Patlıcan Közlerken Bilmeniz Gereken 7 Püf Noktası
Patlıcan, közlendiğinde lezzeti ortaya çıkan en verimli sebzelerden biridir. Peki, patlıcan közlerken nelere dikkat etmek gerekir? İşte, patlıcan közlerken lezzetini artıran 7 püf noktası:

Patlıcan, Türk mutfağında en çok kullanılan sebzelerden biridir. Közlenmiş patlıcan, salatalara, hünkar beğendi gibi ana yemeklere ve soslara çok yakışır. Genellikle mangal veya fırında közlenen patlıcan, kabukları soyulduktan sonra ince ince doğranarak veya püre kıvamına getirilerek tüketilir. Özellikle sarımsaklı yoğurt ile bir araya geldiğinde sofraların vazgeçilmezi olur. ancak közleme esnasında yapılan hatalar, patlıcanın acılaşmasına, sert kalmasına veya lezzetinin kötü olmasına yol açabilir. Tam da bu yüzden, patlıcanları közlerken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını yazımızda derledik.

  1. Doğru patlıcan seçimi

Öncelikle közlemek için seçeceğiniz patlıcanın taze olmasına dikkat edin. Yumuşamış, çürümüş patlıcanlar ne yazık ki lezzetlerini kaybetmiş olur. Bu yüzden üzerinde çürük olmayan patlıcanları kullanın. Ayrıca patlıcanın boyutu da közleme işlemini etkiler. Çok büyük ve kalın patlıcanlar, genelde közlenmeye uygun değildir. Uzun ve ince patlıcanlar ise közlenme için kullanılabilir. Boyutuna bağlı olarak patlıcanları közleme süresi değişiklik gösterir.

  1. Tütsü aroması elde edin

Patlıcan, hem fırında, hem ızgarada, hem de ocakta közlenebilir. Ancak patlıcandan tütsü aromasını almak istiyorsanız, bunun için en uygun yol mangalda pişirmektir. Mangaldaki köz ateşi üzerine yerleştirdiğiniz patlıcanları, belirli aralıklarla çevirerek her tarafının pişmesini sağlayabilirsiniz. Ancak eğer mangal yapma imkanınız yoksa, ocak alevinden faydalanabilirsiniz. Bunun için patlıcanları uzun bir şişe geçirerek veya saplarından tutarak doğrudan ocak ateşine yerleştirebilirsiniz. Közleme işlemi gerçekleştikçe patlıcanları çevirmeyi unutmayın.

  1. Yağlı kağıt kullanın

Patlıcanları közlerken genellikle yağlama gerek yoktur. Eğer mangalda közleyecekseniz, ızgara teline soğan sürmeniz lezzetini artırır ve yapışmasını engeller. Ancak fırında közleyecekseniz, daha kolay bir temizlik işlemi için tepsiye yağlı kağıt serebilirsiniz. Bu sayede patlıcan kabuklarının tepsiye yapışmasını da önleyebilirsiniz.

  1. Çizik atmayı unutmayın

Patlıcanları mükemmel bir şekilde közlemek için, üzerine çatal yardımıyla delik açabilir veya bıçak yardımıyla çizik atabilirsiniz. Bu sayede patlıcanın içindeki su buharlaşır ve köz tadı daha yoğun bir şekilde alınır. Ayrıca çizik atılmadığı zaman patlıcanın patlama ihtimali de göz önünde tutulmalıdır. 

  1. Yumuşaklığını kontrol edin

Patlıcanları közlerken birçok kişi, kabukları çıtır bir hal alana kadar pişirmek gerektiğini düşünür. Ancak patlıcanları yumuşayana kadar közlemek genellikle lezzet bakımından yeterlidir. Köz lezzetini daha fazla almak istiyorsanız, kabukların pişip çıtırlaşmasını beklemeniz gerekir. 

  1. Streç film kullanın

Patlıcanları közledikten sonra kabuklarını soymak daha zahmetli görünebilir. Böyle durumlarda uygulayabileceğiniz 2 yöntem var. İlk yönteme göre, patlıcanlar ılıyınca streç film ile sarıp bir süre bekledikten sonra kabuklarını soyabilirsiniz. İkinci yöntemde ise patlıcanları közlediğiniz gibi bir kabın içine almanız ve hava almayacak şekilde kapatmanız gerekir. Patlıcan kendi buharında 10 dakika bekletildikten sonra, kabın kapağını açarak patlıcanın kabuklarını kolay bir şekilde soyabilirsiniz. 

  1. Közlenmiş patlıcanları yıkamayın

Közlenen patlıcanların üzerinde kabukları soyulmasına rağmen bazı kalıntılar olabilir. Böyle durumlarda patlıcanları sudan geçirmek mantıklı gözükse de, aslında patlıcanların tütsü aromasını kaybetmesine yol açar. Kalıntıları yıkayarak çıkarmak yerine kağıt havluyla temizleyebilir veya bıçağın tersiyle sıyırabilirsiniz. Böylece daha lezzetli közlenmiş patlıcanlar hazırlayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Patlıcan yemekleri
  2. Falafel hazırlamanın püf noktaları
  3. Brokoli pişirirken yapılan hatalar
  4. Karnabahar pişirirken yapılan hatalar
  5. Fırında patates pişirirken yapılan hatalar

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif