Patlıcan Yemekleri: Patlıcanla Yapılan 30 Kolay, Nefis ve Pratik Tarif
Patlıcan iyi bir potasyum ve lif kaynağıdır. Türüne göre porsiyon başına 25 kalori ve 1 gramdan az yağ ile gelir. A ve C vitaminleri gibi antioksidanlara sahiptir. Peki, patlıcanla hangi yemekler yapılır? Patlıcan nasıl tüketilir? Patlıcanlı tarifler, patlıcanlı yemekler neler? İşte, sofralarınızı ziyafete dönüştürecek, midenizi bayram ettirecek birbirinden lezzetli, pratik ve farklı 30 patlıcan yemeği tarifi:

Anatavanı Hindistan, Çin olarak bilinen ve bilimsel adı Solanum melongena olan patlıcan bir sıcak iklim bitkisidir.  Kaynaklara göre ilk olarak 5. yüzyılda Hindistan'da yetiştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya, sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bir çalışmasına göre Mısır üzerinden Kuzey Afrika’ya oradan Araplar tarafında İspanya’ya; Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa’ya taşınmıştır.

PATLICAN NE DEMEK?

Avrupa'da ilk olarak süs bitkisi olarak yetiştirilmiştir. Peki, patlıcan ne demek? TDK patlıcanı şöyle tanımlar: "Patlıcangiller (Solanaceae) familyasından, çiçekleri tekli, uzun, yuvarlaksı, mor ya da siyahımsı bakka tipi meyveleri olan ve kültürü yapılan, tek yıllık, otsu bitkidir" TDK'ya göre patlıcan kelimesi etimolojik olarak Türkçe'ye Arapça ve Farsça'dan geçmiştir. Kelime kökeninin Arapça 'bādincān' olduğu belirtiliyor.

Patlıcan düşük kalorisiyle diyet listelerinin vazgeçilmezidir. Ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen patlıcanın demir eksikliğine ve anemiye iyi geldiği belirtilir. Patlıcanın sindirime destek olma, kemik sağlığını destekleme gibi özellikleri vardır.

PATLICAN YEMEKLERİ: PATLICANLI TARİFLER

Patlıcanın Türk mutfak kültüründe de önemli bir yer var. İmambayıldı ve karnıyarık yemeklerinedn kızartma ve salatalara kadar pek çok yemekte patlıcan kullanılır. Patlıcan, sebze ve et yemeklerinde sık sık kullanılır. 'Patlıcanla ne yemek yapılır?' diyenler için en lezzetli tariflerimizi bir araya getirdik.

Listedeki tarifleri ilham almak için kullanabilir, daha fazlasına patlıcanlı tarifler sayfamızdan göz atabilirsiniz. İşte, sizin için seçtiğimiz 30 farklı patlıcan yemeği tarifi:

  1. Hünkar Beğendi


Patlıcan denildiğinde ilk akla gelen yemek, hünkar beğendidir. Közlenmiş patlıcan püresi, kuzu eti ve süt ile hazırlanan bu yemek, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşmıştır. Videolu anlatımıyla hünkar beğendi tarifini evinizde kolayca yapabilirsiniz.

  1. Patlıcan Kıstırma


Patlıcanla nefis bir atıştırmalık hazırlamak isteyenleri böyle alalım. İç harcı beyaz peynir, kaşar peyniri ve maydanoz ile doldurulan patlıcan kıstırma, kızartma usulüyle pişirilir.

  1. Köz Patlıcan Çorbası


Sıcak başlangıçlarda patlıcana yer vermek istiyorsanız, közlenmiş patlıcan çorbasını deneyebilirsiniz. Nohut, krema, havuç ve baharatlarla hazırlanan bu çorbayı, acı biberle zenginleştirebilirsiniz.

  1. Patlıcan Oturtma


Patlıcan, domates ve kıyma ile hazırlanan oturtma, protein bakımından zengin bir yemektir. Ana yemek olarak sunulan patlıcan oturtmanın bir porsiyonu, ortalama 75 kalori değerindedir.

