Pırasa Nasıl Yetiştirilir?
Pırasa, en sağlıklı sebzelerden biridir. Peki, evde ve bahçede pırasa nasıl yetiştirilir? İşte, pırasa yetiştiriciliği hakkında merak edilen tüm detaylar:

Pırasa, özellikle kış aylarında tüketilen bir sebzedir. Hem sağlık açısından faydalı olması, hem de lezzetli tariflere konuk edilmesi sayesinde Türk mutfağındaki kullanımı oldukça yaygındır. Serin havalarda kolayca yetişen bu sebze, genellikle sonbahar aylarında ekilir. Ekim ayından Şubat ayına kadar hasat edilir. Bu yüzden sonbahar-kış sebzesi olarak bilinir. Dünyada en çok Türkiye, Fransa, Endonezya, Çin ve Kazakistan'da yetiştirilen pırasa, ülkemizde ise en çok Denizli, Kütahya, Bursa ve Ankara'da yetiştirilir.

Pırasa Nasıl Yetiştirilir?

  1. Toprak seçimi: Pırasa, humuslu ve torflu organik maddeler bakımından zengin topraklarda verimli bir şekilde yetişir. Ayrıca tınlı-killi toprakları da sever. Toprağın iyi drenajlı olması gerekir. Asitli topraklar pırasanın verimliliğini azaltacağı için önerilmez. Toprağın pH derecesi mümkünse 6-6,5 arasında olmalıdır. 
  2. Saksı seçimi: Pırasa yetiştirmek için seçeceğiniz saksının derinliği en az 25-30 cm olmalıdır. Bu sayede verimli bir şekilde yetişebilirler.
  3. Ortam: Pırasa yetiştiriciliği için ortam sıcaklığı 10-22 derece arasında olmalıdır. Serin havaları seven pırasa, aşırı sıcak ve aşırı soğuklarda ölebilir. 
  4. Pırasa yetiştirmek için, ilk olarak saksının içini toprakla doldurun. Eğer pırasa tohumu ekecekseniz, saksıya aralıklı olarak tohumları yerleştirin. Eğer pırasa fidesi ekecekseniz, her saksıya bir fide dikin. 
  5. Dikim işleminden sonra tohum veya fidelerin üzerini toprakla kapatın. Bitkiye can suyunu verin. 
  6. Sulama: Pırasa, nemli toprakları sever. Bu yüzden yaz aylarında haftada 2-3 kez, kış aylarında ise toprağın kuruluğuna bağlı olarak haftada 1-2 kez sulamak yeterlidir. 
  7. Pırasanın verimli bir şekilde yetişmesi için, 3 haftada bir azotlu gübre ile toprağı besleyebilirsiniz. 
  8. Saksıları güneş gören, ama çok sıcak ve çok soğuktan korunaklı bir yere yerleştirin.
  9. Ekim işleminden 12-14 hafta sonra pırasalar hasat için uygun bir hale gelecektir.

Şunlara da göz atın;

  1. Evde patates nasıl yetiştirilir?
  2. Sarımsak nasıl yetiştirilir?
  3. Salatalık nasıl yetiştirilir?
  4. Dereotu nasıl yetiştirilir?
  5. Saksıda marul nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden