Nohut Mayası Nasıl Yapılır ve Nasıl Saklanır?
Nohut mayası nedir? Nohut mayası nasıl yapılır? Nohut mayası nasıl kullanılır ve nasıl saklanır? İşte, tarihi çok eski zamanlara dayanan nohut mayası yapımı ve kullanımı:

Nohut mayası, ekmeklerin ve yoğurdun geleneksel malzemesi olarak tanınır. Anadolu mutfağının çok önemli ürünlerinden biridir. Türk tarihinde kullanılan ilk maya türü olarak bilinen nohut mayası, nohut ekmeği olarak da tanınır. Ekmeğin kabarmasını ve sütün mayalanmasını sağlar. Hazır mayalardan farklı olarak, ekmeğin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Ayrıca ekmek daha fazla kabarır ve yoğurt daha hızlı mayalanır. 

Nohut Mayası Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. 1 çay bardağı nohut
  2. 1 tutam tuz
  3. 2 bardak su
  4. 3 kaşık un
  5. Tahta kaşık
  6. Cam kavanoz

Yapılışı: Nohutlar bir gece önceden 3-4 parça olacak şekilde ezilir. Ardından cam kavanoza alınır. Üzerine un ve tuz eklenir. Malzemelerin üzerine 2 bardak su ilave edilir. Malzemeler tahta kaşık yardımıyla karıştırılır. Maya, 40-50 derece arasında beklemeye bırakılır. Mayanın tutması için, sıcaklığın düşmemesi veya çıkmaması gerekir. Ertesi gün köpüren mayanın nohutları süzülür ve köpüklü kısmı kullanılır. Nohut mayası, ortalama 1 gecede hazır hale gelir.

Nohut Mayası Nasıl Kullanılır?

Nohut mayası, ekmek yapımında veya süt mayalarken, hazır maya yerine kullanılabilir. Özellikle ekmek yapımında tercih edilen maya türlerinden biridir.

Nohut Mayası Nasıl Saklanır?

  1. Nohut mayası, az dayanıklı olduğu için saklaması zordur.
  2. Ekmek veya yoğurt yapımında hemen kullanılmalıdır.
  3. Nohut mayası, cam kavanozda kapağı kapalı bir şekilde bir süre saklanabilir.
  4. Nohut mayasını buzdolabı veya buzlukta saklamak, mayanın sönmesine neden olacağı için doğru değildir.

Nohut Mayasıyla Yoğurt Nasıl Mayalanır?

  1. Tarife başlamadan önce maya süzülmeli ve nohut tanelerinden arındırılmalıdır.
  2. Bu esnada süt kaynatılıp pastörize edilir ve oda sıcaklığında bekletilir.
  3. Ardından maya sütün içerisine eklenir ve karıştırılır.
  4. Sütün kapağı kapatılır ve sıcak kalması için kalın bezle etrafı sarılır. 4-6 saat arasında mayalanmaya bırakılır.

Nohut Mayasıyla Ekmek Nasıl Yapılır?

  1. Nohut mayasına 8 kaşık ılık su ve 8 kaşık buğday unu eklenir.
  2. Karışım homojen bir hal alana kadar karıştırılır.
  3. Hazırlanan karışım streç film ile kapatılır ve 2-3 saat dinlenmeye bırakılır.
  4. Hazırlanan karışımın gözeneklerine bakarak hazır hale geldiğini anlayabilirsiniz.
  5. Göz göz olan mayayı, evde ekmek yapma adımlarını takip ederek yapabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Nohutun faydaları nelerdir?
  2. Nohut nasıl pişirilir?
  3. Nohut yemekleri
  4. Nohut yemeğinin yanına ne gider?
  5. Neden nohuta karbonat eklemeliyiz?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?