Neden Yemek Yedikten Sonra Üşüyoruz?
Yemek yedikten sonra üşümek normal mi? Yemek sonrası üşümek neden olur? İşte, her yemekten sonra üşümeye başlamanızın altında yatan nedenler ve potansiyel belirtiler:

Vücut ısısı, yemek yedikten sonra doğal olarak değişir. Ancak iç sıcaklıktaki bu değişiklikler, çok hafif olduğu için genellikle fark edilmez. Yemek yedikten sonra üşümenizin nedeni, yediğiniz yemeğin türü veya diyetinizle alakalı olabilir. Yemek yedikten sonra sürekli üşüme, aşırı vücut titremesi gibi semptomlar ise, altta yatan bir durumun belirtisi olabilir. İşte, yemek yedikten sonra üşümenize yol açabilecek nedenler:

Diyetle İlgili Nedenler

  1. Düşük kalorili diyetler

Kalori alımı, enerji üretimiyle ilişkilidir. Vücudunuz, iç sıcaklığı ayarlarken kalori ve enerjiye ihtiyaç duyar. Yetersiz beslenme ve düşük kalori alımında, vücut, enerji tasarrufu yapmak için sıcaklığı düşürür ve bunu telafi eder. Bir araştırma, uzun vadede kalori tüketimini ne kadar kısıtlarsanız, o kadar üşüyebileceğini bulmuştur. Ancak vücut sıcaklığındaki bu düşüş, yemek yedikten sonra değil, genellikle her zaman üşümenize yol açar.

  1. Aralıklı oruç

Aralıklı oruç diyeti, son yıllarda çok popüler olan, düzenli bir programda yemek yemeyi teşvik eden bir diyet programıdır. Aralıklı oruç diyeti, 8-10 saatlik yemek yeme ve 14-16 saatlik oruç tutma yani yemek yememeyi içerir. Araklı oruç diyetinin sağlık açısından faydaları olsa da, bazı farelerde soğuğa duyarlılığı artırdığı gözlemlenmiştir. Bunun sebebi, açken ortaya çıkan hipoglisemi olabilir. Düşük kan şekeri seviyeleri, soğuğa karşı sizi duyarlı hale getirebilir.

  1. Bazı yiyecekler

Bazı yiyecekler, vücut ısınızı etkileyebilir ve soğuma hissi verebilir. Baharatlı yiyecekler, ağzınızda ısınma etkisi sağlarken, vücut ısısının düşmesine neden olabilir. Jalapeno biberi, kapsaisin adı verilen kimyasal içerir. Bu biber tüketildiğinde, beyin, vücudunuza aşırı ısındığına dair bir mesaj gönderir. Hatta bu durum, vücudunuzun terlemesine bile yol açabilir. Ter buharlaştıkça, vücudunuz soğur. 

Nane çayı, yüksek oranda mentol içerir. Mentol, kan akışını artırır ve vücutta serinletici bir etki gösterir. Ek olarak, dondurma gibi soğuk yiyecekler yemek veya içmek, vücut sıcaklığınızda hafif bir düşüşe neden olabilir. Bir çalışmada, soğuk bir içecek içmenin ortalama 5 dakika sonra vücut ısısında 0,28°C'lik bir düşüşe neden olduğu bulunmuştur.

Tıbbi Nedenler

Yemekten sonra üşümek, genelde zararsızdır. Ancak bazı durumlarda altta yatan tıbbi bir durumun habercisi olabilir.

  1. Hipotiroidizm

Hipotiroidizm, vücudun yeterince tiroid hormonu üretmediği bir durumdur. Düşük tiroid seviyeleri, metabolik hız ve sindirim işlevinde azalmaya neden olabilir. Bu hastalıkta, metabolizma yavaşlar ve vücudun ürettiği ısı miktarı azalır.

  1. Anemi

Kan değerlerinizin uzun süre düşüklüğü halinde, anemi oluşabilir. Üşümek, aneminin önemli belirtilerinden biridir. Bu durum, vücudunuzda taşınan oksijen eksikliğinin bir sonucu olarak görülür. Kansızlığı olan kişiler, genelde günün herhangi bir saatinde üşürler ve vücutlarında ürperme görülebilir. Anemi belirtileri arasında, düzensiz kalp atışları, nefes darlığı ve yorgunluk da bulunur. 

  1. Diyabet

Diyabet, yüksek kan şekeri seviyelerine neden olan bir hastalıktır. Vücudun insülini etkili bir şekilde kullanamaması nedeniyle, kan şekerinde yükselmeler meydana gelir. Diyabet, alt bacak ve ayaklarınızda üşümeye neden olabilecek sinir hasarlarına yol açabilir. Ancak diyabet komplikasyonları, genelde her zaman üşümenize sebep olur.

  1. Soğuk algınlığı

Özellikle havalar soğuksa ve burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, hapşırma, geniz akıntısı gibi başka belirtileriniz varsa, bu dönemde daha fazla üşüyebilirsiniz. Ateşin yükselmesi de üşümenin diğer nedenleri arasındadır. Ancak soğuk algınlığından kaynaklanan üşüme, genellikle hastalık geçtikten sonra normale döner.

Yemek yedikten sonra biraz üşümek, yaygın bir durumdur ve vücudunun enerjisini yemeği sindirmeye çalıştığını gösterir. Ancak üşüme hissi çok şiddetliyse, titreme ve vücut sıcaklığında gözle görülür düşmelere sebep oluyorsa, tıbbi bir yardım almak için doktora başvurmanız gerekir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Yemekten sonra neden spor yapılmaz?
  2. Yemekten sonra neden uyku gelir?
  3. Ayak üşümesi neden olur?
  4. C vitamini soğuk algınlığına iyi gelir mi?
  5. Soğuk algınlığı için kış çayı tarifleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Sofrasında Hangi Yemeklere Yer Verilmeli?
Bingül Mete'den Yılbaşı Tarifleri
Nişantaşı Kahvaltı Mekanları: Nişantaşı'nda Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki