişirme yöntemleri:

Pisi balığı, Pleuronectidae familyasına ait bir balık türüdür. Üstü esmer, vücudu ise küçük pullarla kaplı olan pisi balığı, sakin yapısı ile bilinen yassı bir balıktır. Ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz olmak üzere bütün denizlerde görülen pisi balığı, oval vücut yapısına ve küçük bir ağza sahiptir. Avlarını yakalamak ve avcılardan saklanmak için, kendilerini kuma gömmeleri ile bilinen bu balık, kumlu ve çamurlu denizlerde yaşar. Hem acı, hem de tatlı sularda yaşayabildiği için sık sık rastlanan balık türüdür. Ancak kumlara yakın yerlerde yaşadığı için, yakalanması zor olabilir. Küçük balıklar ve kabuklu canlılar ile beslenen pisi balığının gözleri birbirinden bağımsız şekilde çalışabilir. 

Pisi Balığı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Pisi balığı, mutlaka mevsiminde yakalanmalıdır. En taze olduğu dönem Kasım, Şubat ve Mart ayıdır. Pisi balığının gözleri vücudunun yan taraflarındadır ve balığı satın alırken mutlaka gözlerine bakmak gerekir. Gözlerinin dışa dönük olması ve canlı bakması, balığın taze olduğunu gösterir. Ayrıca balığın derisine bakmak da önemlidir. Pullu bir balık olan pisi balığının pulları çekildiğinde kolayca kopuyorsa, balık bayatlamıştır. 

Pisi Balığı Nasıl Temizlenir?

Pisi balığı, diğer balıklara göre farklı özelliklere sahiptir. Bu yüzden temizleme işlemine ilk olarak yüzgeçlerden başlanmalıdır. Keskin bir bıçak, makas veya pense yardımıyla yüzgeçleri güzelce temizlenir. Ardından balığın kafa kısmı kesilir ve karın bölgesine kesik atılarak iç organları çıkarılır. Kanlı bölgelerin yıkanarak temizlenmesi gerekir. Pullu üst deri, keskin bıçak yardımıyla temizlenir, Ardından ana kılçığın üzerinden kesilerek filetosu çıkarılır. Temizlenmesi zor bir balık olduğu için, satın alırken balıkçıdan temizlemesini isteyebilirsiniz.

Pisi Balığı Nasıl Pişirilir?

Pisi balığı, az kılçıklı, beyaz etli ve eti bol bir balıktır. Pisi balığı, güveç, ızgara, fırın ve tava yöntemleriyle pişirilebilir. Ancak pişirmeden önce mutlaka 1 saat dinlendirmek gerekir. 

  1. Tavada pişirmek için, tavaya az yağ koyup kızdırın. Temizlenmiş pisi balığını tavaya alarak pişirin ve diğer tarafına çevirin. Kızartma esnasında sık sık çevirmemek gerekir. 
  2. Buğulama yapılacaksa, zeytinyağı ve tereyağının birlikte kullanılması önerilir. 
  3. Pisi balığı fırında pişirilecekse, fırın tepsisine soğan halkaları yerleştirilir. Üzerine pisi balığı eklendikten sonra zeytinyağı ve tuz gezdirilir. Biberiye, defne yaprağı ve limon dilimleri de tepsiye yerleştirildikten sonra, önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında kızarana kadar pişirmek yeterlidir.
  4. Izgarada pişirmek için, ızgaranın telleri soğanla temizlenir. Temizlenmiş pisi balığının üzerine az miktarda zeytinyağı fırça yardımıyla sürülür. Balık telin üzerine alındıktan sonra pişmeye bırakılır. Bir tarafı piştiğinde ızgara teli ters çevrilerek diğer yüzü de pişirilir ve servis edilir.

Şunlara da göz atın;

  1. İskorpit balığı yenir mi?
  2. Yayın balığı nasıl pişirilir?
  3. Dil balığı nasıl pişirilir?
  4. Barbun balığı nasıl pişirilir?
  5. Sazan nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Sepeti Nasıl Hazırlanır: 6 Farklı Yılbaşı Sepeti Önerisi
Biftek Mantarı Nasıl Pişirilir?
Çay Kaç Kalori: Çay Çeşitleri ve Kalorileri
2024 Google Trends: Dünyada En Çok Aranan Tarifler
Diyabeti Yönetmek İçin En İyi 7 Egzersiz
15 Aralık 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim!