Papaya, C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin tropik bir meyvedir. Papayadaki bazı bileşikler, diğer sağlık yararlarının yanı sıra antikanser özelliklere sahip olabilir ve kalp sağlığını iyileştirebilir. Papaya inanılmaz derecede sağlıklı bir tropikal meyvedir. Enflamasyonu azaltabilecek, hastalıklarla savaşabilecek ve genç görünmenize yardımcı olabilecek antioksidanlarla yüklüdür. İşte papayanın sağlı��a 8 faydası:
Papaya, Carica papaya bitkisinin meyvesidir. Orta Amerika ve Güney Meksika'da ortaya çıkmıştır ancak şu anda dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. Papaya, kas etinde bulunan sert protein zincirlerini parçalayabilen papain adı verilen bir enzim içerir. Bu nedenle insanlar binlerce yıldır etleri yumuşatmak için papayayı kullanmışlardır. Papaya olgunlaşmışsa çiğ olarak yenebilir. Bununla birlikte, olgunlaşmamış papaya her zaman yemeden önce pişirilmelidir - özellikle hamilelik sırasında, çünkü olgunlaşmamış meyve kasılmaları uyarabilen lateks bakımından zengindir. Papayalar armutlara benzer şekildedir ve 20 inç (51 cm) uzunluğa kadar olabilir. Kabuğu olgunlaşmadığında yeşil, olgunlaştığında turuncu, eti ise sarı, turuncu veya kırmızıdır. Meyvede ayrıca yenilebilir fakat acı olan çok sayıda siyah tohum bulunur. Bir küçük papaya (152 gram) şunları içerir: Eser miktarda kalsiyum, magnezyum ve B1, B3, B5, E ve K vitaminleri. Papaya ayrıca karotenoidler olarak bilinen sağlıklı antioksidanlar da içerir; özellikle likopen adı verilen bir tür. Dahası, vücudunuz papayadaki bu faydalı antioksidanları diğer meyve ve sebzelere göre daha iyi emer. Serbest radikaller vücudunuzun metabolizması sırasında oluşan reaktif moleküllerdir. Hastalığa yol açabilecek oksidatif stresi teşvik edebilirler. Papayalarda bulunan karotenoidler de dahil olmak üzere antioksidanlar serbest radikalleri etkisiz hale getirebilir. Çalışmalar, fermente papayanın yaşlı yetişkinlerde ve prediyabet, hafif hipotiroidizm ve karaciğer hastalığı olan kişilerde oksidatif stresi azaltabildiğini belirtmektedir. Ayrıca birçok araştırmacı beyindeki aşırı serbest radikallerin Alzheimer hastalığında önemli bir faktör olduğuna inanıyor. Bir çalışmada, altı ay boyunca fermente papaya özü verilen Alzheimer hastalarına, DNA'daki oksidatif hasarı gösteren ve aynı zamanda yaşlanma ve kanserle bağlantılı olan bir biyobelirteçte %40'lık bir düşüş görüldü. Oksidatif stresteki azalma, papayanın likopen içeriğine ve serbest radikal ürettiği bilinen fazla demiri uzaklaştırma yeteneğine bağlanıyor. Araştırma, papayadaki likopenin kanser riskini azaltabileceğini öne sürüyor. Ayrıca kanser tedavisi gören kişiler için de faydalı olabilir. Papaya, kansere katkıda bulunan serbest radikalleri azaltarak işe yarayabilir. Ayrıca papayanın diğer meyvelerde olmayan bazı benzersiz etkileri de olabilir. Antioksidan özelliklere sahip olduğu bilinen 14 meyve ve sebze arasında yalnızca papaya, meme kanseri hücrelerinde antikanser aktivite göstermiştir. İnflamasyon ve kanser öncesi mide rahatsızlıkları olan yaşlı yetişkinlerde yapılan küçük bir çalışmada, fermente papaya preparatının oksidatif hasarı azalttığı görüldü. Ancak önerilerde bulunulmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Diyetinize daha fazla papaya eklemek kalp sağlığınızı artırabilir. Çalışmalar, likopen ve C vitamini açısından zengin meyvelerin kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Papayadaki antioksidanlar kalbinizi koruyabilir ve "iyi" HDL kolesterolün koruyucu etkilerini artırabilir. Bir çalışmada, 14 hafta boyunca fermente papaya takviyesi alan kişilerde plasebo verilen kişilere kıyasla daha az iltihaplanma ve "kötü" LDL'nin "iyi" HDL'ye oranı daha iyi oldu. İyileştirilmiş bir oran, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılıdır Kronik inflamasyon birçok hastalığın kökenindedir ve sağlıksız gıdalar ve yaşam tarzı seçimleri iltihaplanma sürecini tetikleyebilir. Araştırmalar, papaya gibi antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzelerin iltihap belirteçlerini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Örneğin, bir çalışma, karotenoid bakımından zengin meyve ve sebze alımını artıran erkeklerin, belirli bir inflamatuar belirteç olan CRP'de önemli bir düşüşe sahip olduğunu kaydetti. Papayadaki papain enzimi proteinin sindirimini kolaylaştırabilir. Tropik bölgelerdeki insanlar papayanın kabızlık ve irritabl bağırsak sendromunun (IBS) diğer semptomları için bir çare olduğunu düşünüyor. Bir çalışmada, 40 gün boyunca papaya bazlı bir formül alan kişilerde kabızlık ve şişkinlikte önemli iyileşme görüldü. Tohumların, yaprakların ve köklerin hayvanlarda ve insanlarda ülserleri tedavi ettiği de gösterilmiştir. Papaya vücudunuzu sağlıklı tutmanın yanı sıra cildinizin daha tonlu ve genç görünmesine de yardımcı olabilir. Yaşla birlikte ortaya çıkan kırışıklık, sarkma ve diğer cilt hasarlarının çoğundan aşırı serbest radikal aktivitesinin sorumlu olduğuna inanılmaktadır. Papayadaki C vitamini ve likopen cildinizi korur ve bu yaşlanma belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Papayanın birçok insanın sevdiği eşsiz bir tadı vardır. Ancak olgunluk çok önemlidir. Olgunlaşmamış veya aşırı olgun bir papayanın tadı tamamen olgunlaşmış bir papayadan çok farklı olabilir. Optimum olarak olgunlaştığında papayanın rengi sarı ila turuncu-kırmızı olmalıdır, ancak birkaç yeşil nokta iyi durumdadır. Avokado gibi derisi de hafif baskıya boyun eğmelidir. Tadı soğukken daha iyidir, bu nedenle mümkün olduğunca buzdolabında saklamak iyi bir fikirdir. İyice yıkadıktan sonra uzunlamasına ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkardıktan sonra kavun, kavun gibi kabuğunu kaşıkla çıkararak yiyebilirsiniz. İnanılmaz derecede çok yönlü olduğundan lezzetini tamamlayan diğer yiyeceklerle de birleştirilebilir. İşte küçük bir papaya kullanarak yapabileceğiniz birkaç kolay tarif fikri: Şunlara da göz atın;