Patlıcan, Türk mutfağının en sevilen sebzelerinden biridir. Yaz aylarında bolca bulunan patlıcan, kış aylarında tüketilmek üzere dondurma veya kurutma teknikleriyle saklanabilir. Patlıcan kurusu, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde oldukça meşhur. Kurutulan patlıcan genellikle dolma yapımında kullanılsa da, çeşitli yemekleri lezzetlendirmek amacıyla da kullanılabilir.
Taze, sert, parlak ve lekesiz patlıcanları tercih edin. Olgun, ama fazla yumuşamamış patlıcanlar idealdir.
Patlıcanları iyice yıkayın ve kurulayın. Patlıcanları dilim veya halka şeklinde doğrayın. Dilimlerin eşit kalınlıkta olması kuruma süresini eşitler. İdeal kalınlık genellikle 1-2 cm’dir.
Doğranmış patlıcan dilimlerini tuzlayarak 20-30 dakika bekletin. Bu, patlıcanın acı suyunun çıkmasını sağlar. Tuzlamadan sonra patlıcanları bol suyla yıkayın ve kağıt havlu ile her yerini kurulayın.
Patlıcanları kurutmak için, aslında kullanabileceğiniz 3 yöntem mevcut;
Patlıcan kurutma yöntemine göre, kuruma süresi değişiklik gösterir.
Patlıcanların tamamen kurumasını sağlamak önemlidir. Kurumuş patlıcanlar büküldüğünde kırılmalı ve nem kalmamalıdır. Fırın ve kurutma makinesinde kurutma işlemi, yaklaşık 8-12 saat sürer. Güneşte kurutma ise 3-7 gün sürer, hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Patlıcanları kırarak veya bükerek kuruluk durumunu kontrol edin. Tamamen kurumuş olmalıdırlar. Kurutulmuş patlıcanları hava geçirmez kaplarda veya vakumlu torbalarda saklayın. Serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayarak patlıcanların uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;