Pestil, Türkiye ve çevre ülkelerde tüketilen bir yiyecektir. Bastık ismiyle de bilinen pestil, meyve özlerinin kurutulması ve kış için saklanması için hazırlanır. Kayısı, dut, incir, üzüm gibi meyvelerle hazırlanan pestil, normal şartlarda kolay bozulan bir gıda değildir. Ancak uzun süre neme maruz kalması, pestilin küflenmesine ve bozulmasına neden olur. Pestil hem hazır olarak alınabilir, hem de evde hazırlanabilir. Doğru yöntemlerle saklandığı takdirde, uzun süre dayanıklıdır.
Pestili buzdolabına koyacaksanız, porsiyonlara ayırmanız gerekir. Çünkü tüketeceğiniz zaman sadece uygun miktarda pestil çıkarmanız ve tüketmeniz gerekir. Pestili sürekli buzdolabından çıkarmak ve tekrar buzdolabına koymak iyi değildir.
Pestili kağıt havlu ve peçeteye sarmayın. Çünkü kağıt havlu nemi emse de, bir süre sonra pestile yapışır ve çıkarması oldukça zordur. Pestili buzdolabı kapağında saklamamızın nedeni ise, bu alanın diğer bölgelere göre daha sıcak olmasıdır.
Pestili uzun süre kullanmayacaksanız, derin dondurucu veya buzlukta saklamanız gerekir. Ancak, pestili yine porsiyonlara ayırmanız gerekir.
Pestili derin dondurucudan çıkardıktan sonra, tekrar buzluğa atmayın. Çünkü buzu çözülen pestil, tekrar tekrar ısı değişimlerine maruz kalırsa hem tadında, hem de yapısında bozulmalar meydana gelir.
Pestil, dışarıda, yani oda sıcaklığında da saklanabilir. Ancak pestilin mutfakta saklanması, kesinlikle önerilmez. Çünkü mutfak, evin diğer odalarına göre daha nemli ve sıcaktır. Sürekli yemek pişen ve buhar oluşan bir ortam, pestilin saklanması için uygun değildir. Bunun yerine serin ve nemsiz bir alanda, kiler veya dolap içinde pestili gönül rahatlığıyla saklayabilirsiniz.
Pestilin buzdolabında veya derin dondurucuda ne kadar uzun süre dayanacağı hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat pestilin kıvamı kötüleştiyse, üzerinde küf oluştuysa, tadında ve kokusunda kötü değişiklikler varsa, pestili kesinlikle tüketmeyin.
Şunlara da göz atın;