Patlıcan Pişirirken Bilmeniz Gereken 9 Püf Noktası
Patlıcan, Türk mutfağının en sevilen besinlerinden biridir. Peki, patlıcanı pişirirken nelere dikkat etmeliyiz? İşte, patlıcan pişirirken bilmeniz gereken 9 önemli püf noktası:

Patlıcan, Türk mutfağında en çok kullanılan malzemelerden biridir. Sebze yemeklerinin, kebapların, mezelerin, salataların ve dolmaların başrolünde kullanılan patlıcan, haşlama, kızartma, fırınlama ve közleme gibi farklı tekniklerle pişirilebilir. Hem taze, hem de kurutularak kullanılan bu besin, kıyma ve domates ile bir araya geldiğinde harikalar yaratır. Patlıcan, hazırlanacak yemeğe göre farklı yöntemlerle pişirilir. Pişirme aşamasında dikkat etmediğiniz noktalar, yemeğin lezzetsiz olmasına yol açabilir. Tam da bu yüzden patlıcanlı yemekler ile harikalar yaratmanız için mutlaka bilmeniz gereken tüyoları yazımızda derledik.

Patlıcan Pişirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Doğru patlıcan seçimi

Patlıcanın kemer, bostan gibi farklı çeşitleri olduğunu biliyoruz. En lezzetli yemekleri hazırlamak için, mutlaka doğru patlıcan seçmek gerekiyor. Örneğin bostan patlıcanlar, kebaplarda tercih edilirken, kızartma için orta boyutlu patlıcanları kullanabilirsiniz. Ayrıca patlıcanları seçerken çürük, buruşuk ve yumuşak olmamasına da dikkat edin. Aksi takdirde pişirme işleminiz ne kadar iyi olursa olsun, kuru ve süngerimsi patlıcanlar elde edebilirsiniz. 

  1. Tuzlama

Aslında patlıcan denildiğinde ilk akla gelen püf noktası, tuzlu su yöntemidir. Patlıcanı soyduktan sonra tuzlu suda bekletmek, acılığını alır ve kararmasını önler. Tuza ek olarak 1 yemek kaşığı sirke ekleyerek de aynı işlevi sağlayabilirsiniz. Patlıcanı tuzlu suda 15-20 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır. 

  1. Patlıcanı soslayın

Patlıcanı sulu yemek yapımında kullanacaksanız, lezzet katmak için sosla marine etmeniz gerekir. Bunun için tuz, su ve baharatları bir kapta karıştırın. Hazırladığınız patlıcanları bu sosta 30 dakika beklettikten sonra kurulayarak kullanabilirsiniz. Aroma vermek için kekik, biberiye gibi taze otları da soslama aşamasında kullanabilirsiniz. 

  1. Sirke ekleyin

Patlıcanları kızartarak kullanacaksanız, tuzlu suda beklettikten sonra suyunu süzüp kağıt havlu ile kurulamanız gerekir. Patlıcanların sulu kalması, pişirme esnasında yağ sıçramasına sebep olur. Kızartma yağına bir miktar sirke eklemek, hem patlıcanların yağ çekmesini engeller, hem de acımsı lezzetini alır. Ancak tuzlu suda sirke kullandıysanız, kızartma yağına eklemenize gerek yoktur. 

  1. Haşlama suyuna dikkat edin

Patlıcanları haşlayarak kullanacaksanız, tencereye mutlaka soğuk su ekleyin. Patlıcanları direkt kaynar suya atmak, sertleşmelerine yol açar. Bu yüzden soğuk su ile yavaş yavaş haşlamak, lezzetinin artmasını sağlayacaktır. 

  1. Kuru patlıcanları şoklayın

Eğer kurutulmuş patlıcan ile dolma hazırlamak istiyorsanız, mutlaka şoklama yapın. Bunun için, patlıcanları kaynar suya alıp 2 dakika haşlayın. Ardından süzgeç yardımıyla çıkartın ve soğuk suyun içine alıp 2-3 dakika bekleyin. Kuru patlıcan dolmasının lezzetli olması için bilmeniz gereken bir diğer tüyo, iç kısımlarına tuz eklemektir. Tuz, patlıcanların acısını aldıktan sonra tarife göre iç harcını hazırlayabilirsiniz. Aşırı tuzlu olmasını önlemek için, iç harçtaki tuz miktarını azaltabilirsiniz. 

  1. Patlıcanları terletin

Patlıcanları kebap yapımında kullanacaksanız, öncesinde terletme işleminden geçirin. Terletme işlemi için, tencereye az miktarda su koyun ve patlıcanları içine yerleştirin. Kısık ateşte, 15 dakika pişirin. Tencerede oluşan buhar, patlıcanların terlemesini ve yumuşamasını sağlar. 

  1. Közlerken üzerine çizik atın

Patlıcanları fırında közleyecekseniz, üzerine çatal veya bıçak yardımıyla çizikler atın. Ayrıca patlıcanları çok uzun süre közlemeyin. Aksi takdirde çok fazla kurur ve acımsı bir tat alır. Patlıcanları közlemek için 200 dereceli fırında 35 dakika pişirmek yeterlidir. Pişirme işleminin 15. dakikasında patlıcanları ters yüz etmeyi unutmayın. Eğer fırınınızın performansı yüksekse, közleme işlemi daha kısa sürebilir. Bu yüzden kontrollü bir şekilde pişirin ve patlıcanları sık sık kontrol edin. 

  1. Pişirme süresini kısa tutun

Patlıcanları pişirirken süreye dikkat etmek gerekir. Büyüklüklerine ve çeşitlerine bağlı olarak patlıcanların pişmesi, 15-25 dakika arasındadır. Çok büyük boyutlu patlıcanlarda bu süre uzayabilir. Eğer patlıcanları az pişirirseniz, çiğ, sulu ve acı bir sebze ile karşılaşırsanız. Çok pişirdiğinizde ise boyutları küçülür, içinde su kalmadığı için kurur ve lezzetsiz bir hale gelir. En ideali pişirme aşamasında tarif adımlarını uygulamaktır.

Tüm püf noktalarını öğrendiğinize göre, patlıcan yemeklerine göz atmayı unutmayın. 

Şunlara da göz atın;

  1. Patates kızartmasının püf noktaları
  2. Falafel yapmanın püf noktaları
  3. Patlıcan közlerken bilmeniz gereken püf noktaları
  4. Kokusuz karnabahar pişirmenin püf noktaları
  5. Nohut pişirmenin püf noktaları

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif