Pırasa Nasıl Dondurulur?
Mevsiminde pırasalarını dondurarak tüm mevsimler lezzetli yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Sizler için pırasa nasıl dondurulur anlattık. İşte, pırasa nasıl dondurulur:

Pırasa, çorbalara, lezzetli turtalara ve çeşitli diğer yemeklere lezzetli bir katkı sağlayabilen lezzetli bir soğan akrabasıdır. Küçük bir hazırlık ile pırasayı birkaç ay dondurup saklayabilirsiniz. Pırasalarınızı dondurmadan önce iyice temizlemeye özen gösterin. Daha uzun süre taze kalmalarına yardımcı olmak için onları beyazlatabilirsiniz. Pırasalarınızı dondurun ve kullanmaya hazır olana kadar saklayın. Sizler için pırasa nasıl dondurulur anlattık. İşte, pırasa nasıl dondurulur:

1. Adım: Temizlik

  1. Tüm kökleri ve fazla yeşil gövdeleri çıkarın. Pırasanın tabanındaki kökleri ve üstteki koyu yeşil kısmı keserek başlayın. Yeşillikleri budarken, soluk yeşil sapın bir kısmını alttaki beyaz ampulün üzerinde bırakın.
  2. Pırasanın dışını yıkayın. Pırasalarınız kesildikten sonra, dışarıdaki bariz kir ve kiri çıkarmak için soğuk suyla hızlıca durulayın. Büyüme biçimleri nedeniyle pırasalar, katmanları arasında çok fazla kir ve kum tutma eğilimindedir. Pırasalarınızı dondurmadan önce iyice temizlemeniz gerekir.
  3. Pırasanın dışını yıkayın. Pırasalarınız kesildikten sonra, dışarıdaki bariz kir ve kiri çıkarmak için soğuk suyla hızlıca durulayın. Büyüme biçimleri nedeniyle pırasalar, katmanları arasında çok fazla kir ve kum tutma eğilimindedir. Pırasalarınızı dondurmadan önce iyice temizlemeniz gerekir.
  4. Kesilmiş pırasaları akan su altında durulayın. Dilimlenmiş pırasanın her bir bölümünü alın ve soğuk su altında durulayın. Sıkışmış kiri ve kumu çıkarmak için katmanları parmaklarınızla yavaşça ayırın.
  5. Pırasalarınızı doğradıysanız, bunun yerine soğuk su dolu bir kasede hafifçe çevirin. Durulandıktan sonra oluklu kaşık kullanarak kuru bir kaseye aktarın.

2. Adım: Haşlama

  1. Büyük bir tencere ve tel ağartma sepeti alın. Dondurmadan önce pırasalarınızı haşlamak zorunda değilsiniz, ancak bunu yapmak donmuş pırasalarınızın daha uzun süre taze ve lezzetli kalmasına yardımcı olabilir. Büyük bir tencereye ve haşlama sepetine veya makarna süzgecine ihtiyacınız olacak.
  2. Tencereye su ekleyin ve suyu kaynatın. Tencereye biraz su koyun ve kaynayana kadar yüksek ateşte ocağın üzerine koyun. Hazırlanan 0,45 kg pırasa için 3,8 litre su kullanın.
  3. Pırasaları haşlama sepetine koyun ve suya indirin. Haşlama sepetinizi, süzgecinizi veya file pişirme torbanızı, kesilmiş veya doğranmış temiz pırasalarla doldurun. Haşlama kabını ve pırasaları kaynamaya başlayınca suya koyun.
  4. Su kaynama noktasına gelir gelmez tencerenin kapağını kapatın. Pırasaları tencereye koyduğunuzda suyun kaynaması bir an durabilir. Suyun yeniden kaynamaya başlaması için biraz bekleyin ve ardından hemen tencerenin kapağını kapatın.
  5. Pırasayı yaklaşık 30 saniye kaynar suda bekletin. Zamanlamayı suyun tekrar kaynamaya başladığı andan itibaren başlatmanız gerekecek. Pırasalarınızı en az 30 saniye, ancak 1-2 dakikayı geçmeyecek şekilde tencerenin kapağı kapalı olarak tencerede bekletin.
  6. Hemen sepeti çıkarın ve pırasaları 1-2 dakika soğuk suda bekletin. Pırasaları tencereden çıkarın, süzülmelerine izin verin ve hemen soğuk su dolu bir kaba boşaltın. Haşlamanın amacı, aslında sebzeyi pişirmeden enzim hareketini durdurmaktır. Pişirmeyi önlemek için, haşlama işlemi bittiğinde pırasaları hemen soğuk veya buzlu suya taşımanız gerekecektir.
  7. Pırasaları iyice süzün ve kurumaya bırakın. Pırasaları soğuk sudan çıkarın ve süzülmesi için bir kevgir içine atın. Suyunu çektikten sonra bir tabağa veya fırın tepsisine yayın ve birkaç dakika kurumaya bırakın.

3. Adım: Dondurma ve Saklama

  1. Pırasalarınızı bir fırın tepsisine yağlı kağıt üzerine yayın. Bir fırın tepsisine bir kat yağlı kağıt veya parşömen kağıdı koyun ve üzerine pırasalarınızı tek kat olacak şekilde yerleştirin. Pırasalar biraz birbirine değerse merak etmeyin ama üst üste koymayın yoksa birbirine yapışabilir veya donmaları daha uzun sürebilir.
  2. Pırasayı 30 dakika veya donana kadar dondurucunuza koyun. Pırasa dolu tepsiyi derin dondurucunuza koyun ve 20-30 dakika bekletin, ardından donup donmadıklarını kontrol edin. Değilse, onlara biraz daha zaman verin
  3. Pırasaları dondurucuya dayanıklı bir kaba aktarın. Pırasalar dondurulduktan sonra, onları fermuarlı bir dondurucu torbasına veya dondurucuda güvenli başka bir kaba koyun. Konteynerin sıkıca kapatıldığından emin olun. Konteynerden olabildiğince çok havayı sıkın
  4. Pırasayı dondurucunuzda 10-12 aya kadar saklayın. Pırasalarınızı sıkıca kapatılmış bir kapta saklar ve dondurucunuzu -17,8° C veya daha düşük sabit bir sıcaklıkta tutarsanız, uzun süre taze kalırlar. Dondurulmuş pırasa bir yıla kadar bozulmadan kalabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Pırasalı tarifler
  2. Pırasa hangi mevsimde yetişir?
  3. Pırasa nasıl doğranır?
  4. Pırasanın yanına ne gider?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!