  1. Parmesanlı Patlıcan


Parmesan peyniri ve patlıcanı hiç birlikte denediniz mi? Patlıcan dilimlerinin kızartılmasıyla hazırlanan bu yemek, ana yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulur. Ortalama 25 dakikada sofralardaki yerini alır.

  1. Kurutulmuş Patlıcan Dolması


Yaz aylarının sonlarına doğru toplanan patlıcanlar, kurutularak kış ayları için saklanır. Kurutulmuş patlıcanlar ise pilavlı iç harç ile doldurularak dolma yapımında kullanılır. Kuru patlıcan dolmasını yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz.

  1. Zeytinyağlı Patlıcan Ruloları


İç harcı domatesli soğan ile doldurulan patlıcanlar, rulo şeklinde sarılır. Üzerine zeytinyağı eklenen patlıcanlar fırında pişirildikten sonra kürdan veya çöp şişe batırılarak servis edilir.

  1. Patlıcanlı Pilav


Klasik tariflerden sıkılanlar için önerimiz, patlıcanlı pilav. Et ve sebze yemeklerinin yanında sunulan patlıcanlı pilav, baharatlarla zenginleştirilir. Bir porsiyon patlıcanlı pilav, yaklaşık 115 kaloridir.

  1. Patlıcan Reçeli


Sabah kahvaltılarını güzelleştirecek nefis patlıcan reçeli tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Yalnızca 5 malzeme il hazırlanan patlıcan reçelini, kızarmış ekmek dilimleri ile birlikte tüketebilirsiniz.

  1. Patlıcanlı Volovan


Milföy hamuru ile hazırlanan volovan, Fransız mutfağına özgü bir lezzettir. Çay ve kahvenin yanında sunulan volovanları patlıcan ve tahin ile zenginleştirdik. Puf böreği olarak da bilinen patlıcanlı volovanı, sevdiğiniz sebzelerle hazırlayabilirsiniz.

  1. Güveçte Patatesli Patlıcan Sufle


Patates, muskat, patlıcan, mozzarella ve lor peyniri ile nefis bir sufle hazırlamaya ne dersiniz? Güveç kaplarına doldurulan ve fırında pişirilen sufleyi, kalabalık sofralarda ikram edebilirsiniz.

  1. Kıymalı Mozzarellalı Dolma


İç harcı kıymalı pirinç ile doldurulan patlıcanlar, mozzarella peyniri ile süslenir. 15 dakika ocakta, 10 dakika fırında pişirilen bu yemek, farklı yemekler denemek isteyenlerin favorisi olacak.

  1. Közlenmiş Patlıcan Konservesi


Yaz sebzelerini kış aylarında da tüketebilmenin en lezzetli yolu, konserve yapımında kullanmaktır. Yalnızca 5 malzeme ila hazırlanan közlenmiş patlıcan konservesini, 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.

  1. Patlıcan Kebap


Patlıcan dilimleri ve köfte ile hazırlanan bu kebap, ince lavaşlara sarılarak tüketilir. İsteğe göre şişe batırılarak pişirilen patlıcan kebabını, közlenmiş biber ve domates ile birlikte sunabilirsiniz.

  1. Patlıcan Dizme


Sulu yemek olarak sunulan patlıcan dizme, patlıcan kebap tarifi ile benzerlik gösterir. Diyarbakır mutfağı ile özdeşleşen patlıcan dizme, salçalı su ile zenginleştirilir.

  1. Patlıcanlı Dana Bonfile


Özel günlerde sunabileceğiniz patlıcanlı dana bonfile, domates püresi ile zenginleştirilir. Protein bakımından zengin olan bu yemek, domates, soğan ve patlıcan dilimleri ile birlikte sunulur.

  1. Patlıcanlı ve Peynirli Poğaça


Kahvaltılarda ve çay saatlerinde sunabileceğiniz patlıcanlı peynirli poğaça, oldukça kolay bir şekilde hazırlanır. Yumuşacık poğaça hamuru, patlıcan ve peynirli iç harç ile doldurulur. Hazırlanan poğaçalar fırında pişirildikten sonra, sofralardaki yerini alır.

