Nohut Pişirmenin 7 Önemli Püf Noktası
Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan nohut, zor pişen bakliyatlardan biridir. Peki, nohut pişirirken nelere dikkat etmek gerekir? İşte, yumuşacık kıvamda olması için nohut pişirirken dikkat etmeniz gereken 7 püf noktası:

Nohut, Türk mutfağının demirbaşlarından biridir. Özellikle sulu yemek yapımında kullanılan nohut, aynı zamanda humus gibi mezelerin ana malzemesidir. Salata, meze ve çorba yapımında kullanılan nohut, bazı püf noktalarına dikkat edildiği takdirde daha hızlı ve daha lezzetli olacak şekilde pişer. Nohut pişirirken dikkat etmeniz gereken noktaları yazımızda derledik. 

Nohut Pişirmenin Püf Noktaları

  1. Ayıklayın

Pişireceğiniz nohutların kaliteli olması, yemeğin lezzetini önemli ölçüde etkiler. Paketlenmiş nohutlarda genellikle kararmış nohut bulunmasa da, pişirme işlemine geçmeden önce kontrol etmeyi unutmayın. Kırık ve kararmış nohutları mutlaka ayıklayın.

  1. Karbonattan yararlanın

Nohut, hangi tarifte kullanılırsa kullanılsın bir gece önceden ıslatılmalıdır. Eğer nohutu ıslattığınız suya 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyip karıştırırsanız, pişirme işlemi sırasında nohutların daha hızlı yumuşadığını fark edebilirsiniz.

  1. Süt yöntemini deneyin

Genellikle su ile ıslatılan nohutları, inek sütü ile ıslatmayı deneyebilirsiniz. Sütün içerisine birkaç damla limon suyu sıkmak, nohutların kabuklarını yumuşatır ve lokum kıvamında yemekler hazırlamanızı sağlar. 

  1. Düdüklü tencere kullanın

Bir gece önceden ıslattığınız nohutları mutlaka süzgeçten geçirin ve bol suyla durulayın. Bu sayede ortaya çıkan kokunun gitmesini sağlayabilirsiniz. Aceleniz varsa, duruladığınız nohutları normal tencerede uzun uzun haşlamak yerine, düdüklü tencerede yalnızca 25 dakikada tamamen pişmesini sağlayabilirsiniz. Ancak pişirme işleminin sonunda düdüklü tencerenin kapağını açmadan önce yeterince beklediğinizden emin olun. 

  1. Doğru tencere seçimi

Nohutları düdüklü yerine normal tencerede pişirecekseniz, çok fazla sıkışmamasına dikkat edin. Uygun büyüklükte bir tencerede seçtikten sonra üzerine su ekleyin ve nohutları pişirin. Eğer nohut yemeği yapacaksanız, haşlama işleminden sonra nohutları güveç kabında pişirmeye devam ederek daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. 

  1. Kabuklarını ayırın

Nohutları sulu yemek yerine meze veya nohut cips gibi tariflerde kullanmayı düşünüyorsanız, haşlama işleminin ardından suyunu süzün ve soğumasını bekleyin. Soğuyan nohutları parmak ucunuzla ovalayarak kabuklarını çıkarın. Kabukları çıkan nohutlar, daha lezzetli ve yumuşak olur. 

  1. İlikli kemik kullanın

Nohut yemeği yapacaksanız, nohutların içerisine çok küçük parçalar halinde ilikli kemik atın. Eğer ilikli kemik yoksa, pişirme suyuna az miktarda et suyu koymayı da deneyebilirsiniz. Et suyu, nohut yemeğinin lezzetini artırır. Pişirme işlemini mutlaka orta ateşte yapın. Hızlı pişmeleri için yüksek ateş kullanmayın. Yüksek ateş yemeğin kaynamasına ve nohutların diri kalmasına sebep olur. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kuru fasulye pişirmenin püf noktaları
  2. Karnabahar pişirmenin püf noktaları
  3. Patates haşlamanın püf noktaları
  4. İyi çorba yapmanın püf noktaları
  5. Döküm tencerelerin ömrünü uzatan püf noktaları

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?