Nar Kabuğu Nasıl Kurutulur?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
27 Tarif       24 Takipçi
Nar kabuğu, son yıllarda farklı amaçlarla kullanılan besinlerden biridir. Peki, nar kabuğu nasıl kurutulur? İşte, fırında ve güneşte nar kabuğu kurutma teknikleri:

Nar, sağlık açısından en faydalı meyvelerden biridir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde vücut direncini artıran nar, sade bir şekilde tüketilir veya farklı tariflerde kendine yer bulur. Bu ekşi aromalı meyve, vitamin içeriği ile hem bağışıklığı güçlendirir, hem de cilt sağlığına katkıda bulunur. Öte yandan narın meyveleri kadar kabuğu da farklı amaçlarla kullanılabilir. Ancak kullanmadan önce kurutmak gerekir. 

Nar Kabuğu Güneşte Nasıl Kurutulur?

Güneşte kurutma, doğal ve az enerji harcayan bir yöntemdir, ancak havanın kuru ve güneşli olduğu günlerde yapılması en iyi sonucu verir.

  1. Nar kabuklarını meyveden ayırdıktan sonra içindeki beyaz kısımları mümkün olduğunca temizleyin. Kabukları küçük parçalara ayırarak kurutmayı kolaylaştırın.
  2. Temiz bir bez ya da delikli bir tepsi üzerine nar kabuklarını serin. Kabukların üst üste gelmemesine dikkat edin. Kabukların her tarafı eşit şekilde güneş görmelidir.
  3. Kabukları ince bir gazlı bezle örtün. Bu, kabukları tozdan ve böceklerden korur.
  4. Kabukları her gün birkaç kez çevirerek eşit şekilde kurutun.
  5. Geceleri nemlenmemeleri için kabukları içeri alın. Ertesi gün tekrar güneşe çıkarabilirsiniz.

Güneşte nar kabukları, sıcaklık ve nem durumuna göre 4-7 gün içinde tamamen kuruyacaktır. Kabuklar kırılgan hale gelip koyu bir renk aldığında kuruma işlemi tamamlanmıştır.

Nar Kabuğu Fırında Nasıl Kurutulur?

Fırında kurutma, daha hızlı bir yöntemdir ve özellikle güneşli günlerin az olduğu dönemlerde tercih edilebilir.

  1. Nar kabuklarını temizledikten sonra küçük parçalara ayırın. Fırında kurutma için kabukların çok büyük olmaması daha iyi sonuç verir.
  2. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin ve kabukları tek kat olacak şekilde dizin. Kabukların üst üste gelmemesine dikkat edin.
  3. Fırını yaklaşık 50-60°C’ye ayarlayın. Düşük sıcaklık, kabukların yavaşça kuruyup besin değerlerinin korunmasına yardımcı olur.
  4. Fırın kapağını hafifçe aralık bırakın. Bu, içeride oluşan nemin dışarı çıkmasını sağlayarak kabukların daha hızlı kurumasına yardımcı olur.
  5. Yaklaşık her saat başı kabukları kontrol edin ve çevirerek eşit şekilde kurumasını sağlayın. Kabuklar 3-4 saat içinde kırılgan bir hale geldiğinde kuruma işlemi tamamlanmıştır.

Her iki yöntemle de kuruttuğunuz nar kabuklarını, tamamen soğuduktan sonra hava almayan cam kavanozlarda veya bez torbalarda saklayabilirsiniz. Serin, kuru ve karanlık bir yerde saklandığında nar kabukları birkaç ay tazeliğini koruyacaktır. Kurutulmuş nar kabuklarını çay yapımında veya farklı bitkisel tariflerde kullanabilirsiniz.

Not: Nar kabuğunu herhangi bir tarifte kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Nar kabuğu nasıl kullanılır?
  2. Su kabağı nasıl kurutulur?
  3. Kuşburnu nasıl kurutulur?
  4. Portakal kabuğu nasıl kurutulur?
  5. Mandalina nasıl kurutulur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?