  1. Patlıcan Söğürtme


Közlenmiş patlıcan, maydanoz, sarımsak ve nar ekşisi ile hazırlanan söğürtme, Antep ve Urfa mutfağının en sevilen tariflerinden biridir. 30 dakikada hazırlanan patlıcan söğürtme, yemeklerin yanında meze olarak sunulur.

  1. Pilavlı Patlıcan Kapama


Pilavın kızarmış patlıcan dilimleri ile kapatılmasıyla hazırlanan bu yemek, davet sofralarında sık sık kendine yer bulur. Hazırlanan kapamaların üzeri et sote ile zenginleştirilir.

  1. Zade Kebabı


Çanakkale mutfağıyla özdeşleşen zade kebabı, kuşbaşı et, patlıcan, patates ve biber ile hazırlanır. Güveç kaplarında sunulan zade kebabı, kaşar peyniri ile daha lezzetli bir hale getirilir.

  1. Dövmeç


Patlıcan, domates ve biber ile hazırlanan dövmeç, Adıyaman mutfağıyla özdeşleşmiştir. Mezelerin kralı olarak da bilinen dövmeç, özellikle et yemeklerinin yanında sunulur.

  1. Ekşili Patlıcanlı Doğrama


Kuşbaşı et, nohut ve patlıcan ile hazırlanan patlıcanlı doğrama, Antep mutfağında çok sevilen bir yemektir. Kalabalık sofralarda da sunulur.

  1. Kuru Patlıcan Yemeği


Kurutulmuş patlıcan ile hazırlanan bu yemek, Güneydoğu Anadolu mutfağının vazgeçilmezidir. Yalnızca 7 malzemeden oluşur. Ortalama 30-35 dakika içinde hazırlanır.

  1. Patlıcan Ekşilisi


Tekirdağ mutfağında çok sevilen patlıcan ekşilisi, sirke ile hazırlanır. Antep'te doğrama olarak bilinir. Özel günlerde hazırlanan bu yemek, etli veya etsiz olarak hazırlanabilir.

  1. Teşrübe


Kilis mutfağıyla özdeşleşen teşrübe, et, patlıcan ve domates ile hazırlanır. Tırnak pide eşliğinde sunulur. Tarifte kuzu eti kullanılması önerilir.

  1. Armutlu Izgara Patlıcan Salatası


Farklı tatlar denemek isteyenler için, armut, patlıcan ve maydanoz ile hazırlanan bu nefis salatayı öneriyoruz. Hazırladığınız salatayı, limon suyu ile zenginleştirmeyi unutmayın.

  1. Parmigiana


Kızarmış patlıcan dilimleri ve peynir ile hazırlanan bu yemek, İtalyan mutfağıyla özdeşleşmiştir. Tarifte hem mozzarella, hem de parmesan peyniri kullanılır.

  1. Yunan Usulü Musakka

Klasik patlıcan musakkaya benzer şekilde hazırlanan bu tarifte, farklı olarak beşamel sos kullanılır. Ayrıca mercanköşk ve tarçın gibi farklı baharatlardan da faydalanılır.

  1. Patlıcanlı Keçi Peynirli Baklava Böreği

Şef Mesut Çıvgın'dan baklava yufkası, keçi peyniri, patlıcan ve domates sos ile hazırlanan nefis bir börek tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz.

  1. Tahin Soslu Kinoalı Patlıcan

Görünümü karnıyarığı andıran bu yemeğin iç harcında, domates,, mantar ve kinoa kullanılır. Hazırlanan patlıcanlar, tahin sosu ve maydanoz ile süslenerek servis edilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Patatesli kolay tarifler
  2. Enginar tarifleri
  3. Patlıcanlı meze tarifleri
  4. Kereviz yemekleri
  5. Patlıcan nasıl kurutulur?
  6. Patlıcan nasıl saklanır?
  7. Çalışanlar için pratik tarifler

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı