Pancar turşusu, taze pancarlara uygun bir alternatiftir. Besin açısından zengindirler ve taze muadilleriyle aynı sağlık yararlarının çoğunu sunarlar, ancak raf ömürleri çok daha uzundur. Bununla birlikte, pancar turşusu tuz ve şeker açısından da yüksek olabilir, bu nedenle sizin için gerçekten iyi olup olmadığını merak edebilirsiniz. Sizler için pancar turşusu tüketmek iyi mi anlattık. İşte, pancar turşusu tüketmek iyi mi:
Pancar, genellikle salamura edilen bir kök sebzedir. Asitleme, küçük bir besin kaybına neden olsa da, pancar turşusu, zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olmaya devam etmektedir. Sadece 100 gram aşağıdaki besin değerlerini sağlar:
Özellikle doğal şekerler, bakır, folat ve manganez açısından zengindirler. Bu besinler, enerji seviyenizi artırmanıza, DNA yapmanıza, bağışıklık sisteminizi düzenlemenize ve dokular ile kemikler oluşturup onarmanıza yardımcı olur.
Yararlı Bileşiklerle Dolu
Pancar aynı şekilde, serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız moleküllerle savaşarak vücudunuzu hastalıklara karşı koruyan zengin bir flavonoid ve polifenol antioksidan kaynağıdır. Aslında pancar, antioksidan aktivitesi en yüksek 10 bitkiden biri olarak kabul edilir. Bu sebzeye koyu kırmızı rengini veren iki polifenol olan betalainler ve betaninler açısından özellikle zengindirler. Bununla birlikte, dekapaj işlemi antioksidan seviyelerini %25-70 oranında azaltır. Bu nedenle, pancar turşusu, diğer pancar türlerinden daha düşük antioksidan seviyeleri içerir. Pancar ayrıca zengin bir nitrat ve saponin kaynağıdır. Nitratlar kan basıncını düşürmeye ve atletik performansı artırmaya yardımcı olurken, saponinler bağışıklık ve kalp sağlığını artırabilir. Fermantasyon veya ham, pastörize edilmemiş sirke ilavesi yoluyla yapılan pancar turşusu, gelişmiş bağışıklık fonksiyonu ve daha iyi kalp ve sindirim sağlığı ile bağlantılı faydalı bakteriler olan probiyotikler de içerir. Bu tür pancar turşularını çoğu markette bulmak zordur, bu yüzden ya kendiniz yapabilir ya da çiftçi pazarlarında arayabilirsiniz.
Pancar turşusu belirli sağlık yararları ile bağlantılıdır.
Pancar turşusu, vücudunuzun nitrik okside dönüştürdüğü nitratlar açısından doğal olarak zengindir. Bu molekül, yüksek tansiyona karşı koruma sağlayan kan damarlarının genişlemesine yardımcı olur. Araştırmalar, pancar ürünlerinin kan basıncını 10 mm Hg'ye kadar düşürebileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, bu etki muhtemelen yalnızca birkaç saat sürer, bu nedenle bu etkiyi uzatmak için düzenli olarak nitrat açısından zengin besinler yemelisiniz. Nitratlar ayrıca endotel fonksiyonunu koruyabilir. Endotel, kan pıhtılaşmasını ve bağışıklık fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olan kan damarlarınızın içini kaplayan ince bir zardır.
Doğal fermantasyonla yapılan pancar turşusunda, pancarın kabuğundaki sağlıklı bakteriler birkaç gün içinde şekerlerini parçalar. Fermente pancar turşusu, vücudunuzun gıdaları parçalamasını ve besin maddelerini emmesini kolaylaştırarak sindiriminizi iyileştiren probiyotik adı verilen sağlıklı bakteriler açısından zengindir. Probiyotikler ayrıca toksinlere ve zararlı bakterilere karşı koruma sağlamanın yanı sıra gazı, kabızlığı ve şişkinliği azaltabilir. Dahası, inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi bağırsak bozukluklarının semptomlarını hafifletebilirler.
Pancar turşusundaki nitratlar, kaslarınızın gücünü ve performansını artırarak atletik yeteneği geliştirebilir. Bazı çalışmalar, pancar suyunun süreli dayanıklılık veya yüksek yoğunluklu egzersiz performansını yaklaşık %3 oranında artırdığını göstermektedir. Bununla birlikte, bu etkiler eğitimsiz bireylerde en güçlü şekilde görülür ve tipik olarak pancar turşusunda değil, pancar suyunda görülür. Aynı etkileri görmek için kaç tane pancar turşusu yemeniz gerektiği belli değil.
Pancar turşusu kan şekeri seviyenizi düşürebilir. Pancar turşusu çeşitlerinin çoğu sirke ile yapılır ve araştırmalar, yemekten sonra kan şekerini ve insülin seviyelerini azaltabileceğini öne sürer. Uzmanlar, pancardaki nitratların ve antioksidanların da kan şekeri seviyelerini kontrol altında tuttuğuna inanıyor.
Nasıl yapıldıklarına bağlı olarak bazı pancar turşusu çeşitleri tuz ve ilave şeker içerebilir. Araştırmalar, aşırı şeker ve tuz alımını sağlıksızlığa ve kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi hastalık riskinde artışa bağlamaktadır. Bu nedenle, etiketleri dikkatlice okumak ve mümkün olduğunda çok az şeker veya tuz eklenmiş veya hiç eklenmemiş çeşitleri seçmek en iyisidir.
Pancar ayrıca besin emilimini azaltabilecek ve böbrek taşlarını artırabilecek bileşikler olan oksalatlar açısından da zengindir. Bu nedenle, böbrek taşlarına yatkın kişiler alımlarını sınırlamak isteyebilirler. Pancar turşusu idrarınızı pembeye veya kırmızıya çevirebilse de bu yan etki zararsızdır.
Şunlara da göz atın;