Organik ve Normal Süt: Farkları Nedir?
Süt alışverişine çıktıysanız iki farklı süt türü görmüşsünüzdür. Organik ve normal süt. Peki bu iki sütün farkı nedir? İşte, bu iki süt türünün farkları nelerdir:

Süt alışverişine çıktıysanız iki farklı süt türü görmüşsünüzdür. Organik ve normal süt. Birçok tüketici organik inek sütünü tercih ediyor çünkü daha yüksek konsantrasyonda besleyici bileşik içerdiğine, çevre için daha iyi olduğuna ve normal inek sütünden daha sağlıklı olduğuna inanıyor. Ancak bazı araştırmalar, inek sütünün kalitesinden ve güvenliğinden, organik olup olmadığından ziyade çiftçilik uygulamalarının sorumlu olduğunu öne sürüyor.


Beslenme Gerçeklerinin Karşılaştırılması

Araştırmalar, organik sütün E vitamini, demir ve çoklu doymamış yağ asitleri omega-3 ve omega-6 konsantrasyonunun biraz daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu besinler beyin fonksiyonu, görme ve çocukların büyümesi ve gelişimi için önemlidir. Ancak bu farklılıklar yalnızca marjinal olabilir ve geleneksel sütten daha fazla besinsel fayda sunmayabilir.

Diğer incelemeler, organik sütün gelişmiş yağ asidi içeriğinden organik çiftçiliğin kendisinden ziyade ineklerin otlamasına ve yiyecek aramasına izin veren tarım uygulamalarının sorumlu olabileceğini öne sürüyor. Ayrıca organik süt, tiroid sağlığı için önemli olan iki besin maddesi olan iyot ve selenyum bakımından daha düşüktür. Organik ve geleneksel süt, kalsiyum, potasyum ve sodyum gibi benzer düzeyde temel minerallere sahiptir. Geleneksel süt, organik süte göre biraz daha az kaloriye ve daha az doymuş yağ ve proteine sahiptir. Her süt türünden bir bardak (240 mL) şunları içerir:


ORGANİK SÜT
NORMAL SÜT
KALORİ
161
149
KARBONHİDRAT
11
12
PROTEİN
9
8
YAĞLAR
11
8
DOYMUŞ YAĞLAR
6
4,5
KOLESTROL
36
24
KALSİYUM
290
281
POTASYUM
367
331
SODYUM
120
106


İlaç Kalıntıları, Katkı Maddeleri Ve Raf Ömrü

ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) organik süt hayvancılığına yönelik yönergeleri, antibiyotiklerin genel kullanımını yasaklamaktadır. Ancak acil durumlarda, örneğin bir hayvanın hayatının tehlikede olması durumunda, veteriner antibiyotik uygulayabilir. Antibiyotik kullanımı USDA'ya bildirilmeli ve inekler ayrıştırılıp organik olmayan bir çiftliğe satılmalıdır.

Geleneksel süt çiftlikleri ise inekler üzerinde bir dizi antibiyotik kullanıyor. İlaç genellikle meme bezlerinin iltihabı olan mastiti tedavi etmek için kullanılır.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) göre beta-laktamlar gibi antibiyotikler, son süt ürününde güvenli seviyelerde de olsa bulunabilir. İlaç kalıntısı, yetiştirme sırasında hayvanları tedavi etmek için kullanıldıktan sonra süt ürünlerinde bulunan az miktardaki ilacı ifade eder. Bunlar antibiyotikleri veya büyüme hormonlarını içerebilir.

FDA süt ve etteki ilaç kalıntıları için güvenli seviyeler belirlemiştir. FDA sınırının üzerindeki ilaç kalıntısı seviyeleri yasa dışıdır. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, normal sütle karşılaştırıldığında organik sütteki antibiyotik ve böcek ilacı seviyelerinin tespit edilemez olduğunu buldu.

Bunun nedeni kısmen birçok ilacın organik çiftliklerde yasaklanmış olmasıdır. Bu çiftliklerdeki hayvanlar genellikle botanik, vitamin takviyeleri ve homeopatik tedavi dahil alternatif tedavilerle tedavi edilir. Ayrıca organik çiftliklerde onaylı ilaçlar kullanıldığında, çiftliklerin geri çekilme dönemlerine uyması gerekmektedir.

İnekler doğal olarak süt üretimini düzenlemek için sığır somatotropini olarak da adlandırılan büyükbaş hayvan büyüme hormonunu üretir. Birçok geleneksel süt çiftliği, sütü daha düşük maliyetle üretmek için sentetik bir versiyon uygular.

Organik inek sütü, ultra yüksek sıcaklıkta işleme (UHT) nedeniyle normal sütten daha uzun süre dayanır (geleneksel süt için 15-17 güne kıyasla açılmadan 40-60 gün).

Tipik olarak inek sütünün pastörize edilmesi, onu 15 saniye boyunca 71,7° C'ye ısıtmayı içerir. Bu işlem sütteki vitaminleri ve organik bileşikleri korur. UHT ise sütü 2 saniye boyunca 137,8° C'ye ısıtır ve bakteri üremesine karşı daha fazla koruma sağlar. İnekler antibiyotik almadığı için bu durum organik çiftliklerde önemlidir. Tüm organik sütler UHT'ye tabi tutulmaz, bu nedenle raf ömrü organik süt ürünleri arasında farklılık gösterebilir.


Çevre Üzerindeki Etkiler

Tüketiciler geleneksel tarımın çevresel etkisinin bilincindedir ve çevre için sürdürülebilir tarım uygulamalarını destekleme olasılıkları daha yüksektir. Uzun vadeli çalışmalar az olmasına rağmen organik tarım, geleneksel tarıma göre daha çevre dostu olabilir. Daha yüksek toprak kalitesi ve daha düşük besin kaybıyla karakterize edilir.

Ancak nitro oksit, karbon ve amonyak emisyonlarına ilişkin çelişkili bilgiler var. Organik çiftlikler bu emisyonları daha yüksek seviyelerde üretebilir ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ne olursa olsun, organik sütler normal seçeneklere göre biraz daha yüksek bir fiyata sahiptir.

Şunlara da göz atın;

  1. Tam yağlı süt az yağlı ve yağsız sütten daha mı iyi?
  2. Laktozsuz süt gerçekten sağlıklı mı?
  3. Süt tezgahta ne kadar dayanır?
  4. Süt lekesi nasıl çıkar?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?