Neden Kahvenizi İçmeden Önce Soğutmanız Gerekir?
Başak Öngel Lezzet Dergisi Editör/Şef
34 Tarif       7 Takipçi
Bazıları, söylendiği gibi, sıcak sever. Ama sabah veya ikindi kahvesi için dumanı tüten bir fincan söz konusu olduğunda, bir dakikalığına ara vermek isteyebilirsiniz. Bunun nedeni nedir? Neden kahvenizi içmeden önce soğutmanız gerekir:

Bazıları, söylendiği gibi, sıcak sever. Ama sabah veya ikindi kahvesi için dumanı tüten bir fincan söz konusu olduğunda, bir dakikalığına ara vermek isteyebilirsiniz. Bu sadece yeni bir günü ağır ağır karşılamak veya çok ihtiyaç duyulan bir iş molası vermek için değil; kahveniz aslında demleme sürecinden çıkıp fincanınıza girdiği andan itibaren değişiyor. Çok kısa bir süre, javadan aldığınız keyfi büyük ölçüde değiştirebilir. Deneyimlediğimiz "günlük eziyet"in bir parçası olarak, o sıcacık fincan anları çok önemlidir.

Bu yüzden sıcaklık önemlidir. Otoyolda sürerken yanık bir dilden veya kucağınıza sıcak bir sıvı dökülmesinden kaçınmaktan daha fazlasıdır. Görünüşe göre, taze demlenmiş kahvenin sıcaklığı ve zamanlaması, en sevdiğiniz latte, cappuccino veya flat white'dan aldığınız keyfi önemli ölçüde etkiliyor. Demlenmiş kahvenin ısı faktörü, tercih ettiğiniz çekirdekler veya demleme yöntemleri ne olursa olsun, çok önemli olan lezzet profilinde rol oynar. Tüm bunların arkasında biraz bilim var, bu yüzden o ilk cennet damlasını yudumlayıp tadını çıkarmadan önce neden bir şeyler soğutmak isteyebileceğinize bir göz atalım.

İlk Yudum Önemli

Kahvenizi ilk yudumda sevmek için yavaş ele gidin. Başka bir deyişle, o sıcak sıvının boğazınızdan aşağı kaymadan önce birkaç dakika oyalanmasına izin verin. Tat tomurcuklarınız, özellikle de bu tomurcukların içindeki tat alıcıları size teşekkür edecek.

Red Rooster Coffee, dilinizdeki tat alıcılarının, kahve de dahil olmak üzere, 20 ila 35 derece aralığındaki sıvılara daha kolay tepki verdiğini açıklıyor, ne daha fazla ne de daha az. Science Direct'e göre sıcak kahve tipik olarak 70 ila 85 arasındaki sıcaklıklarda servis edildiğinden, muhtemelen istediğiniz tam tadı alamayacaksınız. Ek olarak, bir şeyi tatma şeklinizi etkileyen diğer tüm duyular, koku alma ve "ağızda hissetme" de dahil olmak üzere, aşırı sıcak sıvıyla uğraşarak bunalıp, dikkati onu tüketme zevkinden uzaklaştırıyor olabilir. Üstelik bu aralığın üst sınırındaki sıcaklıklar gerçekten de ağzınızı yakabilir.

Tersine, eğer kahve çok fazla soğursa, özellikle oda sıcaklığına düşerse, bu düşük ısı oksidasyonu ve pH dengesini etkileyen bir zincirleme reaksiyon başlatır ve bu da daha az aromalı bir kahve ile sonuçlanır. Aroma bileşiklerinin daha uzun süre bozulduğunu, hava ile etkileşime girdiklerini ve ısının yağların, asitlerin ve aromatiklerin sıcak suya sızmasına yol açabileceğini ve bunların hepsinin aromayı etkilediğini belirtiyor.

Nasıl Soğutulur?

Fincanınızda aşırı sert veya acı kahve olma olasılığını önlemek için, kahveyi höpürdetmeden önce ısıyı düşürmeniz gerekir. Bunu nasıl yaptığınızın etkileri olabilir. Her ne kadar incelikli olsalar da, hepsi her gün mükemmel kahve deneyimine katkıda bulunur.

Wired tarafından ortaya çıkarılan bir dizi gayri resmi çalışmada, bir testçi, bir kafeden satın alınanlar gibi, kapaklı bir sıcak içeceği soğutmanın birkaç yolunu denedi. Sıradan insanlar için iki yöntem çok yaygındır: Birincisi, kapaktaki küçük deliğin içine veya üzerine üflemektir ve ikincisi, ısının kaçmasına izin vererek kapağı tamamen çıkarmaktır.

Sonuç, kapağı kaldırarak rahat kahve sıcaklığından ödün vermeden ısıyı düşürmenin bilimsel olarak kanıtlanmış bir yoluydu. Bu, bir fincan sıcak kahveyi soğutmanın en hızlı yoludur ve oksitlenme meydana gelmeden ve tadı bozulmaya başlamadan önce içmenizi sağlar. Bu kadar iyi çalışmasının nedeni, ısının yükselmesi ve kahvenin yüzeyindeki suyun buharlaşarak daha düşük enerjili su moleküllerine ve daha soğuk kahveye yol açmasıdır.

Başka bir deyişle, kapağı çıkarın, biraz ısının dışarı çıkmasına izin verin ve o dünyevi, lezzetli sıcakken için. Dilin sana teşekkür edecek - tomurcuklar, reseptörler, moleküller ve hepsi.

Şunlara da göz atın;

  1. Kahveye kolojen eklenir mi?
  2. Kahve beyni korur mu?
  3. Kahve diyeti nedir?
  4. Kahve metabolizmayı hızlandırır mı?
  5. Kahve mideyi rahatsız eder mi?

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları